Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Dina911

Dina911 Популарен член

Значи за вас медал, толку ке кажам. На мене многу ми значи и огромна помош ми е што имам на кој да кажам кога ми е тешко, мачно, да споделам со мајка ми ете кога нешто не му е добро и доволно ми е што споделам и добијам поддршка, а за физичката помош не ни зборам колку значи

2. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Jas se omaziv vo Makedonija pred godina i pol. Ostanav bremena i dobiv bliznacinja. Sama sum so niv po cel den. Maz mi, svekor i svekrva rabotat po skoro cel den i navecer doagat doma. Mnogu e tesko, nemam ni prijatelji ni rodnina tuka, mi falat majka i tatko, ama taka e. Sama izbrav sudbina. Svekor i svekrva navecer gi cuvat, pa mozam malce da sednem i odmoram. Ama ne sum spijena od polovina na noemvri haha

lackygirl, FreeMind and Dina911 like this.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Многу е битно какво ќе ти се погоде бебето. Ако е некое захтевно, што бара во раце постојано, што плаче без потреба, нормално дека ќе бидеш уморен и ќе немаш време за обврските околу домот. Мојава беше ептен мирна како бебе, дома постојано ми беше исчистено, светнато, јадење направено, јас одморена. Не се жалев од неа воопшто. Е сега не е така. Бара внимание, ме тера да си играм со неа, јас расчистам она пак растуре, 5минути не ме остава на мира. Сега сум поуморна и неотспана и дома не ми е средено секогаш. А на прсти се брое кога сме ја оставиле дома, а ние сами сме излезеле. Јас и не сакам некој друг да ја чува, барем не додека е помала.

FreeMind, Sexybaby86 and Ladyyyy567* like this.
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Update: мислев 3 дена ќе треба, за еден се среди. Се бунеше за заспивање синоќа ама спиеше цела ноќ. И пак јас ја разбудив сабајлево, може ќе поспиеше уште.

Само сакам да пренесам дека функционира. Дека може јас и бебе да се гушкаме наутро наспани, и не ми е криво што претходно ја слушав како плаче. Ја учам на добри навики, на убав сон, на ден и ноќ. Се додека добро напредува, не се грижам. 45 минути ми требаше да го искуцам ова зошто си гугаме на креветов :D Ќе ја пакувам во кенгур и ќе го шетаме кучето.

Убав ден мајки.

5. Adeline

Adeline Популарен член

Кои се подобри, infacalm или biogaia?

6. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Браво :)
    Мојата веќе 2 вечери како си спие по цела ноќ,фала богу.Некни заспа накај 23:00,стана во 05:00
    Вчера ја изнашетавме цел ден,некаде околу 19:00 ја избањавме,немаше сила да цица од умор кутрата и си заспа во 20:30.Спиеше до околу 05:00:)
    Засега не смеам да се пожалам,мирна е,срцка мила,да не ја урочам,не е плачливо бебе,сама си дава знаци кога што и се прави.Не плаче без причина.
    Кога се бебиња е најлесно,со растењето се зголемуваат и обврските и трчканиците и нервозите:D

Spidy and Dina911 like this.
  7. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Не се исти, првите се за грчеви вторите се пробиотик. Можеш да ги користиш заедно.

Dina911 likes this.
  8. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Ни јас немам помош од никој, па скоро ни од маж. Он е цел ден на работа и од работа пак оди на работа кај брт му. Јас сум кажи речи 24/7 сама со бебе. Она не е плачлива, ама сака постојано внимние. До 4 месец си спиеше убво, а сега кога како. Најчесто се буди кај 2 и до кај 5 е будна. Пред некој ден ме стегаше во градиве и цела лева рака ми се здрвуваше. Ептен се исплашив за неа, и се јавив на свеки. Ми викат од умор ти е одмори се. Е одмори де. Да имав мајка и јас ќе имав барем на кој да се пожалам. :( Не значи дека ако си МКД е покесно.
    Тоа е. Јас го родив и јас ќе си ја гледам. Најмногу ми е мака што не можам да се вратам на работа. Ќе ја пуштав во градинка но ситуацијава со морбили ме предомисли. Мн е тешко да немаш кој да почува бебе. И по доктори со нас ја носиме и по фризери. Еден ја чува надвор, другиот брка работа. И тоа кога е мм слободен. Некогаш и за во вц трпам и за јадење. Ама не се жалам. Вреди за неа се. :sun:

