Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Значи за вас медал, толку ке кажам. На мене многу ми значи и огромна помош ми е што имам на кој да кажам кога ми е тешко, мачно, да споделам со мајка ми ете кога нешто не му е добро и доволно ми е што споделам и добијам поддршка, а за физичката помош не ни зборам колку значи

На Nalla, paleska3, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Jas se omaziv vo Makedonija pred godina i pol. Ostanav bremena i dobiv bliznacinja. Sama sum so niv po cel den. Maz mi, svekor i svekrva rabotat po skoro cel den i navecer doagat doma. Mnogu e tesko, nemam ni prijatelji ni rodnina tuka, mi falat majka i tatko, ama taka e. Sama izbrav sudbina. Svekor i svekrva navecer gi cuvat, pa mozam malce da sednem i odmoram. Ama ne sum spijena od polovina na noemvri haha

На lackygirl, FreeMind и Dina911 им се допаѓа ова.
  3. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.052
    Допаѓања:
    41.411
    Многу е битно какво ќе ти се погоде бебето. Ако е некое захтевно, што бара во раце постојано, што плаче без потреба, нормално дека ќе бидеш уморен и ќе немаш време за обврските околу домот. Мојава беше ептен мирна како бебе, дома постојано ми беше исчистено, светнато, јадење направено, јас одморена. Не се жалев од неа воопшто. Е сега не е така. Бара внимание, ме тера да си играм со неа, јас расчистам она пак растуре, 5минути не ме остава на мира. Сега сум поуморна и неотспана и дома не ми е средено секогаш. А на прсти се брое кога сме ја оставиле дома, а ние сами сме излезеле. Јас и не сакам некој друг да ја чува, барем не додека е помала.

На FreeMind, Sexybaby86 и Ladyyyy567* им се допаѓа ова.
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.188
    Допаѓања:
    15.214
    Update: мислев 3 дена ќе треба, за еден се среди. Се бунеше за заспивање синоќа ама спиеше цела ноќ. И пак јас ја разбудив сабајлево, може ќе поспиеше уште.

Само сакам да пренесам дека функционира. Дека може јас и бебе да се гушкаме наутро наспани, и не ми е криво што претходно ја слушав како плаче. Ја учам на добри навики, на убав сон, на ден и ноќ. Се додека добро напредува, не се грижам. 45 минути ми требаше да го искуцам ова зошто си гугаме на креветов :D Ќе ја пакувам во кенгур и ќе го шетаме кучето.

Убав ден мајки.

На lackygirl, FreeMind, ***Bony*** и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Кои се подобри, infacalm или biogaia?

6. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Браво :)
    Мојата веќе 2 вечери како си спие по цела ноќ,фала богу.Некни заспа накај 23:00,стана во 05:00
    Вчера ја изнашетавме цел ден,некаде околу 19:00 ја избањавме,немаше сила да цица од умор кутрата и си заспа во 20:30.Спиеше до околу 05:00:)
    Засега не смеам да се пожалам,мирна е,срцка мила,да не ја урочам,не е плачливо бебе,сама си дава знаци кога што и се прави.Не плаче без причина.
    Кога се бебиња е најлесно,со растењето се зголемуваат и обврските и трчканиците и нервозите:D

На Spidy и Dina911 им се допаѓа ова.
  7. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Не се исти, првите се за грчеви вторите се пробиотик. Можеш да ги користиш заедно.

На Dina911 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ни јас немам помош од никој, па скоро ни од маж. Он е цел ден на работа и од работа пак оди на работа кај брт му. Јас сум кажи речи 24/7 сама со бебе. Она не е плачлива, ама сака постојано внимние. До 4 месец си спиеше убво, а сега кога како. Најчесто се буди кај 2 и до кај 5 е будна. Пред некој ден ме стегаше во градиве и цела лева рака ми се здрвуваше. Ептен се исплашив за неа, и се јавив на свеки. Ми викат од умор ти е одмори се. Е одмори де. Да имав мајка и јас ќе имав барем на кој да се пожалам. :( Не значи дека ако си МКД е покесно.
    Тоа е. Јас го родив и јас ќе си ја гледам. Најмногу ми е мака што не можам да се вратам на работа. Ќе ја пуштав во градинка но ситуацијава со морбили ме предомисли. Мн е тешко да немаш кој да почува бебе. И по доктори со нас ја носиме и по фризери. Еден ја чува надвор, другиот брка работа. И тоа кога е мм слободен. Некогаш и за во вц трпам и за јадење. Ама не се жалам. Вреди за неа се. :sun:

