Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Jas davav za grcevi I infakalm I kolief prvo kolief pa infakalm pa posle pak kolief

2. Adeline

Adeline Популарен член

Инфаклам помагаат? По колку капки даваше?

3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Da pomagaat mnogu e ne se sekavam po kolku davav mislam oti po pet kapki davav

4. duffi

duffi Форумски идол

Страшно е ако стално повраќа млазови и ништо не се задржува кај малото. Моето блуцкаше по секое млеко. Се прејадуваше.
    Држи го на рамо додека ждригне.
    И го доиш ,после даваш дохрана или?

5. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

И ние сме во таа фаза, само напред назад никако. Јас му ставам тетра здиплена на коцка под обравчето и една под рачето кај рамото. Засега го спречува да се заврти во сон, а буден го оставам ама да има некој со него

monik55 likes this.
  6. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

@Adeline За грчеви на него му помагаа само Sab Simplex. Инаку овде има и чепчиња за смирување,прашај и таму може има. Од нив барем заспиваше помалку.

TeddyGrey likes this.
  7. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Му ги давам ваја еве веќе 5 месеци. Грчеви имаше до 4 ипол месеци,ама веќе 2 недели како нема. Нз веќе што би можело да му е за спие немирно ноќе и да се буди. Не е гладен зошто кога ќе се разбуди не ни цица. Цица на 2-3 часа. Вака сака само да го земам во раце. Не спие многу денски, ниту пак спие касно па да не му се спие. Некогаш одма заспива, некогаш не. Гледам дека прета со нозете и има гасови, инаку си кака преку ден 3-4 пати сигурно.
    Нели е исто биогаја/ваја , составот е ист?
    Не знам дали да пробам со биогаја или скроз да прекинам,дека почнавме со пробување вкусови па да не е подобро со пробиотик. Прво си мислев од јадење му е,ама така е и после јаболко,и по банана,и по банана,и кајсија, и ориз,и слива.... Ама не може се да му пречи???
    А и не му давам многу количински,по неколку лажички.
    Препишував и на скокови,и на заби,и на грчеви,ама се помина,а будењето остана исто. Добро,забите сеуште го мачат,ама го гледаа педијатри неколку рекоа рано е, нема да излегуваат заби, ушињата не се,бевме кај оториноларинголог рече добри се?! Мислев жешко да не му е, спие само по тенко боди на долги и пижамчиња,со боси нозе и со тенко кебенце ( малку подебело од чаршафче),ама ни тоа не е. Ист е и кога спиеше и со подебеко и со потенко кебе. Само пробиотикот го користиме константно,па си викам да не е до тоа. Ако вакви влеземе во 5 скок, незнам кај ќе ни е крајот.

8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Ништо мајка што ќе правиш ќе го држиш во раце ќе го гушкаш ќе му пееш.Големиот за се нешто плачеше во раце ми спиеше ден ноќ.Отидовме на сто прегледи и се беше супер.Еден ден матичната ни се сврте и рече детето си е здраво право едноставно е лигаво и плачливо.И вистина три години ќе полни уште е лигав.Плаче кога ќе стане,плаче коха му се спие кога му се јаде плачеше од гужви од луѓе ма за се плаче.Еве второ родив тоа само се смее а ние уште се оправаме со првово.За тебе да ти е полесно стави си во глава дека е такво и тоа е.Еден ден ќе смени.До тогаш ти посакувам многу нерви да имаш зошто како растат тешкото тек доаѓа.

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Jas kajsija nemam dadeno uste a sme 6 meseci I nekoj den probiotic ne davam nikakov oti kako sto kazav prethodno nutricionistot mi rece ako go dojam bebeto nema potreba od nego i ne davam

10. hello-kitty.90

Ист беше и мојот. Со тоа што преспиваше навечер,ама генерално кога беше буден кенкаше/ плачеше. Грчеви имаше и освен термофор,ниту едни капки,сирупи не помогнаа. Му траеа грчевите до 4 ипол месеци. Сеуште е кенкав и сака во раце, поголем дел од денот. Изгледа како што вика @simona_baby ќе треба да се помирам дека детето ми е такво. Плачеше додека не се искака, таман кака,е викам супер,нема да плаче веќе,тој продолжуваше. Тоа е,само многу нерви треба.

