Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. danichap

danichap Moderator Staff Member

Јас давав и сум презадоволна. И јас прочитав упатството, но доволно беше само навечер, неколку пред легнување. Не гледав на саат ниту па секој ден исти број гранули. Едноставно го следев детето и според потреба дозирав и темпирав.
    Средното беше страшно кога вадеше петки, се будеше со хистерични вриштења. Со саати од полноќ до сабајле со плачки. Нејзе и помогнаа едни други хомеопатски за подобро да спие. Витамин д12 мислам беа.

FreeMind likes this.
  2. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Ќе го легнеш на грб. Со дланките ќе ја фатиш главата од двете страни и ќе ја влечеш, навалуваш главата на лево за да се истегнат мускулите на десната страна на вратот. Ќе броиш до десет по 6-7 пати на ден. Оваа вежба е баш за тоа, се надевам дека добро ти објаснив.

Watermelon96 likes this.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Јок. Нарачај по некој што иде да ти донесе ќе ти се најдат.
    Кај мене тоа го прави еден месец али сега е страшно нервозна, така да уклучив гранули.
    Овие ми ги препорачаа плус ако имаш искуство со нив:
    Virbucol Zäpfchen kann ich noch empfehlen, Sind pflanzlich und von der Bahnhofs Apotheke gibt es auch ein zahnungsöl (hab ich allerdings noch nicht verducht)...Camomila Globuli können auch helfen.

danichap likes this.
  4. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Мора да правиш една вежба, во спротивно ќе мора да оди на физикална. Јас го спасив бебето од фиизкална со тоа што бев многу упорна. Не може вака никој да ти ја објасни на пораки вежбата, мора доктор да ти ја покаже, за врат станува збор. Причината за држење на една страна е најчесто што на иста страна го држиш во раце кога ти е легнато бебето. Колку побрзо почнеш со вежбање, подобри резултати ќе има.

Watermelon96 likes this.
  5. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Термини за на ортопед ќе има дури во јуни затоа тука прашав накој ако знае да ми каже. Фала ти. :)

6. Nalla

Nalla Истакнат член

Дали ги масирате бебчињата со масла на база на лаванда или еукалиптус, или нешто друго со смирувачки ефект?
    Многу немирно спиеме овие неколку дена, се мислам да пробам пред спиење, можеби ќе му се подобри квалитетот на сон..

@FreeMind грануливе ги нарачав преку баба и дедо од таму, по колку се внатре и како ги даваш? Ќе ми стигнат две пакетчиња?

7. Annath

Annath Форумски идол

Досега не сум масирала, не сум ни помислила на такво нешто. Пробај, ама гледај да е природно, не парафинско масло со мирис.
    Иначе пазете со Осанит. На членка од форумов малата и покажа алергиска реакција на гранулите. Можеби помагаат, можеби се природни, ама имајте ги предвид несаканите реакции. @mal.ecka може да каже повеќе за нејзиното искуство со Осанит.

LoveHope, Nalla and mal.ecka like this.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

@mal.ecka Малата твоја пројавила алергиска реакција на Осанит? 100% сте сигурни дека е од Осанитот?

mal.ecka likes this.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Што да кажам:D
    Си имам работа со бебе плачка,бебе кое се буди по милион пати ноќе.
    Некогаш плаче по 2-3часа хистерично се додека не се умори и заспие.
    Препишав на заби
    и ајде спас најдов во осанитот.
    Литав,гуглав и со страв дадов.
    Утрото ги чешаше очината,плачеше,беше нервозна.Потоа и потече десното око,речиси и се затвори и се иссипа со мозолчина околу окце.
    Следуваше капки за очи,сируп за алергија и се смире.
    Осанитот во канта.
    Кај имам јас среќа ноќе да се спие мирно:D
    @gjoker4e тоа беше единствено ново кое го дадов.Матичната е сигурна дека е од него.

gjoker4e and Meckicja like this.
  10. happygirl

happygirl Форумски идол

Женски, јадете ли патлиџани тие што доите?

