Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Со тек на време ќе се воспостави лактацијата. Во принцип колку е побарувачката, толку е производството.

2. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    А до тогаш нема да можам да спијам :( преку ден јаде на 2-3ч а навечер спие по 6-7ч е тогаш неможам за лежам од тежина, мислев да почнам да се одмолзувам ама незнам што е подобро

3. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Мамички уште едно прашање незнам дали е за овде но ке прашам. Поканети сме на роденден во игротека незнам дали да одам 2м е малата не ми се меша во гужва ма да има надвор масички може да не влегуваме но почнува од 19 ипол уфф незнам што да правам, што би правеле вие?

4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Јас не би одела.
    Мене таков ми беше редот кога беше моево толку мало.
    7ипол ми беше доцна за излегување.
    Башка сега, за во игротека па ич не е.
    Кај морбили, па и вируси, во комбинација со времево...

На mimiiiii, Dina911 и Rose-tulip им се допаѓа ова.
  5. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.687
    Допаѓања:
    24.063
    Не би одела. И нас не канат на родендени на блиски роднини и колешки од работа, ама немам намера да го носам во игротека додека не го вакцинирам со МРП. Плус, до годинка секако не разбира до толку за да може да си игра во игротеката, па зошто да го изложувам на вируси, бактерии, и многу гужва. Според мене нема потреба додека се толку мали.

На Dina911 и Rose-tulip им се допаѓа ова.
  6. Rose-tulip

Rose-tulip Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2014
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    287
    Исто и мене кога го скратив ноќното, ми се полнеа со млеко и ми се стврднуваа, ама две ноќи по ред станував на сред ноќ и се одмолзував, ама по малце колку да ми олесни, после две вечери веќе почна да си се регулира и престанаа да се полнат. Можеш пред легнување да си ставиш и листови зелка оладени во фрижидер, мене тоа ме спаси сега кога се одвикнувавме од цицање. Со лесно :sun:

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Со лесно да мине и кај вас :*

На monik55 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Macedon1986

Macedon1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2017
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    54
    Zdravo na site. Prasanje do site majki ovde.
    Malata ke bide polni 4 meseci za edna nedela ama makata e slednava:
    Skoro celo vreme e svrtena so glavceto na desno. Ja forsirame da se vrti na levo ama ke se svrti kon desno. Bevme na ortoped ( vidoevski ) i covekot kaza deka se e vo red so teteto.
    Druga rabota e sto zabelezav deka ne reagira bas na zvuci, odnosno ako gleda vo nesto i ako tropnam so racate ili shushnam so nesto, ne se vrti kon izvorot na zvukot. A se streka koga nesto ke mi padne ili ako me gleda i i ga i zboruvam i mi se smee.
    Bilo kakvo iskustvo ili sovet se dobredojdeni.
    Vi blagodaram

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.583
    Доење и 1 оброк со кашички. Од ко е роден до мене спие на спална ;) сега цица легнат до мене ама ми ги разбранува брадавиците.

На Dina911 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Ве читам и убаво ми иде на душичката.

Која укинала ноќни подои, која ставила ред да спие во креветче, која си има свој систем за доење и спиење...и се вртам кон малово мое кое спие на спална со мене, фактички она спие со раширени рачиња и пола спална е за неа, така стуткана ја гледам само што ја надоив, а заспа во 20ч и си велам ти девојко немаш ама баш никаков режим.

Кога ќе се регулира ноќното доење ќе ја учам во креветче. Таман ќе има четиринаесет години. Потоа ќе се учиме во детска соба да спие кога ќе наврши 18.

Од вести на денот издвојувам дека конечно испаднавме во кенгур 30 минути. И потоа и дома сакаше да биде во него. Минус саат време бицепс вежби. Чекор напред.

И решив веќе цуцла да не и давам со сила нема да ја засака.

И некако преку ден не цица како што цицаше, девојчето ми е на диета изгледа.

@lackygirl немаш потреба да се објаснуваш или правдаш. Јас најубаво те разбирам како ти е. Најди го начинот да одбиеш ноќно доење и одма по тебе јас ќе го применам. На работа вака не можеш да одиш сигурно ќе паднеш под маса.
    Ај кај мене не е страшно тек на 30 Март 2020 се враќам, дотогаш ваљда само четири пати ноќе ќе станува да цица.