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Jas imam iskustvo od infakalm I sum prezadovolna

10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Jas pak takvi maki nemam sveki e so mene ama sto mi izigrava vtora majka e toa mi e makata

11. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Моето бебе е се што наброја форумче, захтевно бебе кое плаче ако не е во раце кај мама, плаче без потреба буквално.. само кога спие можам нешто да потфатам по дома.
    Да ја избањам сама шанса нема, станува во коритото и ме држи за маица, немој да и избегам.
    Па неа ли да ја држам, туш ли да држам?
    Ако живеев сама.. тешко мене. Стварно мислам немаше да се снајдам многу убаво. Вака свекрва ми ми помага од прв ден, подруго е кога ќе ја земе на еден саат па и два, што беше случај утрово, затоа што не можев да гледам од умор, јадеше касно сношти па кенкаше цела ноќ, ваљда ја болеше мешето.
    Мајка ми ми е на 2км, па и она помага.
    Така да, вам што се сами, е вам ви се восхитувам!

*Сега кога го читам мојот пост од синоќа,многу осудувачки звучи, но немав таква намера.
    Сигурно дека секоја мајка си мисли најдобро за своето дете,па така и ќе го воспитува подоцна.

@Meckicja Втора мајка на бебе му глуми? :o
    Абе не дозволувај.. и стариве значи понекогаш немаат граници.
    Стај ја во ред да не почне на глава да ти се качува со “ти не знаеш, дај ваму бебе јас знам повеќе”

Lolipop23, paleska3, Coco31 and 5 others like this.
  12. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Oo na pocetokot bese po beter sega si legna na brasnoto

13. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Биогаја користиме ние предобри се за другите незнам

14. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Искрено така повеќе би се нервирала.

Meckicja likes this.
  15. Adeline

Adeline Популарен член

Како ги давате, во кој дел од денот, по колку капки?

16. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Кажете какви лигавки користите? Ништо не ни е од корист, се прави жива вода, менуваме блузи на секој саат. Целата плунка ја вади а за заби нема знаци.

17. monik55

monik55 Форумски идол

Мушамски од Џамбо му земав.

aceee99 likes this.
  18. Dina911

Dina911 Популарен член

И ние иста мака имаме, лигавчиња менувам на 10 мин мах, дури ни тие одоздола со мушама што се не не спасуваат. Јас спасот го најдов во влошките за гради, ги купив за мене од Lana baby eko peleni преку ФБ. И тоа на маж ми му текна, му стави под бодито, дека тие се како кругче, од едната страна се памучни, од другата непропустлив материјал и ми помагаат барем бодито да му биде суво, кога заборавам да му ја ставам мора пресоблекување цел што ми е ептен мачно :(
    Инаку како ги облекувате бебињата на ова време? Не пуштам клима, дома е 24-25 степени, седиме со отворена врата на тераса или прозор. Поззз

lackygirl likes this.
  19. happygirl

happygirl Форумски идол

Исто е и моево со лигавењето, нема знаци за заби, а веќе 2 месеци интензивно лигави. Му менувам нон стоп памучни и лигавки со мушама одоздола.
    Баш пишував дека од што е мокар цело време на образите му се појавија црвени суви брунчиња од двете страни до устата. И рацете никако да ги извади од уста, па и со нив си го мокри цело лице што се фаќа.

И кај нас дома е 24/25 степени, навечер дури и 26 доаѓа. Цело време преку ден сме со отворена врата од терасата. Не знам дали да вклучуваме клима летово заради бебињата?
    А бебо е облечен во тенко боди на кратки ракави, чорапчиња и тенки тренерки/шпикозни.

Јас за навечер не знам што да правам, многу се поти, само го пресоблекувам сосе боди и пижами, му менувам перница на секои 2 саати оти утоп ја прави. Спие бос веќе неколку дена, во ептен тенки шпикозни пижами и покриен е со ќебенце облечено во навлака за да не му е толку топло. Како ги облекувате за спиење и со што ги покривате откако се стопли времево?

20. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

По 5 капки на ден од 19 до 20ч

Adeline likes this.