11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Да од 4 м.

happygirl likes this.
  12. happygirl

happygirl Форумски идол

Јас јадев минатата недела и не забележав некоја промена кај бебо. А баш вчера ми кажаа дека можно е да исфрли алергија од патлиџан, јагоди... И јагоди јадев ништо немаше на газето.
    Бебо вчера прв пат се преврте сам од грб на меше, и еве денес само тоа прави :)
    Веќе нема оставање сам на кревет :)
    Осанит земав и јас 2 пакетчиња, па ќе видам дали и по колку ќе му давам. Ги земав за секој случај.

FreeMind, Milaаа991 and duffi like this.
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

Никогаш не престанав да јадам патлиџан, секој ден јадам, немало бебето проблем.

happygirl likes this.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Не го мачкај со еутерични масла тие и во бременоста се забранети. Тоа не.

Иначе од вчера ситно играме низ стан нервозна у пичку матер. Само ги тресе нозете, рацете и главата лево десно. Тупаница во уста врби наваму натаму лиги скроз е водена.

Уклучив маст за заби осанитот кај моево не ме импресионираше. Исто како капките за грчеви, не успеа да ја смири. Од денес и ги мачкам и тријам забите со хемија го има и овде мислам https://www.google.de/search?q=dentinox gel za bebe&client=safari&hl=en-de&prmd=inv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwje2_j64frhAhVGUZoKHYAlDfMQ_AUoAXoECAwQAQ&biw=375&bih=553

Денес сум задоволна, утрово и ги намачкав и заспа веднаш. Потоа да не ја дрогирам ја оставив без него и цел ден има силен немир ја избањав рано, ја намачкав сега и веруваш или не додека ја мачкав заспа.
    Така да ова помага.

Од Осанит алергија хмм. Девојчето треба да им испрати информација штом така на фирмата. Фирмата има наведено дека нема неаакани дејства и ако некој матичен е сигурен од осанитот треба да ги извести. Германците се фанови на осанит и да имало реалција сигурно ќе било вметнато во упатството досега.
    Две за почеток ти се доволни. Има внатре доволно, а се дава по потреба. На упатството пишува осум наеднаш. Али јас секогаш давам по две три на прва.

15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Јас од почеток.
    Плус алергија не се пренесува преку бременост и доење, исклучиво ако само ги внесе подоцна. Од млекото зема само витамини и минерали.

happygirl likes this.
  16. monik55

monik55 Форумски идол

Го има кај нас во Зегин.
    И кај нас помага но прво го ставам малце во фриз да олади и ќе го намачкам.

happygirl likes this.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Добра идеја. Колку пати на ден го мачкаш?
    Му никна уште некое запче?

Колку е тешко ова да се гледа со кои нерви ќе се истрпи до крај не знам. Психички паѓам, ме фаќа на кондиција.
    Маливе се борци невидени како животните ги боли и стискаат заби, а не како нас еден заб цела церемонија.

happygirl likes this.
  18. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

@Watermelon96
    Можеш да одиш на физијатар всушност овој ''проблем'' е за на физијатар, ние имавме појачан тонус со физикална, вежби и масажи се среди и уште веднаш покажа резултати. Јас сеуште секој ден и правам вежби и на контрола сме средина на месецов. Мој совет ти е да си направиш термин на физијатар да ја прегледа и да ти каже вежби ако има потреба и од физикална подобро додека е помало полесно се регулира.

19. monik55

monik55 Форумски идол

Два пати,ретко три пати.
    Уште му нема искочено но ептен се мачи,па јас ќе го намачкам и ќе го чешкам по непцата он ужива.
    Овие два дена е во фаза на заби и да се исправа сам а ни едно од двете не му успева и сме хаос.
    Денес беше кафански човек уживаше беше мирен а и он ручаше на маса:D
    Маливе се борци а ние паничари живи.
    Завчера кренав паника за температура 37.5 и вчера го однесов за крва слика и брис од нос:whew:
    Крвната слика искочи идеална а брисот ќе видиме утре.
    Среќа лабараторијата и педијатарот ми се пред зграда,зимам дете во рака и носам.
    Маж ми вика вчера да се средиме таман ќе пркне една година да направи и уште едно набрзинка.
    Мислам ќе го убиев со поглед.

20. LoveHope

LoveHope Популарен член

Што прави малата, што знаци има за вадење заби?