Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.689
    Допаѓања:
    5.018
    Настрана нека спие и до грбчето стај и перниче за да не се врти на грб. И ние вака спиеме оти ми бљуцка во спиење.

2. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Многу често и кај мене прави така, премногу брзо и тече млеко изгледа па затоа се засркнува а знаеше и додека леже или спие да се засркне од плунка. Затоа сум постојано на штрек за да ја завртам ако треба. Спие на ортопетско перниче незнам дали да и ставам нешто плус :wasntme:

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    14.586
    Моето е 4ипол месеца, одамна спие по цела ноќ. Ама еве некое време почна пак да станува ноќе. Прво зошто почнав со каши и некогаш јаде некогаш не, мислев да не е гладна, па ја доев 2-3 дена. Колку повеќе дојам толку порано стануваше, а цица 1 минута колку да се рече и заспива, значи не е нешто посебно гладна. До сега не осетив скок во развој, ама ќе да е тоа бидејќи и многу нови работи прави периодов. Ако знам дека е најадена и пресоблечена, не и е ладно или топло, ја оставам да плаче. Во периодот додека сеуште редовно цицаше ноќе и се одвикнувавме од ноќни подои, максимум кенкање/плачење беше 45 минути, ама презаспива и тера до 9 сабајле. Синока во 4 станувања, на секое плачеше по 2 минути. Јас сметам дека така се постигнуваат најдобри резултати. Ако не сакаш скроз да го оставиш да се исплаче, еве пробај со интервали. Плаче 5 минути, смири го и пак назад во креветче. Така 3-4 пати. Ако плаче пак, доење. Во најлоша варијанта, ќе го поместиш цицањето за 20 мин. Најдобра варијанта, презаспие и ќе се помести неколку часа. Со тек на време ќе дојде до 10-12 часа непрекинат сон.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    Два месеци и уште се "задавува"
    На секое негово прозевање дури скокам од кревет :(
    Советуваат на рамно но гледам дека повеќе се дави.
    Спие со подигнато душече под агол и е малку подобро.
    И мене ме интересира до кога трае ова :?:

5. Aleksandra789

Aleksandra789 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    460
    I jas se prasuvam zosto nemam dusa veke da ja gledam :( strasni se momentite mislam ke mi pukne srceto

6. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Не сум сигурна,но мислам дека до 2/2,5 месеци. Еднаш во спиење се задави од плунка,среќа што бевме во собата да го подигнеме. Затоа и не се оставаат сами. А спиеше и сеуште спие на подигнат душек.

7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Ти мора да имаш јаки нерви, некои дебели неистенчени :)
    Само што ќе почне да плаче ладна пот ми избива на чело не можам да го слушам плачот ни две секунди. Веднаш се вознемирувам не знам како да го опушам тоа чувство од петици ме крева. Така мирно ладнокрвно да ја слушам би завршила на психијатрија следниот ден.

Трае еве 36 години:) До ден денес се давам од плунка, редовно.

Кај мене 4 месеци спие на рамно од прв ден и се дави сеуште од плунка во спиење или од млеко при цицање. Бидејќи сметам дека можеби е наследно ќе спијам со отворени очи додека не научи сама да се враќа.

На lackygirl, Nina 2014, Ringishpil_ и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    14.586
    Мајка ми од секогаш викала дека врека сол можам од инат да изедам. Изгледа тоа е. :lol:
    Моето мислење е дека не можам да бидам добра мајка ако не сум прво лично јас одморена. Кога стануваше ноќе не сум расположена да ја забавувам наредниот ден. Тоа ми е мотивот. Секако не спиеме, барем се обидувам нешто да направам за да следниот ден спиеме повеќе. За да кога сме будни имам сила да шетаме, по цел ден да и зборам, да ја забавувам. И сум лично многу поисполнета тогаш. И мислам дека подобро да и го посветувам денот отколку ноќта.

На 789_angela, Nalla, Someday и 4 други им се допаѓа ова.
  9. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Може ли крушата да предизвика запек кај бебе? Му давав вчера и денеска,само да проба 3-4 негови лажички и денеска цел ден какаше нормално,а пред малку имаше ептен тврдо какано и зелено. И ноќеска цело време се будеше плачејќи.

