Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.412
    Мајки бебуш денес цел ден температура 38/ 38.2. Му дадов чепче,ама другото дури околу 9 смеам да му дадам... Друг некој совет за симнување температура. Рачињата и нозете ладнички му се,само главчето гори. Претпоставувам заби се.:sweat:

3. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    До 38.5 се препорачува да не се дава ништо. Туширај, мачкај за да ја намалиш ама не давај лекови.

4. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.412
    Со што да мачкам?

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Претпоставувам мисли на ракија, али внимавај да не е алергичен ( ако го практикуваш овој совет).
    Намачкај со прст прво малку на раката и остави така да провериш да не избие алергија ( ако досега немаш проверено ).

До 38.5 гледај да не ставаш чепче расоблечи го и можеш со помлака вода да го избањаш. И мери температура и јас мислам дека се заби.

На Minnie 1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.574
    Допаѓања:
    289.752
    Ракија немам ставено на дете, ама при +40 сум ставала чорапчиња со вински оцет и туширање со млака вода(без главчето).

На Nalla и Minnie 1 им се допаѓа ова.
  7. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.717
    Допаѓања:
    17.899
    Во консултација со двајца педијатри кажано ми е дека толку температура неможе да кренат од заби, најверојатно паднат е имунитетот и има некое вирусче.Нека проаѓа побрзо.Мојот кога вади заби редовно му паѓа имунитетот ние многу мака видовме со тие забчиња :(

На Minnie 1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.412
    Сега падна на 38. Цело време го држи истата. Го истуширавме и го легнав. Ќе следам,па ако крене ќе му ставам пак чепче,дури околу 9 ипол смеам пак,на 6 саати пишуваше. Тоа со ракијата не би пробувала уште. Фала ви.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Не мораш ракија да мачкаш ако не сакаш, како што ти пишаа членките погоре, чорапчиња со оцет можеш, само обиди се до 38.5 да не даваш чепче. Еден педијатар на едно интервју што го гледав дури вика првите 8-10 саати да не се дава ништо и на повисока температура. Тоа е одбранбен механизам на телото, се зголемува бројот на леукоците, со цел да се појачи имунитетот и телото да се одбрани.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.980
    Допаѓања:
    1.279
    Iskusni majki ajde pomos, imam veke pisano nekogas no um ne me faka. Zdravje do sredina na juli mi e kraen termin za poroduvanje. E sega nesto po nesto kupuvav za bebeto ama prilicno toa so zemav mi bese od merak i nekoi bodinja na dolgi spikozni so kratki gore i dole i takvi stvari. E sega se mislam so e najpametno. Ke se rodi eve juli avgust na dolgi ke bide zas bebe novorodeno odma golo nemoze da go izlozam. Avgust ke mine, septemvri ako bide na kratki nedela dve. I odma ke zalade. Znaci najpamteno bi mi bilo da zeam poveke na dolgi? I bodinja i dolen del trenercinja helancinja takvi stavri? So da praam nezz..
    A mn ubavi ima sega tie kako iscelo spikozni dole kratki i gire kratki imam takvi nekolku parcinja zemeno kolku ke ingi oblecam nezz... odnapred vi blagodaram na site. Gushki

11. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.050
    Допаѓања:
    26.031
    @FreeMind мислам ти прашуваше на што ги ставаме бебињата на земја :)
    Еве го моето, на шарен тепих (како сунѓер). Имам и големи коцки. IMG_20190511_171819.jpg

На poppie, PrettyG, Emilimi и 9 други им се допаѓа ова.
  12. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Многу убаво и бебенцето и кебенцето :*

На poppie, FreeMind и happygirl им се допаѓа ова.
  13. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Јас да, користам.
    добивме препорака од ортопед да носи широк повој и затоа така ја повивам врз памперсот.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    После колку дена бевте на ортопед? Ми рекоа и мене дека ако речи ортопед тогаш да,, иначе на своја иницијатива нема потреба.

15. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Мислам дека немаше ни еден месец кога бевме, а до тогаш и ставав по два памперси како што ми кажаа во болница

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Во очајна ситуација сум малата неќе да цица воопшто делува дури како заплашена ја ставам на града не ја ни допира се врти вришти плаче додека не ја кренам последно до вчера како што стануваше ноќта ја ставав ќе цицнеше денес ништо. Мислам дека нема друга мака освен заби и евентуално скок, да е грло да неможе да влече не ќе можеше ни цуцла да шмука ни од шише да пие. Пробав измолзено и дадов испи само 30мл и се отргна со плачење несакаше да продолжи да пие туркаше со јазик, исто пробав со силиконски брадавици ајде фати некако само што направи вакум и почна млеко да и доаѓа се трга плаче, тргнав силиконската демек да и подметнам града ништо само шро ја допре вришти. Многу се нервирам млеко имам, се си мислам дека треба да ми дојде па евентуално промена некоја во млекото или во мојот мирис незнам не сум паметна што да правам. Минатиот месец имав циклус околу 13ти, утре баш детално ќе ја проверам во устата ама нема бело на јазикот, нема тт не мислам дека ја боли грло или уши. Очајна сум

17. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Истово го имам и потврдувам дека е одлично. Ама додека го миев во купатило ми се руши на 2 места, па се си мислам дека кога ќе попорасне нема ништо од него да остани. :D

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Фала мила.

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    15.217
    И мене ми е малата многу нервозна деновиве, и слично беше минатиот месец кога првпат добив после пораѓај. Ако добијам редовно би требало утре да биде. И еве ја 3 дена секој ден се полошо, па да ти биде за утеха изгледа сме со истата мака. Мислам дека буквално е во ПМС... :lol:

20. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Оваа решена е да раскрсти со цицка за везден, како еден пмс да беше малку два заедно доживуваме..