Моево си цицаше стално по многу време и често, после 2 месеци почна по пола час да цица и на 2 сати и дење и ноќе, до 4 и пол бевме на ексклузивно доење со 9300г сега сме 5 и пол месеци со воведен 1 оброк од кашички и е 10кг.
Првите недели е така. Јас мислам дека само тоа правев, цицаше по 2 саата. Тоа ми беше најтешкиот период, каде рана боли, ненаспана плус со маратонско цицање. Сега сме два месеца и еден подој може да трае 10-15 мин но некогаш знае и 30-40 мин. Сеуште нема правила. Времето измеѓу два подоја е обично на 2-3 часа зависно од тоа дали предремала тогаш. Првите недели се најтешки, но полека ќе се стабилизира. @flower55555 широк повој само ако ти рече ортопед. И мене во систина ми рекоа да ставам по две пелени, ова на сите им го викаат. Но јас решив да чекам прв преглед кај ортопед па ако ми рече тогаш. Тој кажа дека колкчињата се перфектно развиени, нема потреба од никаков широк повој, една пелена си е доволна.
Mene prv pat koga dojdoa patronaznite sestri mi rekoa sirok povoj obavezno kako bez sirok povoj toa nema sansa a sin mi eden placko sto bese odvaj pampers mozev da mu smenam ni sirok povoj ni nisto ne mu stvav pa eve go na site kontroli e super fala bogu
Не ставам ниту јас широк повој овој пат и 100000 пати ми е полесно, не го малтретирам бебе дополнително само да му е жешко.
До 40 дена му ставав, поубо е за држење бебето, поцврсто, после веќе не се закопчуваа бодињата му се смалија и почнав да не му ставам повој заради тоа најмногу
А овие патронажниве ти се чини докторки, ти се наметнуваат, те дават, те гњават со глупости, со години истите муабети, ич не ги сакам, ме малтретираат а не знаат нешто многу плус.
Ние уште една мака си имаме при доење, од топлина ли на града или од многу млеко што му тече вакво му се направи лиценцето Се губат и пак после подој нови
Oд хормоните твои,многу честа појава била еве исти сме и ние. И при плачење се воспалуваат. Ми дадоа да го мачкам со еосини мачкав два дена гледам нема подобрување,па прочитав и дека е кортикостртоид и го баталив. Од искуства на друви мајки дека сами од себе ќе поминеле е до кога ќе ги имаме незнам ние скоро 40 дена сме уште се појавуваат,исчезнуваат а страшно ме нервираат
@Adeline , @Happyinlove и ние ја имаме истата мака, еве направивме два месеца и уште ни се појавуваат и исчезнуваат. Едни доктори ми викаа од хормони, други од претоплување и уште незнам од што и се. Сега веќе не се ни принетуваат, побледи се, само кога плаче повеќе вцрвуваат. Инаку страшни беа, секаде ги имаше на лицето. Сите ми рекоа дека до 3 месец треба да се стабилизира, па чекам да помине уште еден месец.
Исто секој ден различен ни е еден е страшно нафрлан,друг ден помалце кога плаче црвени жар кога спие мислам најсмирени се. Сите ми кажаа со тек на време ќе се исчисти,но ме иритираат од мазна бебешка кожа вака нафрлен да биде,како пубертетлија. Ајде ќе чекаме 3 месеци
Првите два месеци си викав 12 од 24 саати дојам, што ќе правам не можам вака, а сакав да е најаден цело време. Тој само се мазеше па заспиваше па полека цицаше, по саат ипол, на секој саат ипол! Вчера направивме 4 месеци, сега на 3/3ипол часа цица по 5, максимум 10 мин и ми фали малку да се храниме и сакаме како кога беше пердувче лесно Уживај во секој миг, се’ што ни’ се чини можеби тешко во даден момент, подоцна ни’ недостасува.. Пребрзо растат
ние сме 4 месеци и почна. многу да се поти нсвечер го слекувам по два пати немаме греење не го покривам многу незнам зашто се поти толку:/
Исто, кога спие се најмирни. Кај нас и на допир беа рапави. Сега многу малку е останато, другиот дел од лицето е пак мазно.
Јас искрено неможам да одвојам за жал толку време на града сега поради поголемиот а и пишти плаче посебно на вечер не сака да цица, ако продолжи вака ќе морам на ад да го ставам... Нека цица додека можеме потоа здравје... Инаку мајки мноооогу мака имам последниве вечери со бебушко многу мислам го мачи мешето, не спие ниту 10 минути, само кемка, жива ненаспана сум незнам што да правам, со кемкање го буди и поголемиов и уште толку сум на штрек