1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.827
    Допаѓања:
    145.515
    А што тоа сте против купечките? Сите не се добри ама Хип, Холе, кашите на ДМ се био со сертификат.
    И се подобра опција за почеток од овошје и зеленчук третиран милион пати. Плус е далеку попрактично додека фатите некој ред и каде по две лажички. Барем мене ми беше.
    И сеуште знам да дадам готово од наведените.

На BoaVista, Milaаа991, Coco31 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.051
    Допаѓања:
    26.038
    И јас се сложувам со Дафи, не гледам ништо страшно ако се почне со купечки каши. Секако е попрактично да се дава од тие додека да пројаде убаво бебето.

Од коментари на најмајките и на ФБ, а и тука, веќе ми е преку глава искрено. Секоја нека си прави како мисли за своето дете :)

Ај да прашам кога веќе сум тука, последните 2-3 ноќи бебо се буди на 3 саати за цицање, како на почетокот. Не врзува веќе сон од 5-6 саати. Денес е точно 4ипол месеци, во големиот скок е уште. Дали будењето е знак дека е гладен, и треба да почнам со воведување на вкусови, или до скокот е?

На Milaаа991, Sandrin4, supergirlmb и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.146
    Допаѓања:
    204.680
    До скокот е. Во 4 месец има sleep regression, не спијат толку, почесто се будат, пошто се поактивни, позаинтересирани за околината, а богами и малку повеќе нервозни. Ама поминува.

На babydust, Dina911, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.717
    Допаѓања:
    17.900
    Не,не,далеку од тоа дека јас не сум давала купечки,боже мој некогаш ќе излезеш,нема да зготвиш,ама сепак мене ми е поубаво кога јас ќе му зготвам.Знам што сум ставила,од каде е,и пред се е тазе и свежо.Што е тоа што го има во кашичките и не дозволува да се расипат година,две?

На PrettyG и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  5. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Мамички,
    Бебето ми е еден месец и од пред два дена ми се нафрла ситни брунчиња по лицето и вратот со бели врвчиња. Најмногу има на вратот и обравчињата. Не и ставам никаква козметика, до сега сум ја бањала само со вода, немам користено ништо од кога е родена. Педијатар ми вели се чисти од пораѓај, но многу ми е жална кога ја гледам. Сте имале ли слично искуство?

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.051
    Допаѓања:
    26.038
    Читав за регресија на спиењето и јас. Значи ли тоа дека кога ќе помине скокот ќе спие подолго пак? :)

7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Да, ќе се врати на старо кога ќе помине скокот :)

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.717
    Допаѓања:
    17.900
    Не видов дека тука се јави некоја најмајка.Ако е за мене слободно можев да бидам цитирана.Ова е форум каде што се споделува мислење и се дебатира.А јас на никого не наметнав мислење ниту осудив.Па и самата јас сум давала кашички готови.Муабетот беше од која причина нудат готови каши???

9. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Тука сум јас за се слободно пиши, мојот ај што беше пуфче туку и една мрза хахаххаа знам колку се секирав тогаш и сега кога ќе ми текне си се смеам колку сум била будала. Затоа деца не се споредуваат само грижи си прават мајките леле ова на 9 заодело моето абер нема па дали е се во ред па триста мисли. Стимулирање на деца да, вежбите како што се добри за возрасните уште подобри се за децата и бебињата, форсирање никако, се е еден процес кој треба да мине и за секоја фаза детето треба да е спремно. Треба да уживме во овие денови зошто ги минуваме во грижи а се бесценети и не се враќаат.
    Ден втор јаболче 3-4 лизнувања па 3лажички вода истеравме ''оброк'' па се наврти на цицка. Искака бебка и денес по само половина час, јас пресреќна.
    Овошјето се вари или готви на пареа кратко колку да смекне, нормално се препорачува свежо да не се губат витамините ама додека свикне стомачето се готви. Нема ништо лошо во готовите каши, мене лично ми одговара да правам зошто имам домашни намирници ама далеку од тоа дека не сум давала готови на поголемото дете, дали зошто немало сезонско, сме биле надвор или едноставно ми било мака да спремам.

Последна измена: 24 април 2019
    На Nalla, lackygirl, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.146
    Допаѓања:
    204.680
    За пробување вкусови е полесно, посебно ако немаш домашно да дадеш, или ако не му е баш сезона на овошјето/зеленчукот.

На duffi, happygirl и simona_baby им се допаѓа ова.
  11. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Не се секирај моето нема врзано 5-6 саати никогаш највеке 3, ретко 4, ама и јас приметив деновие дека е понервозен на спиење и ми се буди на точно 2 часа, некокаш и на 1 час, па затоа овие две три ноки спиеме заедно на спална :)
    И јас приметив дека овие 3-4 дена го фака скокот :) до сега добар беше :)

На lackygirl и happygirl им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ај бидете среќни и со три зошто некои и на саат и пол до два се будат.

На Nalla и Meckicja им се допаѓа ова.
  13. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.051
    Допаѓања:
    26.038
    Го поминавме тој период на почетокот :) Убаво почна да си врзува по 5/6 саати после 2 месец, и се навикнав и јас така да спијам.
    Сега пак исто ко на почеток, како аларм да има навиено, на 3 саати и буден е.

На duffi, Dina911 и FreeMind им се допаѓа ова.
  14. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Јас само онака да пишам. Го зачитав муабетот за најмајки. Ич да не се замарате со други мислења и да споредувате деца. Секое за себе е своја приказна. Еве јас имам три, со третово ко да немам дете, ама ич не се замарам. А за возврат на тоа посмирена е,нели смирена мама смирено бебе. Инаку тука негде ни се на сите изгледа,ние пет месеца полниме за некој ден. Досега знае да се сврти на меше,обратно пробува ама уште не и успева,сега почна да фаќа играчиња и право во уста. И не спие ич ама ич. Најуморна сум овој период. Дохрана планирам за некој ден да почнам со зеленчук или ориз.

На Dina911, happygirl и lackygirl им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Да исто на 40 дена се нафрли цел, тоа е се чисти, ќе му помини за 1 недела, јас Еуцерин купив за лице крем.
    @Vennera.aa почнав и јас со јаболче денес, малку го сварив и во блендер, па го јадеше :) и утре јаболче, после незнам што да му дадам морков?? Круша нејќам оти се мн вештачки купечкиве, на една другарка и се нафрли бебето со мозолчиња од крушата. После пола сат од оброкот бараше да цица и заспа :)

На paleska3 и FreeMind им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    @lackygirl ги пиеш ли уште витамините од бременост?

17. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Јас и со еден саат спиење сум срекна, си викам а замисли да плака цело време :) така си се тешам. Да не подречам сега за сега добро се снаогаме ;)

На FreeMind, lackygirl и happygirl им се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Да ама сега др пијам поисплатливи се. 20190424_154200.jpg

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    И јас :)
    Ќути си викам и два што ги спие може и на саат да бара да цица.

На Dina911 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Да можеш морков, тиквичка, пашканат, може да си ја симнеш бебе готвач апликацијата и од тука да добиваш идеи
    Screenshot_20190424-155339.png Screenshot_20190424-155331.png Screenshot_20190424-155318.png
    Бидејќи не му заменува оброк секако ќе бара да цица, ма да синко мој и оброк цел ќе изедеше и за кратко пак беше на цице, нели може да цица колку сака и кога сака така да тоа не е проблем. Можеш по некоја лажичка и водичка после пробувањето да понудиш да исплакне усте и убаво е да се учи да пие вода.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.