1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Јас добив алергија од сонце мачкајќи се од се. И секогаш користев фактор +50

Бебе не планирам ниту да го изложам на сонце ( јули и август никако) или ако биде ќе биде кратко рано наутро или касно попланде облечено со лесна гардероба и капа.

На S.J.Parker и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  2. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.852
    Допаѓања:
    7.054
    Минатото лето кога се роди не користев никаква крема за сончање. Оваа година почнав да го мачкам кога излегуваме надвор со 30 спф на еуцерин.

На S.J.Parker му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Здраво мамички
    Дали ви се имаат појавено мозолчиња на лицето на бебенцето? Малата има само 1 месец и еве недела дена како имаме досадни мозолчиња, најпрво се појавија на челото а потоа и на образите. Ја бањам со еуцерин и и помага но секој ден се појавува нова, старите ги чистиме се појавуваат нови :( до што може да е еве сликичка како изгледаат
    20190502_201931.jpg
    Дали е од топлото или од некоја храна? Што мислите?

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Велат од хормоните на мајката што се пренесуваат преку млекото.
    И малата имаше и поминаа.

На lackygirl, ***Bony*** и Ringishpil_ им се допаѓа ова.
  5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    15.219

Речиси сите бебиња ги имаат, нема потреба да ги мачкаш, поминуваат сами од себе. Малата ги имаше околу 1 месец, имам читано дека и до 6 месеци може да ги има, ама нема потреба да се третираат.

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.104
    Нашиве и на @paleska3 се недела дена разлика и сите три со истиот проблем,имавме поназад пишано.
    Ништо не мачкам освен со мајчино млекце и ги суши за ден одма ,но и нови излегуваат :(
    Тоа се бебешки акни и нормално е првите месеци,тие се чистат ,ко во пубертет да се,не можам салам да си го сликам, едвај чекам да се исчисти .

Туку мајки да ве прашам дали е нормално на едномесечно бебе носе да му хрчи, делува како затнато, но нема никаков секрет,си цица нормално, некаде прочитав дека се чистел од плодовата вода.:?:

7. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Yes... Тапкај по грпче.

На Ringishpil_ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    @LoveHope @Spidy @Ringishpil_ фала ви мамички ме утешивте значи ке мора да чекам да поминат :doh:
    За сликање @Ringishpil_ стави бјути нема да се познава :lol: а за носето и кај мене е исто нема секрет а делува затнато мене ми кажаа дека и е од млекото многу е лакома па и останува па затоа така дише и имам приметено така и е секогаш после јадење :wasntme:

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Истото, скрос истото и кај нас беше. :)

На Ringishpil_ и ***Bony*** им се допаѓа ова.
  10. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.104
    Да да исто ,после јадење и јас забележав :|
    Ова со бјути фејс хаха не ми текнало:D

11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Сите бебиња имаат во тој период од хормоните на мајката наводно. Ќе поминат сами од себе.

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    15.219
    Капни солена вода во носот и по 10 секунди исчисти со аспиратор. Мене педијатарот ми рече дека се иритира слузокожата од повраќање, особено кај полакоми деца, и се создава повеќе слуз, густа како мрсулчиња, ама не тече од носот само од себе.. Маж ми цела недела ме убедуваше дека детето е настинато зошто звучеше многу затната на спиење, и чистењето со аспиратор многу помагаше да дише нормално. Ова беше на околу 2 месеца. Сега има 3ипол, и наместо затната звучи баш како хрчење, како возрасен само потивко, уште си бљуцка по секое јадење, ама не ја чистам веќе зошто не е толку изразено како порано. Очекувам дека ќе помине скроз кога ќе почне да јаде цврста храна.

13. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Јас до сега дали два пати сум ја легнала на стомак не сум знаела дека треба :?: патронажната сестра ми покажа само една вежба што треба да и ја правам но тоа е кратко. Како е правилно?
    Им правете ли вие вежби?

14. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Ние имаме многу брунчиња пропратени со црвенило, па дерматологот ми даде крема и сега така ги третираме. Но ова вашево е многу малку, остави само ќе се исчисти. И кај мене на малата и хрчи носот а нема ни мрсолчиња, изгледа нормално е.
    Јас и ги правам кружните вежби за колкчињата и гледам по некоја минута да ја ставам на меше да зајакне мускулатура.

15. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Се мислам дека ја болат брунчињата затоа се нервирам ама штом исто е кај сите ке почекам да поминат.

Имав еднаш прашано пред да се породам и сега пак ке си прашам мамички што имате девојчиња дали ставате широк повој? Педијатарот ни кажа да падне папчето и ке може да се става ама јас сеуште не сум почнала сакав на ортопед да одиме прво :?:

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Јас машко имам ставав широк повој до 40 дена.
    Ние пак не спијамее ]:) имам и проблем со пупката, има како бело на едното каналче и мн ме боли, кажете што да правам, се мијав со сода, се мачкав со ланолин и пак боли многу дури цица :|

17. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.601
    Допаѓања:
    14.281
    Јас не ставам. Патронажната ми рече уште првиот пат кога дојде, ставив неколку пати бидејќи ми беше шубе, ама баталив. Тоа само во Македонија советуваат широк повој. На ортопед пред 10ина дена ни рекоа не за широк повој.
    Најверојатно ти е блистерче. Запушено е каналче. Топли тушеви, масажи и нека цица бебе од таму. Боли знам, ама подобро така отколку мастит да ти се развие.

На lackygirl, ***Bony*** и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @***Bony*** и јас исто чекам да одиме на ортопед прво па он да каже.

@lackygirl прибај со млекото размачкај го, би требало да помине за некој ден

Повраќаат ли вашите бебиња? Ние после секој подој иста песна. Нон стоп сме со лигавче. Некогаш знае и цели млазови да биде. Бебе не знае за доста, само ако заспие прекинува со јадење

19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    @paleska3 веројатно го креваш да ждригне затоа. Мене бабицата ми рече да не се замарам со дигање и после подој го оставаш да полежи па потоа крени го.
    На тој начин прекина да повраќа.

Ако е вишок млеко го бљуцка, ама чим е на млазови остави го на страна (ако спие ) не го дигај.

Широк повој само во мкд по стара бабинска школа. Во свет, само ако има индикции. Не ги потете за џабе малите и онака им е тешко со памперс меѓу нозе. Ако се во ред колковите оставете баб медицина на страна.

На lackygirl, TeddyGrey, babydust и 2 други им се допаѓа ова.
  20. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    @paleska3 баш како што кажа фримајнд и кај мене има повратено кога се обидов да ја кренам после подој а и кога пробав да и сменам пелена исто, затоа сега ја оставам и да заспие на раце па потоа ја преместувам. Види ако правеш нешто од овие работи избегавај.

За повивањето и мене ме зачуди педијатарот кога ми спомна и затоа уште немам ставено се надевам нема да имам потреба :)
    Ај добро утро :)

Последна измена: 3 мај 2019
    На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.