10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Ми се допаѓа како размислуваш и те поддржувам да продолжиш. Едноставно си воспоставуваш систем кој ти одговара.

Јас не можам. И да сакам. Не можам плачење да слушам. Не можам ни лаење. Во состојба сум да цркнам од умор само да нема врескот. Сакам тишина и мир. Така се рехабилитирам.

На PrettyG, Nina 2014 и Spidy им се допаѓа ова.
  11. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    На муабетот за станување и плачење,два дена сум избезумена он вришти не плаче да те извади од памет,и навистина не се сејќавам колку пати станал,колку пати цицал. Будна сум го кревам,но сабајле кога ќе седнам да размидлам од прилика на колку цица јас појма немам. А и тел е до мене гледам саат колку е,и не памтам. Сигурно заспивам и додека го дојам. Само да не се направи беља некоја...

Него мене ми се многу меки градиве,а се подзамислив денес дали имам млеко пошо да му давав и на 5 мин и на 5 ќе цицаше. Има еднаш неделно ваков ден да виси на града и да плачи дека е гладен. Но стегам вака излегува млеко се мислам зошто папушки ми станале...

12. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Обично сите советуваат да се јаде круша против запек ама може да предизвика. На моето бебе круша и банана му прават запек, а слива и тиква му помагаат за полесно да се испразни, па правам комбинации.

13. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Истото и мене ми се случува. Кога ќе се буди почесто и јас ниту памтам сат,ниту како сум го ставила во креветче,ниту како и кога јас сум легнала. Се будам и гледам дека бебе е во креветче,а не памтам кога сум го ставика,последно памтам дека сум го држела во раце. Да заспијам со него во раце досега не се случило,се надевам нема ни да се случи.
    Се будеше двапати за цицање во времето кога не беше во скок или кога не го боли ништо. А кога го боли стомаче или не фати скок се буди преку 5-6 пати.Точно нз бидејќи заборавам, ама знам дека само што ќе легнам,за брзо време станувам.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    873
    Се согласувам потполно. Иако понекогаш сакам да ги послушам овие што викаат,, ех немој одма да му се тресеш, остави го нека поплаче, бебе е, нека шири плуќа"...јас сум алергична на плачот на бебе, душава ми се затресува и глава ме стега. И како што кажуваш , во состојба сум се да направам само да не плаче и да е мир и тишина.

На PrettyG, lackygirl, Happyinlove и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Здраво сакам да прашам кога на вашите бебчиња им излегоа забчиња моето е 6 месеци и уште немаме ниедно забче кога го прашав мојот матичен стоматолог денеска ми кажа само оти кај секое е бебе е различно

16. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    873
    Убаво ти кажал матичниот. Кај секое бебе различно. Имам пет внучиња, на сите во различен период им излегуваа. На едно првото забче на 4 месеци ,на друго 8. Нема правила.

17. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Free дa ги пуштиме нaшите врескaлa кaј спaјди нa тренинг a,штa кaжеш?

Сеуште чести нoќни пoдoи. Ниту oдмoренa ниту ништo. Сoнoт е нaјвaжен. А штo вели фри a пoчне дa плaче oдмa пoт oблевa,нервoзa.
    Нaвечер кoгa се буди кенкa и oдмa врте глaвa левo деснo и зa дa не плaче oдмa и дaвaм дa цицa.

На Dina911 и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас немам проблем со чести ноќни будења. Само еднаш се буди во 2, ама после заспива во 5.:D
    До 7 максимум е будна, па уште еднаш кај 8 има дремка од 15 мим и толку е. Јас нз како ова дете нема потреба од сон. :^) Не да ја цицам, нишам шетам, џабе е се. Нејзе и се игра тогаш и крај. (facepalm)

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    873
    http://devetmeseci.net/draga-mama-o...Xx4ED2JwGglFoOaMirJaO0Yov8GBHmzc4iSCa11AlCh4U

На Viki tonci, Someday, AlicaInWonderland и 4 други им се допаѓа ова.
  20. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    во 4 скок све ни се поремети уште трае секој саат се буди за цицање денски не сака да цица грчевите ни се вратија цела ноќ прета со нозете мислам ке крши кичма преуморна сум :/