Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    5.456
    stavi vo koritceto peshkirce proveri tt na voda... I nacin na drzenje Dali e nadoli so glavata nakaj korito ili go drzis za grpce i gleda nagore... Neznam kolku me razbra.... Ama jas na pocetok ja banjav drzejki ja za stomak i so likot nakaj vodata pa placese pa pocnavme obratno I se smiri... Znaci ke probuvas se duri i so tetra da go stavis bebe vo voda sepak se mali I seto ova e novo za niv. Jas so vtorovo placki do nemajkade prvoto mislis riba e

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Мамички не знаев каде да пишам зато тука мислам е најсоодветно.

Дали користите тетра пелени ? Кај нас велат да се користи но во напредни држави не користат, немало потреба.
    Ваше мислење ?

3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.074
    Допаѓања:
    72.413
    За повој?
    Јас не повивав.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Воопшто не? Од почеток само со памперс(било кои) ??

5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.074
    Допаѓања:
    72.413
    Да.
    Воопшто не ставив, ниеднаш.

На karak, Makedonka007 и Dina911 им се допаѓа ова.
  6. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    Сакам чајот на бекутан да го заменам со некој домашен од билки, на пр.нане,камилица и сл. Што мислите? Имаме 4м.и 10 дена

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.303
    А зошто чај на толку мало бебе? Бекутан разбирам го давате поради грчеви иако и за тоа нема никаква потреба, ама домашен чај зошто?

8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.831
    И јас не ставав широк повој.

На Makedonka007 и Dina911 им се допаѓа ова.
  9. RinaKa

RinaKa Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    70
    Мајки, синчето е 7 недели. Навечер спие од 22 до 1:00, се буди за јадење, заспива во 2:30, се буди во 05.00 и потоа заспива во 07.00 и спие до 10.00. Дење никако не преспива го мачат грчеви и исушта премногу гасови. Само што ќе заспие се стега и се буди. Пробавме топло на меше, масажи, давам биогаја и колиеф на почеток, но немаше подобрување. Сега давам само биогаја бидејќи од колиеф многу ми повраќаше. Му се собираат 8-9 сати спиење што е премалку за бебе. Совет или искуство?

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.836
    Допаѓања:
    145.560
    Не ставав и јас повој. По совет од ортопед.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Се додека не ни падна папчето беше со главчето према коритце,пред 3 дена ни падна и баш вечерва ке свиткам пешкирче и ке пробам прво да полежи без многу допирања,бидејќи на болница ми кажаа дека они не ср плашат од вода него од допири за нив не е познато додека се во вода некој да ги допира:D морам полека да пробувам,жал ми е колку вришти:( а температура мерам 36 да биде на водата

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.836
    Допаѓања:
    145.560
    Држи го со тетра на твојата рака. Да чувствува топлина. Се чувствуваат посигурни.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    @Annath со пенкалце и светнав во уста да видам да не има нешто плачи вришти не сака да цица, а низ ноќта цицаше и одма си заспиваше.
    На букалната слузница обострано има бели точки. Само бели точки се, без црвенило ниту се полни. А на горната и долната уста има бело, ќе сликнам ќе пуштам.
    Хелп.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.389
    Допаѓања:
    206.360

Може соор да е. Како бели наслаги треба да има и на јазикот. Пече додека цица, па затоа одбиваат. Нистатин капки, или раствор од сода бикарбона на стерилна газа за пребришување. И ти да мачкаш канестен на брадавиците, одмивај пред доење.

Првин ќе видиш дали со овошје или зеленчук, изборот е твој. Први намирници се јаболко, слива, морков, почни со кое сакаш од овие три. Воведи ги нив, после и тиквичка ќе дадеш. Дали свежо или обарено овошје ќе даваш, изборот е исто така твој. Јас секогаш овошје свежо давав, ако е меко пасирано, ако е потврдо крупно го рендав, зеленчукот варен и пасиран/крупно рендан.

На monik55, lackygirl и LoveHope им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.455
    Допаѓања:
    25.189
    @Dina911 @monik55
    Јас почнав со јаболче малку сварено и блиндирано, 2 дена така, потоа јаболче и слива му дадов купечка каша од Хип. Потоа пробав купечка брокула ич не ја сакаше, дури се згади :) па банана му додавав на јаболчето, пробав и јаболко со морков не го сакаше, последно што му дадов беше тиквичка варена малку и бледнирана, онака касна некој пат и потоа др ден додадов и банана и јаболче на тиквичката и ја јадеше... еве некои комбинации за почеток, а заборавив и круша проба но не ја сакаше, а најмногу од се сака ориз и банана готова каша на Лино :) со се ова му давам и водичка па пие по некоја голтка, чај и сокови уште не му давам, и сакам да кажам за крај дека до сега нема ни реакција ни запек, а му давам Биогаја редовно.
    И уште нешто, следете си инстинкт, како мислите дека е најдобро така правете, секако дека ние мајките му мислиме најдобро на нашите деца ;)

На Nalla и Dina911 им се допаѓа ова.
  16. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.106
    Мајки од кога ги стававте бебињата во релаксатор?

17. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.979
    Допаѓања:
    21.188
    Мајки синко е 18 неедели. Педијатарот ми рече да почнам со цврста храна од 19 недела. Синко е многу стрвен, не можам да јадам од него. Кога ме види дека јадам, а го држам во раце веднаш почнува да вика, ја отвара устата и ми ја влече раката. Вака интензивно ми прави скоро цела недела, претходно само ме гледаше и зинуваше. Му ја приближив лажицата ги отвори устата, ја тргнав и му ја ставив глодалката во уста, почна да олаче и да мафта, пак ја доближив лажицата се смири? Знак ли е дека му се јаде и треба да почнеме порано една недела или не? Сте имале ли вакво искуство? Баш се познава дека сака да јаде. Маж ми не ми веруваше, викаше дека само така си прави, ама сега се увери.

18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.836
    Допаѓања:
    145.560
    Најчесто се 0+ релаксаторите, значи од сам почеток.

На Ringishpil_ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.751
    Допаѓања:
    18.089
    Така прават скоро сите деца а тоа не е знак дека е спремно да јаде.Впрочем тоа дете не е свесно што е тоа храна оно ссамо е љубопитно.

На happygirl, hello-kitty.90 и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  20. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    Најчесто чај му оставам како залажување кога треба на кратко да излезам, пошто не се одмолзувам. Пред излегување имаме убав подој кој знам дека ќе го држи додека ме нема, ама за секој случај ( ако ика или ако јас се задржам ненамерно) да има да го залажат. Не пие повеќе од 50 ml и не секој ден.