На Lolipop23, Ringishpil_, lackygirl и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Jas imam iskustvo od infakalm I sum prezadovolna

10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Jas pak takvi maki nemam sveki e so mene ama sto mi izigrava vtora majka e toa mi e makata

11. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Моето бебе е се што наброја форумче, захтевно бебе кое плаче ако не е во раце кај мама, плаче без потреба буквално.. само кога спие можам нешто да потфатам по дома.
    Да ја избањам сама шанса нема, станува во коритото и ме држи за маица, немој да и избегам.
    Па неа ли да ја држам, туш ли да држам?
    Ако живеев сама.. тешко мене. Стварно мислам немаше да се снајдам многу убаво. Вака свекрва ми ми помага од прв ден, подруго е кога ќе ја земе на еден саат па и два, што беше случај утрово, затоа што не можев да гледам од умор, јадеше касно сношти па кенкаше цела ноќ, ваљда ја болеше мешето.
    Мајка ми ми е на 2км, па и она помага.
    Така да, вам што се сами, е вам ви се восхитувам!

*Сега кога го читам мојот пост од синоќа,многу осудувачки звучи, но немав таква намера.
    Сигурно дека секоја мајка си мисли најдобро за своето дете,па така и ќе го воспитува подоцна.

@Meckicja Втора мајка на бебе му глуми? :o
    Абе не дозволувај.. и стариве значи понекогаш немаат граници.
    Стај ја во ред да не почне на глава да ти се качува со “ти не знаеш, дај ваму бебе јас знам повеќе”

На Lolipop23, paleska3, Coco31 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Oo na pocetokot bese po beter sega si legna na brasnoto

13. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Биогаја користиме ние предобри се за другите незнам

14. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Искрено така повеќе би се нервирала.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Како ги давате, во кој дел од денот, по колку капки?

16. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    Кажете какви лигавки користите? Ништо не ни е од корист, се прави жива вода, менуваме блузи на секој саат. Целата плунка ја вади а за заби нема знаци.

17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Мушамски од Џамбо му земав.

На aceee99 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    И ние иста мака имаме, лигавчиња менувам на 10 мин мах, дури ни тие одоздола со мушама што се не не спасуваат. Јас спасот го најдов во влошките за гради, ги купив за мене од Lana baby eko peleni преку ФБ. И тоа на маж ми му текна, му стави под бодито, дека тие се како кругче, од едната страна се памучни, од другата непропустлив материјал и ми помагаат барем бодито да му биде суво, кога заборавам да му ја ставам мора пресоблекување цел што ми е ептен мачно :(
    Инаку како ги облекувате бебињата на ова време? Не пуштам клима, дома е 24-25 степени, седиме со отворена врата на тераса или прозор. Поззз

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.040
    Допаѓања:
    26.003
    Исто е и моево со лигавењето, нема знаци за заби, а веќе 2 месеци интензивно лигави. Му менувам нон стоп памучни и лигавки со мушама одоздола.
    Баш пишував дека од што е мокар цело време на образите му се појавија црвени суви брунчиња од двете страни до устата. И рацете никако да ги извади од уста, па и со нив си го мокри цело лице што се фаќа.

И кај нас дома е 24/25 степени, навечер дури и 26 доаѓа. Цело време преку ден сме со отворена врата од терасата. Не знам дали да вклучуваме клима летово заради бебињата?
    А бебо е облечен во тенко боди на кратки ракави, чорапчиња и тенки тренерки/шпикозни.

Јас за навечер не знам што да правам, многу се поти, само го пресоблекувам сосе боди и пижами, му менувам перница на секои 2 саати оти утоп ја прави. Спие бос веќе неколку дена, во ептен тенки шпикозни пижами и покриен е со ќебенце облечено во навлака за да не му е толку топло. Како ги облекувате за спиење и со што ги покривате откако се стопли времево?

20. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    По 5 капки на ден од 19 до 20ч

На Adeline му/ѝ се допаѓа ова.