Мила немам намера да те плашам, но мислам дека треба да ја носиш на лекар(педијатар). Веројатно не е ништо страшно, но мора да се види.
Ништо не е, има бебиња кои плачат така. Само одврати му го вниманието, јас им дував во лице и на двајцата, одма се штрекнуваа. Не носи дете на лекар за тоа.
Со мене спие на спална иначе лифт треба да изигравам цела ноќ. Ти барем спиеше претходно, јас точно една година немам спиено како човек да сврзам 6-8 саати. Ќе пробам со друго шише, може ќе сака, фала.
Не се плаши, ќе му помине. Внук ми така заоѓаше дури модар стануваше. Додека беше помал се случуваше да ја укочи вилицата па со сила отваравме да земе воздух. Стресно е многу, само внимавај да не го оставаш сам или кога го оставаш на чување напоменувај да знаат. И да, помага силно да му дуваш ладен воздух во лице, или на сестрами докторите и викаа силен шамар или штипнување да го здоболи за да реагира. Сега е голем дечко нема последици од тоа ама додека растеше мораше да е постојано со некој возрасен до него. Дај боже што поскоро да му помине
Во ред, веројатно нема потреба од лекар, но јас искрено имам страв од конвулзии(од скорешно искуство на блиска личност) http://www.ubavo.mk/?p=3373
Арно викаш да не се жалам, јас барем во бременоста спиев и да не го подречам до сега ми се нема разбудено сред нок и забава да ми праи само што преку ден дали преспива 1-2 пати и вкупно два саати најмногу му се фака да спие, а кога го шетам обавезно дреме затоа гледам што е можно повеке да сме надвор
Ама конвулзии се друго. Овде зборуваме за зајдување при плачење, не е поврзано со фебрилни конвулзии.
И кај мене буквално исто, преку ден ја изнесувам два пати за да може да преспие иначе тешко дома, најмногу 20мин.
@Spidy и кај мене фаќа и шише без проблем. Е сега јас секогаш се измолзувам после доење и многу малку собирам. Од цел ден можам да соберам 60 мл. Тоа е доволно за да може да ја чува некој ако имам повеќе саати работа. Мене ми е страв да се измолзам пред подој да не немам млеко за неа потоа. Како успеваш да спбереш толку и за замрзнување? Мене градите знаат да ми бидат камен цврсти но после цицањето баш омекнуваат. Инаку многу е од помош кога имаш измолзено, раат си, може секој да ја чува.
Zdravo majki, Vekje nekolku dena sum nastinata i me boli grloto mnogu, pijam po dva pati na den talyl hot, imam bebe 4 meseci ima i e samo na doenje pa sakav da prasam dali smeam da ne mu steti na bebeto? Inaku toa mi prepisa maticen lekar ama sepak sube mi e pa sakav da prasam vase mislenje i iskustvo? pozdrav
Најголемиот дел го собрав пред да се воспостави лактација, имав премногу млеко и бебе цицаше само од една страна на секој подој, а јас собирав од другата. Сега собирам насабајле, спие цела ноќ и двете гради ми се преполни, она цица од една јас собирам од другата. Или ако сум била излезена и пиела од шише, молзам за тој подој понекогаш (ама обично не можам тогаш да соберам многу бидејќи пумпата не влече толку како бебето што може да исцица). Одсабајле собирам околу 150мл од една града, а преку ден помалку од 100мл од двете. Бебе јаде околу 120мл, па гледам да ставам повеќе од тоа во ќесичка и речиси секогаш фрлам малце. Мислам дека за да зголемиш количина при молзење има техника, power pumping, побарај на нет има шема. Јас бидејќи имам доста замрзнато не се трудам толку, ако соберам 70-80 мл ќе спојам две ќесички. Повеќето постари ќеси ми се со 150-180мл, ама тогаш многу повеќе ми се полнеа градите, и мислам колку повеќе собирав повеќе се создаваше. Сега не се молзам толку често и толку долго и веќе е воспоставена лактација, и затоа не можам толку да соберам во една сесија.
Девојки,дали и од кога почнавте да го користите третиот дел од количката, оној за седење? Корпата одамна нејќе да ја види, нема шанси да е легнат. А од транспортерот некако се мачи да стане цело време, исто нема шанси повеќе од 15 мин да шетаме. 3ипол месеци сме, уште не смееме да седиме, ама полуседнат на 45 степени да пробаме..
Не, нема причина за паника, ама може да намали лактација, а кај бебето да предизвика немир, проблеми со спиењето и нервоза.