Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.979
    Допаѓања:
    21.188
    И мојот кога спие и преку ден и преку ноќ, одеднаш почне да прета со раце и нозе,ја врти брзо главата како што кажувате и ако не сум до него да го фатам за рачињата се буди.
    Но друго ме мачи. Си увртев во глава дека немам доволно млеко. Не знам колку течност внесов вчера и денес. Градите не ми се полни, не се тврди веќе, не ми тече млеко од нив кога цица од другата или тече ама помалку. Кога ќе стиснам со рака тече, ама потоа помалку. За измолзување никогаш не умеев да се измолзам па ниту сега. Бебе цица многу често но многу кратко. Поцица 3-4 мин и врти глава несака да фати пак.
    Овој скок ми одзеде ми се чини 5 год од животот. Страв ми е да не ми се намали млеко од неговото често само поигрување со цицка.
    Вие сеуште ли ги чувствувате градите тврди и полни? Измрдав веќе, а се си викав,се знам и нема да сум паничарка.

2. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.386
    Нормлно дека нема да ти се тврди, се воспоставила лактацијата. Т. Е се произведува според побарувачката и затоа веќе не тече. Замисли да го доиш до 2 г и така да ти тече. Нема логика така? Макр кај некој мал процент на жени така е до крај.

На happygirl и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  3. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.979
    Допаѓања:
    21.188
    Ама зарем дури на 4 месеци се воспоставила лактација?
    До пред некој ден сеуште ми беа тврди, сега баш меки? На маките никогаш крај.

4. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.784
    Majki, ve molam za sovet....
    Moeto bebce ima tocno 3 meseca. Vo pocetokot koga se rodi probuvav gp stavav na mese da lezi, si lezese bez problem , pa duri i glavceto skroz go podignuvase.
    Sega ima nekoi 2 nedeli probuvam da go stavam na mese da lezi, pisti se korni, nitu pa glavceto go kreva, mislis ke se ugusi.
    Znaci ne go forsiram , cisto me interesira napreduvanjeto.
    Iskustvo nekoe ako imate , ve molam spodelite....

5. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.386
    Епа и мене така некаде на 3 м ми се случи. А еве бебе има 6 и уште цица. Сите поминавме низ тој страв. Нормално е. :)

На hello-kitty.90 и babydust им се допаѓа ова.
  6. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    Moeto bebe ina 8 nedeli a mene gradite osven na pocetok sega nikogas ne mi se tvrdi i ne mi tece mleko bebco koga si cicka si vlece kolku mu treba i jas se plasev kako tebe i go odnesov kaj maticnata da go merime dali napreduva dovolno mislev deka deteto mi e gladno no toa masala super napreduva taka da ne se sekiraj

7. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.979
    Допаѓања:
    21.188
    Страв ми е бидејќи за 10 дена воопшто не напредна, само 80 гр но го мереше по боди, така да 0 качил.За претходните 20 дена качил 600 гр, па така месечното напредување е колку што треба па затоа немало потреба од грижи. Ама синко не е гладен, само многу помалку цица, ај одмолзев малку му давав со шише, и со шишето се игра не пие. Дали дека беше во болница, можеби таму намалил малку на кг, па затоа сега изгледа дека не качил воопшто стварно не ми е јасно. Пелените се полни, ќе го мерам наредна недела,да видам како ќе е со напредување. Еве сега како потврди ги чувствувам, можеби дека постојано ми виси на града, па нема кога убаво да се наполнат.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    911
    Bolnica, skok, radoznalost( koj kako ke tropne, vikne odma pustanje cice i vrtenje glava) i se si pridonesuva svoe, ne se nerviraj sekako uste malku ke pocnete so probuvanje vkusovi.Nas pedijatarot ne sovetuvase da cica poveke vo temno i vo tisina

На lackygirl, hello-kitty.90, Dina911 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    кој скок ви е мене ми се деси истото од сабајле не сака да цица цица една минута се трга плаче едвај дсвсм по минута цел ден тскс 4 скок ние кај нас 3 месеци 25 дена има бебето

10. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.979
    Допаѓања:
    21.188
    И кај нас е 4 скок, би требало да трае до петок, па се надевам се ќе заврши. Знам дека ако продолжи вака навистина ќе снемам млеко, бидејќи не влече и не стимулира, а мене измолзувањето тешко ми оди. Само кога тој цица од едната, јас можам да измолзам од другата, дали не умеам дали нема млеко незнам. Му кажав на маж ми да земе ад, да пробам да не го мачам да е гладен, ама не, едвај 20 мл испи и тоа половина отиде во гуша. Знам дека не ми цица убаво, а како не е гладен стварно не ми е јасно. Сигурно тоа што го цицне му е доволно.

11. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    исто едната града скоро ич немам а имав и мастит пред една недела а оваа шо имам не цица измолзувсм малче шишенце неколку пати влечи денеска така колку дена траеше скокот кај вас ? ксј нас денеска почна многу долго покажува на апликацијава:(

12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.041
    Јас ја повивав на почеток по совет на мајка ми бидејќи штом мрднеше со рацете се будеше. Тоа траеше до два месеци. Потоа кога се обидов да ја повијам рикаше. Сега спие со рацете над “било што ја покриеш” и во количка се вози со кренати раце. Сети ли дека и ги покриваш или стегаш готов си!

На Dina911 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.979
    Допаѓања:
    21.188
    Точно како на апликацијата, од 14,5 до сега сме точно 19 според терминот за раѓање. Би требало петок/ сабота да здивнеме, плус/ минус некој ден. Битно крајот е близу. Само се надевам нема да остави последици .

14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.041
    Кај мене пред некој ден станаа меки. Дотогаш тврди и полни ми беа.
    Исто како тебе од едната цица другата тече. Не можам да се одмолзам малку така истекува ниту пробувам оти нејќе од шише.

Битно имаш млеко и се воспоставила лактација.
    3 месеци и 13 дена до денес.

Морам да признаам пофенси беше со тврди гради, сега ептен ми се тажни.

На Lady S, Gaga.sk, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.041
    Кај мене пак обратно. До пред некој ден не сакаше никако на стомак. Сега сака. Сега не сака да се врти претходно сакаше.

Стави перница пред него или ако имаш за доење или трудничка потпри го така на стомак. Обожаваат така кренати. На тврдо не сакаат.

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Јaдиш/пиеш нештo зa лaктaцијa?

Луѓе јaс незнaм штo ќе прaвaм. Нервoзнa сум вријaм. Мaлaтa не сaкa дa цицa. Штoм јa стaвaм вo некoјa си пoлoжбa зa цицaње или јa легнaм плaче. Oдмa цуцлa и мир вo куќa. Нaвечер кoгa сгaнувa цицa a преку ден никaкo. Oсвен кoгa спие,кoгa се буди oдмa и стaвaм грaдa цицa.
    И јaс вoдaм инaт не идaвaм шише aмa плaче вриште не сaкa грaдa и немoжaм глaднa дa a oстaвaм се oдмoлзувaм.
    Веќе нервoзнa стaнувaм. Штoм се стемнувa oнa вришти пишти не сaкa дa се смире.
    Се и се рaцд вo устa се лигaви и се и е дoсaднo. Целo време нaoѓaм нештo нoвo дa и биде.

Амa зa цицaњетo нaјмнoгу сум нервoзнa хелп незнaм штo дa прaвaм. Ме скренa. Вo oгрoмнa нервoзa пишувaм.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.041
    @LoveHope слабо јадам од кога сум породена. Главен оброк како и во бременоста ми е кашкавал и леб од рж. И тоа ми е еден или два оброка на ден. Другиот оброк е што ќе најдам. Еден пудинг, две турски, едно литро сок од јаболка и преку 3/4 литри вода.
    Вода од секогаш пијам многу количински не е посебно за доењево. Плус преморена.

Се наопаку од книга.

Значи идеме пак до генетика. Генетски сите биле млечни крави таква сум и јас.

Ти си почна од шише ти викам од почеток ти не па не. Нормално ќе си бара сега шише. Ајде стегни заби уште некој месец. Јас така си одбројувам до цигара. Уште нешто ситно имам. Една година помина.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Амa глaднa е,врескa. Нa крaј тoa ми преoстaнувa сaмo дa и дaдaм oд шише. Тoa се тешaм дa пoмине уште двa месеци бaрем пa пoсле пoдругo е. Мaмa ме дoелa сaмo 6недели a сестрa ми пoмaлa е 8месеци јa дoелa.
    Пoтребнo е 4чaсa дa пoминaт зa грaдите дa ми се тврди. Тoa е сaмo нaвечер и тoгaш си цицa. А преку ден се е нервoзнa,тaкa дa a стaвaм нa грaдa ввриште пиште. Oсвен кoгa стaнувa.
    Врaќaјки се нaнaзaд се ми е кaкo вo сoн низ мaглa штo се случувaлo зa нејзинoтo јaдење aмa си бaрaм чaре сегa...
    Акo некoј имa идеa некa кaжувa.
    Живец е, 3мњсеци е a вoдa стoе oнa не стoе.
    А зa јaдењетo,aпетит oтвoрен снaгa ми се стресувa.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.389
    Допаѓања:
    206.361
    Ако цица ноќе, не се секирај, си надокнадува за денското цицање. Не е гладна, скокот во развој е таков. Ќе помине.

20. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Анке се мoлев сaмo ти дa не ми пишиш пoшo ме кaрaш секoгaш (сo прaвo) :D
    3ти скoк ни зaвршувa дo денес.
    Еве спие сегa се рaзбуди пoкенкa и стaвив грaдa oдмa пoцицa и зaспa пaк. Анaвечер цицa. Сaмo преку ден непријстелски нaстрoенa е.