Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Да се жалам :( може?
    Вчера одвај го успав, таман го ставив да спие,отидов да измијам садови, се разбуди,па кога почна да плачееее... Едвај го смирив,па не сака да заспие, не дава да го легнам 8-| Откако се исплака,а јас нема што не пробав да го смирам и не знам во која се положба не го ставив, заспа како ништо да не било :wasntme: .
    Денеска,иста песна,еднаш спиеше 15 мин, вторпат 10 мин и иако се направив да заспие,не заспа,се преправа дека спие,само што го легнам,ширум ококорува очи и вришти, па пак не дава да го држам во ппложба за спиење и се така. Вчера примаше вакцина и боцнатото место му е потечено и црвенко. Освен ациди борици водата и лепенките,да не се става уште нешто? Го боли, не дава да го допрам.
    Кенкав до бескрај, педијатар рече да му дадам 3 мл парацетамол,му дадов и одма заспа 8) . И тоа пред 15 мин,и вечер што ќе правиме? Знам, журкааа :party: :party: :party:
    Аман веќе,а решена бев да не му дадам да спие, ама жал ми е,да не плаче.
    Цел ден го молев да спие, нема што не пробав,за на крај да си заспие тој кога сака. Се ми е страв дека ќе ме матка детето како си сака. И колку и да пробувам да имаме ред, небива, и оној малку што го имавме веќе не важи,освен бањањето што ни останува во 19:00, ама какво е времето само напривечер за шетање изгледа и тоа ќе смениме. И навечер си се буди постојано, болките во стомак продолжуваат со ист интензитет, не давам од денеска пробиотик да видам дали ќе има подобрување.
    Се си мислам дека најплачливо и најкенкаво бебе имам јас :smirk:

На NNA, Happyinlove, TeddyGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @hello-kitty.90 не ти е лесно и тебе.
    Кај мене сфати дека штом е во количка и не и се лежи таму со силно плачење ја земаме во раце и до дома десет кила бебе си одиме пола саат пешадија.
    Ете така.

На NNA, Someday, Happyinlove и 3 други им се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.573
    Ха ха сега си дојдов со беблаков в раце, плачеше в количка и прв пат ми зајде се преплашив без воздух остана му дував, го тресев, среќа блиску бев до дома, и заспааа е сега пак ко вчера ќе ни прави изгледа, став ме фаќа од ноќва :x и плус в раце спие, штом го легнам плачи и ми е грев да го оставам дека зајде, уште се издишува :(

На NNA, hello-kitty.90 и FreeMind им се допаѓа ова.
  4. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    прв пат бевме исто нс 7 недели и ми пишува
    во извештај контрола по 3 месеци сега треба кока ќе полни 5 ама нема да сме скопје па закажав пред две недели затоа реков да не е рсно

5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ortopedski pregled se prave na 3,6i posle na 9 meseci nie bevme na 25 maj sega i kazaa ok e inace nie vcera malata ja setavme niz parkot vo kolickata i ni zaspa vo kolickata uzivase na ladnicko i zaspa odkako si dojdeme doma odma stanai posle do dva sabajle nejkese nikako da zaspie i posle se urociv izleda i vo 4 sabajle pak stana I dadev cajce mleko nejkese da pie I posle spiese do 11 I pol sabajleto I deneska se dosaduvavme domce cel den mm nesto bese omalaksan i ne setavme

На derjus му/ѝ се допаѓа ова.
  6. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Бебиња се тоа колку ќе мењаат ехее.
    Ден ќе спие ден не,плус сега ептен затопли и на нив им е склет.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Нешто ќе да им е од воздушниов притисок,времево...ваква епизода не сум имала како денес,аирлија нека е но ме измори ерор сум. Ќутеше само 2 саати денес,се останато е дерење,ајде нишање во раце заспал го спуштам повратен удар вриштење добивав. Ајде препуштив дел грчеви со оглед дека само бараше да цица но останатото го препуптам на биометео(facepalm). Па сега бидна бањање и заспавме конечно со вриштење:x
    Скок ли е 7 недела? Или денов ми се погоди?
    Да знам за утре ако е скок па да мочам,јадам пијам кафе се сега додека спие:D

На NNA, FreeMind и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Знаеш што е најзезнато?
    Да ти се оди во тоалет не само за мочање а тоа рика неможеш да го оставиш а сама си дома:rofl:

На NNA, FreeMind, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Верувај солзи ми течеа за мочање и уште од притисок си реков тоа е пуштам ај што ќе се помочам него како ќе исчистам со втиштало во рака(facepalm).
    Но една е мајка па дојде да думка со мене и еднаш мочав денес,затоа прашував ако е скок да знам еден бубрег да сум спремна да откажи:D
    Едит: за другото не ни помислувам ахахахахаа

На NNA, FreeMind и Someday им се допаѓа ова.
  10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Taman monce sega se mislam kako ke bide koga ke e iznad 40 stepeni posto ziveeme na peti sprat radi zeskoto ke mora Klima da pustam a radi bebo ne smeam

11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Ќе ја изладиш просторијата па ќе го заспиеш бебче.
    Мене ми беше поладно на 6 ти кога живеев него сега на приземје.
    Испарува асвалтот не се диши.

12. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Лани моево прцул ама мораше клима цело време да врти, куќата врие, лоша изолација. Ако изгасиш за 10 мин пак затоплува. Ставена беше на 25 степена со перката крената нагоре да не дува директно. Му ставав чорапчиња по дома заради климата.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Еве само што си дојдовме од
    " шетање" . И ние како @lackygirl
    Појдовме заедно со јатрва ми. Сакала да шета со нас :rofl: не знам дали ќе сака повторно. Тргнавме со количка, бидејќи претходно беше кенкав,ама не сакаше да седи во неа. Викам,ај може после ќе му текне да седи ! Тргнавме накај паркот,донекаде беше мирен, но потоа почна да кенка,за на крај да почне да плаче. Јатрва ми сакала и кафе да седнеме да испиеме :smirk: Си знам јас што дете си имам. Не само што не седнавме на кафе,туку експресно се вративме назад. Јас синко во раце,таа турка количка,ќерка и трча околу нас,се лути зошто не седела на лулашки :emo: Кутрата, ја прошета количката :rofl:
    Синко ништо живо не го смируваше, едвај стигнавме до дома, а не е далеку па да викаме такси, додека тоа дојде ние ќе стигнеме дома. Не знам како си дојдовме. Цела испотена,се лепев. Влеговме внатре, синко си се смешка :nod: како ништо да не било :@ Го расоблеков,се искака, го избањавме и заспа. Таман отидов да се истуширам,се разбуди. Излетав гола од вц, среќа бев исплакнета. Поплака малку, подрема на цицка и заспа. Се надевам барем на мирна ноќ, бидејќи денов беше турбулентен.

И им се чудам на оние мајки и им завидувам :envy: што можат секаде да ги водат бебињата, и по гости,и на прошетка и во кафиќ,и во ресторани. И им седат мирни како бубачки :@ Тие си јадат/ пијат, бебињата во количка, убавини,задоволни и двете страни. Ние со синко никаде не можеме да одиме. Ако отидеме некаде на гости,може да поседиме 1саат,со тоа што јас ќе си престојам со него во раце или ќе ми виси на цицка во другата соба, ако ми дојдат гости обавезно вришти,дотолку за да им биде непријатно на луѓето и да си отидат ( се си мислам мрази гости), ако одиме да го шетаме исто плаче па се враќаме назад, а не се ни осмелуваме да седнеме некаде на кафе или ручек со него.
    @monik55 редовно си го водам со мене во вц. Кога одам по мала нужда ај не е страшно, ама по голема,а обично тогаш вришти и морам да го водам со мене,гледам да завршам побрзо,колку само да ми олесни, никогаш нема празнење до крај, а пуштањето вода, миењето раце,научна фантастика,живи смешки.

Конечно го завршив постот, од 20:00 сум го почнала. Веќе сум во кревет, мали спие од 22:00, се надевам ќе поспие. Мирна ноќ мајки.

На NNA, PrettyG, Happyinlove и 4 други им се допаѓа ова.
  14. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.309
    Допаѓања:
    12.965
    Не е до скокови со децава. До денов пеколен е. Гори. Не се диши во станов. Беба од пладне ми е само по боди и чорапчиња и пак е нервозна од топлово. После бањање ја облеков во тенки памучни пижамчиња со долги и се уби од плачење. Па пуштавме клима да излади за конечно да фати да цица и да заспие. Страшно, а летото не ни почнало.
    А за во вц, кога ми е ептен зорт ја ставам во транспортер и со мене. Поголемко е вц-то и ја ставам скроз на другиот крај. Што да правам кога не се издржува некогаш :)

На NNA, hello-kitty.90, FreeMind и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Добродојде во тимот. Секоја вечер кај нас е така. А јас во 12 си легнувам за да задсредам низ дома и пуштам машини. Па цела ноќ си играме и презаспиваме и веќе кај 6 е будна скроз.

На NNA, lackygirl, hello-kitty.90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Петок и сабота бевме во Солун. На барање на мм беше и малата. И беше премногу жешко, се потеше, де ќе плачи, де не. Лидл го крена у вис од плачење, за да се искака и прдка оноа силно. А и наеднаш се ново и дојде, од колата само гледаше де лево де десно, ама прежешко склет ја фати.
    Ние цицаме.
    Нешто многу спанка ми е во последно време, среќна сум за тоа.
    Ја купив големата Софка, пошо малатс не свире. Се заљуби во нозете само ги пука во уста и главата. Ама пошо и е голема играчка потешко и е да ја стави во уста, пресмешна е.
    (Пред некој ден седиме со свеки и малата и јас се бацам:мамичка мораш да ја сакаш, 1000че и се на газот, свеки си пукна од смеење)
    И купив друга цуцла поголема не ја сака. Остануваме на малите од чико. И купаЧи и купив едвај чекам да ја видам хаха.
    Нова шема на заспивање:на страна ја легнувам, ја тепкам по газето, галам главче и веѓи, пеам нешто нежно.

Прикачени фајлови:

На Dina911, Viki tonci, Emilimi и 7 други им се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Од каде ги зема купаќите? Ептен се штосни

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    98
    Мамички извинете ако не е за тука, ние сега сме на прва контрола за колкчина 3 мес но се мислам каде да го носам (во битола) на болница не ми се оди а во плодност нема доктор стручен ортопед можеби ке го носиме охрид сепак се професионалци, туку ке ве прашував доколку речат уште да носи повој што да правам дали да земам од тие пелените што се замена за широк повој, не ми се врзва во тетри и осмици на ова време :/

19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас еднаш носев на државна еднаш Плодност. Од никаде не сум задоволна од однос. А инаку само гледаат дали има јадра така да за тоа не ти треба ортопед. Јас не би носела бебе охрид во болница со морбиливе. Ти си знаеш. Освен ако мора.

20. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    98
    А до кога носевте вие повој што ти рекоја?