11. LoveHope

LoveHope Популарен член

Мајка настината и малата ја префати.
    Кива, носе затнато, хрчи и почна да кашла. Сува кашлица.
    Ја однесов на еден доктор ми рече инхалација со физиолошки, вентолин и дексазон.
    Друг доктор рече само капки аквамарис.
    Душичка како кашла.

Важно на факултет никакви дози не учевме. Ах Македонијо...

12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Тоа е такво е какво е пак ние највеќе ќе си го сакаме.Само да се живи и здрави.На почетокот неможев да се помирам со тоа секое излегување од дома беше хорор,секое мое туширање беше прекинувано на пола,ден денес ми одѕвонува во глава плачот па излегувам да проверам да не плачат,ручек правење беше научна фантастика се убивме јадејки прженици и паштети.Гости кога ќе дојдеа едниот седеше со гостите другиот со бебе во друга соба.Несакаше ни во кола да се вози.Станавме асоцијални престанавме со луѓе да се дружиме.Ги гледав сите како шетаат со бебуши а јас им љубоморев.Буквално збудалев.Станав 40 и нешто кила.Ама ќе помине се.Тоа е.Еден ден си реков такво е детето и крај помири се.Сега пак обожава луѓе особено дечиња.Ќе тргне и во градинка па додатно ќе смени.Без нервози зошто ништо нема да промените.

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Кога се породив свекрва ми и сите комшии ми рекоа, Само да не биде како татко му! Мм плачел без престан 9м, нон стоп се дерел, морало само во раце да го држиш, цело време, свекрва ми вика молчеше само гол и надвор, се дере вика урла како да го боли нешто а го носиме на лекар и лекарот вика нема ништо, овој дури
    му се смее на лекарот и не караат, ааа вие млади родители не сакате бебе да заплаче! Кај не го однела свекрва ми, секаде кај што чула, баби, бајачки, гатачки, цркви, манастири, на некои места чудесни... На крај вика сам си престана да плаче и бидна најмирното бебе. Е јас имав сушта супротност, бебе бубаче, ама порасна и ете го алапача, не смееш да го погледнеш на криво. Да е жив и здрав само!

14. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Mami od koga gi stavavte bebencata da spijat na pernice od tie sto se za oformuvanje na glavceto?

15. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Јас почнав од 2 недела спиеше само на десна страна и ми беше страв некеше да се врти, земав и сум многу задоволна знам да и ја тргнам некоја вечер но најчесто спие на неа

Emilimi likes this.
  16. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Moevo e 2 meseci do sega spiese na epten nisko pernice me sovetuvaa da spiel na ramno ama veke sakam da go legnam na pernice pa rekov da se konsultiram i tuka

17. hello-kitty.90

Исто како јас моето да сум го опишала од збор до збор. Има моменти кога е мирен и седи сам, но кога ќе се спореди со целиот ден, занемарливи се таквите моменти. Во авто само ако е гладен и да цица седи инаку плаче, последниве 2 излегувања ни се без плачки,седи и заспива.

simona_baby likes this.
  18. ***Bony***

Тие се ортопедски сигурно се добри пробај :)

19. Annath

Annath Форумски идол

Не за џабе те советувале дека треба на рамно да спие, доктори го зборат тоа, не лаици. Ама како сакаш.

eli25, Lolipop23, Milaаа991 and 3 others like this.
  20. ***Bony***

И нашето е многу тенко и докторот ни дозволи и патронажната сестра исто

Emilimi likes this.