Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Какви се тие апчиња за фонтанелата?

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Хехе свеки нема млекце :) а и работи во 3 смени и ич нема време за да го чува малиот, ама ручек таа прави и тоа е помош :) воглавно сум јас со него цел ден и цела ноќ, но имам помош од мм исто и свекор ми го чува по пола саат 2 пати во денот колку да одам до ВЦ бидејќи и тоа е проблем немаме на нашиот спрат ВЦ морам да слегувам долу и неможам ич сам да го оставам..а без спиење е многу тешко, више пукнав :D
    И пак не спиеше и пак стануваше со плачење :(

3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Витамин Д3

4. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Да, витамин Д3, овде во Германија такви ми дадоа кога излегов од болница, и плус педијатар.

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    А водата кој ти ја препорача да му ја даваш?

@LoveHope ќе мине, ќе биде подобра. Чим е кај свеки немаш гајле после свеки јас го оздравев детево да не бев јас, снаава |(

@lackygirl јас бројам трета ноќ без сон. Значи буквално синоќа беше како под адреналински шок. Значи тоа претање нозе и раце со саати. Јас се уморив гледајќи ја она мака нема игра цела. Видов не видов 4.50 станав се разбудив по дома оти не е фер само јас да станам и денот почна. Госпоѓа стана си се прошета си поигра и кај 6 си легна. Дури цели 20 минути поспа. И сега пак легна и јас да одморам до неа оти ако станам веднаш се буди.

Влезена е во фаза на слип рестрикшн и ја мине последната недела од развојот во 4ти месец. Засега со брзо темпо низ дома, земав дополнително железо за крвта ( се препорачува при голем умор ) и д витамин од 1000ка. Се држам добро е. Следна недела иде помош од физичка сила па ќе биде подобро.

Гледај го ова и запомни после 6 месец уште толку намалуваат спиење. Јас и ти го однесовме од екипата до шести месец, а после шести ако намали уште толку навечер во спиење си купувам комплет со инфузија и држач и така ќе си шетам :)

3-6 months: what to expect from baby sleep
    At this age, babies need 15-16 hours of sleep every 24 hours.

Babies might start moving towards a pattern of 2-3 daytime sleeps of up to two hours each.

And night-time sleeps get longer at this age. For example, your baby might be having a long sleep of six hours at night by the time she’s six months old.

But you can expect that your baby will still wake at least once each night.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    И ние се држиме за раче, иначе имам лесен сон и по дишењето го осеќам дали спие или е буден ама се почесто сака да спиеме лице во лице и нема мрдање

На Emilimi му/ѝ се допаѓа ова.
  7. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Очи во очи:inlove:

8. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Аааа, си реков нешто друго да не има...

9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Хаха, исто значи како јас да се читам. Сака да и дишам буквално во лице кога спие до мене. А кога е во креветчето се држеме за раче. Но тоа што ме загрижува е што вчера се преврти во сон на меше јас ја осетив и ја легнав до мене.

На Viki tonci му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.572
    Пијам Магнезиум и пренатални витамини ама ништо не помага :) е па поќе од олку неможи да не спија :D така да спремни сме за после 6 месеци кои ги стартуваме со полна пареа од понеделник :sun:

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Aman be tolku li ne spijat vasite bebinja moeto bebce vcera vo tri sabajle zaspa I spiese do deset saatot sabajle

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.854
    Допаѓања:
    109.918
    Бебе треба да заспива најкасно до 10, во 3 бебе не е наспано, спиело помалку од 8 саата, сонот на 6м бебиња во текот на 24 часа за нормален раст и развој треба да трае од 12-16ч на ден. Така да ни твоето не е за фалење мајка.

На NNA, Annath, AlicaInWonderland и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Spie I denta spie ponekogas zaspiva I porano

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.854
    Допаѓања:
    109.918
    Се супер, ама твоето не е во ред, бебе треба во 8 да го избањаш, во 9 да е во кревет. Во 3 не е прифатливо толку мало бебе да е будно. 7 саата ноќно спиење, па на возрасен му е малку не па на дете. А твоето дете запива и спие цела ноќ бидејќи му даваш ноќни каши иако не му е сега време за тоа.

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Vcera bas kaza pantronaznata sestra oti mozam da mu davam kasi vecerta oti e preporaclivo

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.854
    Допаѓања:
    109.918
    Терај како мислиш, не е нормално бебе на 5-6м да има вечера. Вечера последно се воведува, бар да има бебе 7м, ти брзаш за се. Да не биде дека те карам, твое дете твое право. Ти очигледно имаш некои педијатри кои не читаат многу многу препораки на сзо.

17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Што правите до 3 сабајле? Како издржуваш?
    Или се буди претходно, па седи до 3?

18. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Јас на моето бебе и воспоставив ред, накај 7-8 зависи кога како се бања, пие млеко и спие до 10-11, зависи кога сум и го дала последниот оброк, се буди пак млеко спремено, и спие до 7-8 сабајле.
    @FreeMind мојата е на ад, на почетокот и дававме хипп чај, а сега вода, не којзнае колку по 10-20гр на ден.

На NNA, ***Bony*** и FreeMind им се допаѓа ова.
  19. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Јас сега направив една беља, значи мама ќе ме остави дома со бебе 2 саати, и мора да се деси нешто.
    Земав да ја пресоблечам, ама јас смотана не видов дека од позади на блузата имало копчиња, и блузата и заглави на чело, и јас право црната хроника ја отклучувам на најјако, фонтанелата немој да не се затвори, белек на чело да не и остане иако црвено и беше ама одма и помина.
    Ништо нема да и е нели?
    Не ни заплача.

20. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Ти се чудам... мајка опушти се и намали со тоа црната хроника. Шом не ни заплакала ништо не и е.

На NNA, ***Bony*** и duffi им се допаѓа ова.