Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

@LoveHope Дентинокс на мене ми рекоа еднаш на ден,а Осанитот мислам 8 куглици максимум на ден...Ма да јас никогаш толку не сум дала.

LoveHope likes this.
  2. happygirl

happygirl Форумски идол

Здраво женски
    Да ги прашам мајките на машки бебиња/деца, кога се отвара ку*ето? Матичната ми рече следниот пат кога ќе го носам, т.е. на 6 месеци да му го отвори.

3. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Некои ги отвараат одма т.е што поскоро после раѓање. Нас пед.ни вика рано е ама јас почнав по малку да пробувам и не можам цела да ја отворам. Ме плаши да не е касно, 4 мес.и 20 дена сме. Не знам дали може да срасне и да има проблем понатаму. Нека споделат повеќе мислења да видиме што е најправилно

happygirl likes this.
  4. Nalla

Nalla Истакнат член

Дентинокс 2-3 пати на ден може, јас само навечер намачкав два пати кога веќе беше неиздржливо

5. Nalla

Nalla Истакнат член

Ние слушнавме мн различни мислења, некои викаа после 40 дена, некои веднаш, некои да не се чепка, на лекар ќе му го сределе, или после година.. Ама сум слушнала за случаеви каде тоа средување, подоцна кога се пораснати, им било многу болно, не сакав да оставиме на случајност и на своја одговорност од одма почнавме да го отвараме, секое бањање, во водичка. Сега на оваа возраст не ги боли и не чувствуваат ништо. Така ни кажа и Муратовска дека е во ред.
    На последниот преглед рекоа има напредок и дека кај и да е ќе си се отвори, а дека иначе се отвора до година дена.
    Замената на матичната на првиот преглед ни рече ‘не се замарајте, ако не можете ќе го сунетисуваме’ ?!?!?
    Од тогаш бегам низ врата на смена кога ќе ја видам и ич не ги ни помислувам парите за преглед во Систина.

PrettyG, lackygirl and happygirl like this.
  6. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Нам ни рекоа после 3 месеци. Му го отворивме веднаш штом наполни 3 месеци, не дека не може порано, ама бидејќи мм строго се придржува до совети од доктори, одлучивме да направиме како што ни кажаа. Му го отвори маж ми во вода, додека го бањавме. Подолго време лежеше во водата и треба да му биде потстврднато за да може да се отвори. Малку одеше потешко на почеток, но му го отвори. Воопшто не покажа синко реакција дека му е болно или неудобно. Само не треба да се плашите при отварањето, следете го бебето како реагира, ако треба подзастанете па продолжете. Сега му го отвараме, плакниме на секое бањање.

7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Опсесија и стана раката во уста да ги шмока прстите и да си игра со јазикот. Цела нечистотија од текстил меѓу прсти иде во уста. Кога е крајот на ова испитување на прсти?

Од нови работи кои ги прави:
    Цуцлата ја вади сама и ја става во уста најчесто наопаку али нема везе
    Играчките кои и висат над глава ги фаќа и ги клати
    Си ја вади градата од уста при доење
    Се врти сама до страна
    Си го препознава името и знае да се заврти кон кучлето кога ќе ја прашам каде е, му го знае и него името
    Вика мам мам мам и никако мама да каже ја вежбам секој ден и очекувам да се пушти деновиве

Од жалби и поплаки:
    Не сака веќе во релаксаторот
    Најчесто сака во раце и да ја анимираш во раце
    Го влоши цицањето како да се врати пред месец дена кога ќе ја стави во уста плаче и вришти. Зошто така не знам, али и најдов решение. Земам играчка ја ставам на градата на која цица и одма дефокус и почнува да цица. Или чорап во боја било што имам при рака. Ова успева засега одлично.
    И заспивањето го влоши многу. Сега преку ден спие подобро отколку навечер. Досега кај 19 заспиваше сега кај 21ч и станува во 5 наутро порано до 6 спиеше.
    Со милион будења измеѓу да цица на саат време. Од 2 на полноќ до 5 е речиси на пола саат будна.

Според книгава има уште три недели до крај на овој период. А последната недела се поклопува најтешкиот период со ревакцини. Тоа ќе биде лудница, ќе има забава :)

Кога почнува да приседнува? Не сака да лежи на грб се тегне нагоре али не може ни да седне и само се тегнеме деновиве.

Bella*, Lady S and lackygirl like this.
  8. hello-kitty.90

Мојот почна со потседнување неколку дена пред да наполни 4 месеци. Почна сам да си го држи главчето, без да му се клати, и почна да се витка како буква с.
    Оттогаш , постојано, без разлика дали го држам право во раце или потпрен во скут, сам си потседнува. Не седи, ама во полуседната состојба. Колку и да го исправам сам си се тегне.

Lady S and FreeMind like this.
  9. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Сте имале ли период со бебе кога не јаде доволно?
    Денеска мојата е таква, цел ден, и го сменив Аптамил пре со Аптамил 1 пред една недела, ако не и одговараше млекото, ќе си покажаше уште од почетокот.

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јас пробувам на секое капење уште од 2 месеци ама уште неможам да му го отворам :)

happygirl likes this.
  11. Aleksandra789

Aleksandra789 Истакнат член

Zenski zdravo... kako davate adaptirano mleko na vecer? Jas ja budam na 2 saata za da i dadam... a ona znae ako ja ostavamda si spie a sme 2 nedeli... kako e podobro sovet ve molam

12. Lady S

Lady S Истакнат член

4 мес е, ние почнавме уште на месец дена при секпе бањање по малку.
    Скоро му е отворено цело

13. Petra777

Petra777 Популарен член

Мајки, по грешка сме ставиле 2пати Провен со маж ми во млекцето. :( Има некаква опасност, дека пишува по еднаш?
    Ќе си пукнам!(facepalm);(
    @happygirl нас ни рекоа 3-4пати на бањање, од 2мес почнавме. Гледа. 60% завршена работа , маж ми тоа го прави мене ми се страв.:worried:

14. lady.N

lady.N Популарен член

Мајки на женски бебиња дали околу делот кај што е клиторисот (нз како се вика точно) во вагината на вашето бебе има бели наслаги? Не се гледаат на прв поглед ама кога ќе подотвориш има доста, а сигурна сум дека не е од павловичева оти изгледа поразлично. Една недела сме стари и нз дали треба да и го чистам тоа, да не зафркнам работа.

15. Annath

Annath Форумски идол

Ништо нема да му биде, уживај.

Petra777 likes this.
  16. Petra777

Petra777 Популарен член

Фала ти!:f::whew:

17. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Тоа е од хормоните на мајката, си се чисти бебето, на капење нежно ќе ги подотвориш усните и со газичка полека нежно ќе ги исчистиш. Мојата мислам имаше околу 2-3 недели, си се среди само од себе.

lady.N likes this.
  18. hello-kitty.90

Мислам дека се дава ад на 3 саати, сепак нека ти одговори некој кој дава на бебе адаптирано, јас немам искуство, ти кажувам од она што имам слушнато.

19. Petra777

Petra777 Популарен член

На 2 часа. После кога ќе постигне тежина ќе си бара сама навечер. Мене ми рекоа да го будам на 2часа, ете и 2ипол +- не мења заради напредок.

20. Bella*

Bella* Популарен член

Колку месеци направивте срце?