На PrettyG, Minnie 1, S.J.Parker и 13 други им се допаѓа ова.
  11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Царица си.:rofl:
    Не се секирај.
    Бебињата многу брзо менуваат навики.
    Може да те изненади кога најмалку очекуваш...

На Sexybaby86, Coco31, Viki tonci и 3 други им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Ќе пишам кога ќе ме изненади.
    Среќа сестра ми стасува на помош еден месец во почеток на Јуни па ќе се изненадам со некој саат преспивање.

На Sexybaby86, LoveHope, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    @FreeMind Мојата е таква лепенка за мене, цицач невиден.
    10 месеци има.
    До пред два месеци спиеше со мене на спална, она растегната колку е долга и широка јас со пола гз во нејзиното креветче.
    Се будеше 4-5 пати за да цица. Таман сум задремала она ќе се сврти накај мене и ме шмука, цела шливки ме праеше :)
    Сега смени.
    Не ни верував дека некогаш ќе смени додуша.
    Заспива во креветче во 9, се буди накај 12 со кенкање од што е во шкљ поза легната, презаспива, па се буди во 2 да цица, ја земам до нас да спие, и евентуално уште еднаш кон 6 станува да цица, и си спие до 7-8 зависи.

Ноќни подои не планирам да
    укинувам.
    Бебе по книга не планирам да одгледувам, не е растение побогу.
    Уште па и да ја слушам пола саат беспомошно да плаче, а притоа знаејќи дека со доењето би ја смирила за секунда, ми е апсолутно нонсенс.
    Не ви се воодушевувам воопшто на такавата постапка.
    Језиво ми е дури.
    Ќе смени навика како расте,сега има потреба од мене најмногу.

На PrettyG, Shelea, AngelOfArh и 10 други им се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.583
    Јас и ти навикнати да си стануваме на 1 сат или 2 некни една ноќ спиеше цели 4 часа и јас си станував на 1ч :D навика. Исто и синко спие со раширени рачиња па лежајот е 180см широк фала Богу што таков го купивме, има место и за нас :angel:

На FreeMind и Dina911 им се допаѓа ова.
  15. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    100% правилно и подржано од моја страна, давајте се мах и не се штедете, ќе има време за сон и за одмор. Поголемото синче ми е 12 год.сега, љубовта и вниманието што сум го дала ми се враќа тродупло. Ми дава живот кога ќе ми каже " мама знаеш дека те сакам најмногу на свет нели?"

На paleska3, Nina 2014, pepapa и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Хаххах те читам и се смеам, го гледам секој ден дрвеното креветче во спална и се чудам зошто уствари го купив, дека во дневна имам монтажно. Сега да ми е паметот и за во спална би купила монтажно, ама нели прво бебе па не бидува без дрвено креветче. А сигурно месец и пол го немам ставено во креветче, јас и он сами на спална, татко му бојкотира, срека и јас што земав 180 спална па ако сака татко му си има место за тројцата :)
    Инаку се’ се може. Работам од дома турбо од прв ден од вракање од болница, срека бабите помагаат колку можат, јас преку ден немам легнато, за отспивање преку ден не ни помислувам, секој момент кога има кој да ми го чува или спие, јас сум на компјутер. Навечер ако врзе 2 саати јас сум срекна.
    Позз супер мајки :* ние сме семоќни ❤️

На PrettyG, Shelea, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Нормално е првите месеци да цицаат почесто..Мојата досега е супер-2 месеци и 10 дена сме,се буди обично на 2-3 саати за цицање,но јас ја осеќам уште пред да заплаче,потоа веднаш продолжува да спие.
    Дента кога како,прво спиеше повеќе,сега од 13:00 знае да спие добри 2-3 саати и толку.Секако воздух многу и прија,обожава прошетки како и бањање.
    Гледам и јас во креветче да спие цела ноќ,на почеток штом заспие ја оставам ,но веќе следните будења до мене на спална.Штом ја ставам во креветче се буди.Но ќе се научи знам,со тек на време штом почне да спие подолго.Еве сношти прв пат спиеше од 11:00 до 05:00 сабајле нон стоп.Јас кефој:D
    Ред не се трудам некој посебен да ставам сеуште,самото дете си кажува кога,што и колку му треба,и ќе минат низ разни фази.Само освен напорот да спие во креветче,се трудам и дента да не ми е во раце цело време(така го научив на почеток), а сами сме па го оставам во релаксатор или на кревет да завршам некоја работа.Е тогаш знам да го оставам да поплаче,а тоа е за да го кренам в раце.Дур не почне хистерично плачење знам и да не го кренам,а понекогаш знае и само да се смири,или му бапнувам цуцла-со напори почна да фаќа и понекогаш и си заспива со неа.
    Сами сме и мора сепак да се научи на некаков ред:)

