1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Значи иста е како дечко и и он се наеднаш почнува да прави,кога че го ставам на стомако ѓмури со главата нејќе.
    Е вртењето ние комедија сака да се сврти а неможе и само писка писка цела зграда да го слуша па и црвен станува.

На TeddyGrey и LoveHope им се допаѓа ова.
  2. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Има и друга група на ФБ soba za doenje I ad се вика, пиши си таму што те интересира

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Зошто не ми ја дава н фб групата?

4. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.484
    Допаѓања:
    7.268
    После подолго отсувство и јас да се вклучам во дискусија.
    Моја бебица ги зема играчките, пред 2 недели почна, несигурно фаќа ама успева да ги добере до муцето за да ги шмока.
    Бидејќи од 3 и пол месеци престанав со доење, покрај ад почнав со вкусови од минатата недела. 4+ е бебка, досега само јаболче и морков сум и дала.

На FreeMind, Vennera.aa, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Нас доктор ни рече по 2. Од ко е роден само од нив му давам.
    @happygirl моево е 1 ден по термин родено. Ги фаќа глодалките сам и со двете рачиња ги носи во уста. На мм вилџанот со кафе за малку ќе му го чапнеше :) со двете рачиња го зафати.
    @FreeMind така почна и моево, прво си ги фаќаше рачињата, па ги гледаше итн...
    Иначе уште не се превртува на никаде :D додуша и ретко го оставам на меше.

На FreeMind, Meckicja и Nalla им се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Мила колку месеци е веќе твоето бебе мојата ќеркичка во понеделник полне пет месеци и фаќа веќе се и се превртува понекогаш на страна

7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    А се првртува од меше на грбче и обратно?
    Мојава од што не сака да лежи на меше се првртува на грб, ама обратно само ептен да ја испровоцирам со играчка и со помош. Не ни сака да се врти на стомак, зошто не ни сака да лежи на меше. За фаќање почна некаде на кај три месеци. Сега само лупа чука, крши, мава. Мм се зафркава дека терминатор била и само и вика дека нема ни една читава играчка да има. Најмногу се радува да чука со дрвена лажица по маса, да турка шишиња и се радува кога ќе турне нешто кога силно ќе трасне. Што поголема врева прави нештото кога паѓа, таа поќев е. Многу почна и да глуми дека плаче, а само се накашлува и кога и го исполнувам/ давам тоа што го сака се паѓа од смеа на глас веднаш како ништо да не било. Од неодамна почна и да си подава играчки од една во друга рака и да биде попрецизна. Пали и гасни светла и се обидува ама ретко успева да ги погоди копчињата на проекторот бидејќи се многу ситни. Исто лази, ама наназад и се извртува во креветче за 180 степени. На една страна ја легнувам, утредента ја најдувам со нозете кај главата. Тргнав и оградици и се од креветче. Главата од рамно ја поткрева 10 см, а кога лежи на мене скроз си седнува. Многу има напредок во последно. Бебка е 5 ипол месеци, родена 2 недели пред термин.

На Ddin, lackygirl, FreeMind и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Ne znam tiprativ pp

9. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Секое дете е различно синко беше мрзливо, тромаво бебе, најмногу мислам од што беше крупен потешки му беа зафатите, доцна заоде на 16 месеци, околу 7ми месец почна сам да седнува никогаш не залази. Ама како заоде така не застанува нека е здрав и жив уште на лустер не се испентарил. Малава е попргава ма да мислам и вежбите на кои одевме и вежбањето од тогаш до сега дома во континуитет имаат удел во тоа што некои покрети ги научи порано, како вртењето, самостојно се крева од рамна површина за цела педа, кога е во релаксатор под агол успева до седечка положба да се исправи, се врти на страна и се крева бочно. Вчера бевме на физијатар и многу ја пофали рече дека нема место за грижа одлично напредува и дека тоа што одеше и ќе оди на вежби нема штета напротив правилно ќе се развива и ќе се стимулира, неретко бебињата кои вежбале биле напредни моторички. Има вежби по youtube за стимулирање на бебињата зависно од возраста и и те како делуваат, како сунгер се учат повторени движења и подоцна сами ги повторуваат.

На Milaаа991 и FreeMind им се допаѓа ова.
  10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Мојата тек ќе полни во понеделник 5 месеци и се завртува само на страна на стомак и на .грбче сеуште не

На lackygirl и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    На 10ти мај 5 месеци ќе прави.
    @Vennera.aa значи и батково мој како твојот покасно можи ќе заоди :D ќе те прашувам тебе за се дека исти месеци исто тежеле, ако е со ќеркичката твоја 1 ден разлика ;) иначе сака да седи и можи сам скоро 1 мин без да се одвали странично, главчето го крева од лежење скоро 10см, но за превртување уште никако :D ќе го пробам денес да видам дали има некој напредок
    Нека се живи и здрави се ќе си прават и јас не споредувам со никое др дете оти секое си е различно, кога ќе дојди време сам ќе си кажи за се.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    И јас идам сега од кај матичната, да не знае човек кој да слуша, Фидановски во Систина ми вика најдобро било до 6 полни месеци бебето да е исклучиво на доење и од витамини ми даде Д3+омега и обичен Д3, матичната сега ми вика од 4,5 месеци да почнам со дохрана со готови купечки каши :D и да Д3+омега и една капка Вигантол :) лудница :)
    @happygirl моево фака игрсчки и право во уста става, веке треба повеке пазење. Не го мисли многу кога сака ке си почне ке фака :)

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Мајка следи со го твојот мајчински инстинкт прави како што мислиш. ;)

На Nalla и Dina911 им се допаѓа ова.
  14. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.349
    Мајки малата ми е 2 месеца. Пет дена не ми е какана, и од синоќа е многу нервозна, не спиеше, цело време стенкаше и се мачи. Претходно исто 5 дена не беше какана и и се искака ептен малку, колку да се рече. Пробав со масажа на стомаче, сменив исхрана, пијам компот од сливи, пробав со топломер да стимулирам и ништо, а беба се мачи. Докторот ми препорача сируп Порталак ефект ама во аптека ми кажаа дека на толку мало дете не го препорачуваат. Некој совет и искуство?
    Инаку сме на доење и за еден месец има качено 800 грама.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  15. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.717
    Допаѓања:
    17.900
    Ај што форсираат исхрана од 3+/4+ него не ми е јасно зошто форсираат купечки каши а не домашно зготвени???

16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Зошто за тие каши добиваат бесплатни семинари надекаде низ Европа од фирмата за која ги нудат :)

На Milaаа991, bubaceooo, lackygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  17. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Мислам дека ради тоа што се преработени продуктите и можат да предизвикат помалку стомачни киселини од свежите. Колку за пробување да не дојде стрес на организмот, па потоа да се продолжи со домашни.

На simona_baby и happygirl им се допаѓа ова.
  18. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.717
    Допаѓања:
    17.900
    Ама и ти дома си ја преработуваш,јас јаболчето кога го давам прво го варам.Неможе нешто што стои во тегла две години да е по ок од домашно зготвени.Барем според мене

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Мене пак педијатар ми кажа овошјето да не го преработувам никако

20. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Различни одговори и објаснувања од сите страни и те претворат во еден голем прашалник:D

На Nalla му/ѝ се допаѓа ова.