Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. karak

karak Популарен член

stavi vo koritceto peshkirce proveri tt na voda... I nacin na drzenje Dali e nadoli so glavata nakaj korito ili go drzis za grpce i gleda nagore... Neznam kolku me razbra.... Ama jas na pocetok ja banjav drzejki ja za stomak i so likot nakaj vodata pa placese pa pocnavme obratno I se smiri... Znaci ke probuvas se duri i so tetra da go stavis bebe vo voda sepak se mali I seto ova e novo za niv. Jas so vtorovo placki do nemajkade prvoto mislis riba e

Happyinlove likes this.
  2. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Мамички не знаев каде да пишам зато тука мислам е најсоодветно.

Дали користите тетра пелени ? Кај нас велат да се користи но во напредни држави не користат, немало потреба.
    Ваше мислење ?

3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

За повој?
    Јас не повивав.

Makedonka007 likes this.
  4. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Воопшто не? Од почеток само со памперс(било кои) ??

5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Да.
    Воопшто не ставив, ниеднаш.

karak, Makedonka007 and Dina911 like this.
  6. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Сакам чајот на бекутан да го заменам со некој домашен од билки, на пр.нане,камилица и сл. Што мислите? Имаме 4м.и 10 дена

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

А зошто чај на толку мало бебе? Бекутан разбирам го давате поради грчеви иако и за тоа нема никаква потреба, ама домашен чај зошто?

8. happygirl

happygirl Форумски идол

И јас не ставав широк повој.

Makedonka007 and Dina911 like this.
  9. RinaKa

RinaKa Истакнат член

Мајки, синчето е 7 недели. Навечер спие од 22 до 1:00, се буди за јадење, заспива во 2:30, се буди во 05.00 и потоа заспива во 07.00 и спие до 10.00. Дење никако не преспива го мачат грчеви и исушта премногу гасови. Само што ќе заспие се стега и се буди. Пробавме топло на меше, масажи, давам биогаја и колиеф на почеток, но немаше подобрување. Сега давам само биогаја бидејќи од колиеф многу ми повраќаше. Му се собираат 8-9 сати спиење што е премалку за бебе. Совет или искуство?

10. duffi

duffi Форумски идол

Не ставав и јас повој. По совет од ортопед.

Makedonka007 likes this.
  11. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се додека не ни падна папчето беше со главчето према коритце,пред 3 дена ни падна и баш вечерва ке свиткам пешкирче и ке пробам прво да полежи без многу допирања,бидејќи на болница ми кажаа дека они не ср плашат од вода него од допири за нив не е познато додека се во вода некој да ги допира:D морам полека да пробувам,жал ми е колку вришти:( а температура мерам 36 да биде на водата

karak likes this.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Држи го со тетра на твојата рака. Да чувствува топлина. Се чувствуваат посигурни.

Happyinlove likes this.
  13. LoveHope

LoveHope Популарен член

@Annath со пенкалце и светнав во уста да видам да не има нешто плачи вришти не сака да цица, а низ ноќта цицаше и одма си заспиваше.
    На букалната слузница обострано има бели точки. Само бели точки се, без црвенило ниту се полни. А на горната и долната уста има бело, ќе сликнам ќе пуштам.
    Хелп.

14. Annath

Annath Форумски идол

Може соор да е. Како бели наслаги треба да има и на јазикот. Пече додека цица, па затоа одбиваат. Нистатин капки, или раствор од сода бикарбона на стерилна газа за пребришување. И ти да мачкаш канестен на брадавиците, одмивај пред доење.

Првин ќе видиш дали со овошје или зеленчук, изборот е твој. Први намирници се јаболко, слива, морков, почни со кое сакаш од овие три. Воведи ги нив, после и тиквичка ќе дадеш. Дали свежо или обарено овошје ќе даваш, изборот е исто така твој. Јас секогаш овошје свежо давав, ако е меко пасирано, ако е потврдо крупно го рендав, зеленчукот варен и пасиран/крупно рендан.

monik55, lackygirl and LoveHope like this.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

@Dina911 @monik55
    Јас почнав со јаболче малку сварено и блиндирано, 2 дена така, потоа јаболче и слива му дадов купечка каша од Хип. Потоа пробав купечка брокула ич не ја сакаше, дури се згади :) па банана му додавав на јаболчето, пробав и јаболко со морков не го сакаше, последно што му дадов беше тиквичка варена малку и бледнирана, онака касна некој пат и потоа др ден додадов и банана и јаболче на тиквичката и ја јадеше... еве некои комбинации за почеток, а заборавив и круша проба но не ја сакаше, а најмногу од се сака ориз и банана готова каша на Лино :) со се ова му давам и водичка па пие по некоја голтка, чај и сокови уште не му давам, и сакам да кажам за крај дека до сега нема ни реакција ни запек, а му давам Биогаја редовно.
    И уште нешто, следете си инстинкт, како мислите дека е најдобро така правете, секако дека ние мајките му мислиме најдобро на нашите деца ;)

Nalla and Dina911 like this.
  16. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Мајки од кога ги стававте бебињата во релаксатор?

17. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Мајки синко е 18 неедели. Педијатарот ми рече да почнам со цврста храна од 19 недела. Синко е многу стрвен, не можам да јадам од него. Кога ме види дека јадам, а го држам во раце веднаш почнува да вика, ја отвара устата и ми ја влече раката. Вака интензивно ми прави скоро цела недела, претходно само ме гледаше и зинуваше. Му ја приближив лажицата ги отвори устата, ја тргнав и му ја ставив глодалката во уста, почна да олаче и да мафта, пак ја доближив лажицата се смири? Знак ли е дека му се јаде и треба да почнеме порано една недела или не? Сте имале ли вакво искуство? Баш се познава дека сака да јаде. Маж ми не ми веруваше, викаше дека само така си прави, ама сега се увери.

18. duffi

duffi Форумски идол

Најчесто се 0+ релаксаторите, значи од сам почеток.

Ringishpil_ likes this.
  19. simona_baby

simona_baby Популарен член

Така прават скоро сите деца а тоа не е знак дека е спремно да јаде.Впрочем тоа дете не е свесно што е тоа храна оно ссамо е љубопитно.

20. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Најчесто чај му оставам како залажување кога треба на кратко да излезам, пошто не се одмолзувам. Пред излегување имаме убав подој кој знам дека ќе го држи додека ме нема, ама за секој случај ( ако ика или ако јас се задржам ненамерно) да има да го залажат. Не пие повеќе од 50 ml и не секој ден.