На ***Bony***, paleska3, Milaаа991 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Moeto ne spie do mene nikogas nema sansi da spie do mene imam cvrst son I ne doaga vo predvid toa nesto inace jas I go dojam I go dohranuvam so ad mleko I caj pieme I kasi domasni jade samo nejke od market I sokovi pie plus I maki nemam za spienje inace sme 6meseci plus nekojden I sakav da gi prasam tie majki sto se na hipp combiotic odkoga pocnaa so hipp combiotic dva

19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас сакав цела соба да и ја наместам среќа само шкаф и монтажен кревет што земав. Иначе ќе ми беше многу мака оти после кога ќе почне да разбира ќе треба да смениш друго да наместиш.

Монтажниот и го ставив во дневна да не ми зема место во спална и таму служи за украс. Си велам кога ќе почне да седи ќе го користи како игрална.

Да ми е паметов ништо немаше да купам пред време. Ништо. Само некое боди за прв месец и некое парталче за прва недела.

Кај вас барем помагаат. Ние сме сами овде значи апсолутно сами. Во буквална смисла нема кој да ни помогне. И затоа со различни очи гледаме на уморот. Пак доле една комшика да дојде 15 минути ќе ја поддржи во раце. И сите што велат “јас немав помош сама си ја одгледав” е скроз друга верзија од мојата. Во таа верзија на една недела барем некој им го почувал макар и пет минути, во мојата верзија нема. Ако не спијам навечер и ако паднам наутро од умор нема кој да ми го чува бебето. Ќе треба сами со кучето да се чуваат додека мојот е на работа и не се кренам на нозе. Ете затоа за нивно добро јас морам да одмарам. Не е дека не можам ноќно време да не спијам или тешко ми е да ја дојам. Не ми е тешко ништо ја обожавам. Само организмот како организаам може да заебе работа. Оти јас имам две бебиња дома, кутрето ми е болно деновиве четири дена е со дијареа и повраќање значи капнавме од чистење. И плус време за ветеринар и нега за него. И он е љубов и бара љубов и внимание.

Среќа двајцата сме на породилно во овој период за да можеме да се организираме по некоја минута и за кафе и за одмор. И се организираме добро чим имам време и овде да пишувам (сега еден пост го пишувам на периоди од неколку саати) али битно сеуште имам време да седнам на газ. Јес да сендвичи јадеме како главен ручек и има една планина алишта за пеглање али тоа е.

Сума сумарум се слагам со текстот на Нина дека сами си ги направивме. Исто се слагам и со другата страна дека иако ги направивме не се само бебешките денови им треба силна и здрава мајка цел живот, секогаш ќе им требаме.

Така да нема правила. И не би требало да се дефинира на спиди како “лош однос” кон бебето бидејќи сите ние го правиме најдоброто за нив.

На Someday, Nalla, paleska3 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Ние живееме сами,мм на работа кога може помага,среќа поголемата ќерка тето одд.па имам помош колку толку и од неа.
    Да,и бабите се тука, секако помагаат по потреба,мада за дома и не ми требаат толку колку за да ги погледат децата ако треба да излеземе некаде или за земање/носење на школо евентуално.Во секој случај има помош,подруго е кога има кој да викнеш за било што,и стално викам срамота е да се жалиме ние кои сепак имаме помош каква таква,веднаш земајќи ги за пример луѓето во странство кои се буквално сами,а се снаоѓаат и со едно, две па и три деца.Ама се е до ситуација,секој се навикнува на моменталните услови.Можеби е потешко во странство да си сам,посебно додека да пораснат децата,но има други бенефити и предности кои ги нуди тамошниот систем и стандард.

На FreeMind, Meckicja и Dina911 им се допаѓа ова.