Мамички здравооо Наскоро ќе ви се приклучам во оваа тема, но имам уште месец дена отприлика до пороѓај. Сакав совет за летно бебе. Ќе се роди Јули негде, во најжешко... И како да го облекувам Кратко боди + шпихозни? Долго боди и шпихозни? Преку ден и за спиење.. Знам дека треба исто како и возрасни, но прво ми е, и оваа работа со алишта најмн ме интересира. Баш треба да докупам уште некои боди и шпихозни и си реков ќе ве прашам. А и уште едно... Бебе со околу 3кг килажа за колку време ги одрастува алиштата од 0 до 3 или 56 бр?? До 40дена 2 месеци отприлика?? После 3-6м или 62 бр ќе ми требаат така?? Фала мамички за сите одговори
Не е нешто што го прават регуларно, ама ако прашаш би требало да ти излезат во пресрет. Моето бебе цицаше само по 5 минути на почетокот и кога и спомнав на педијатарот дека се сомневам дека малку јаде, самата ми понуди да ја измери. Веќе беше измерена, се тргнав настрана додека влезе следното бебе, ја надоив малата и се вративме уште еднаш на вага. Толку точни ваги мислам дека само на педијатар има, затоа го прават тоа таму. Не ги кошта ништо, плус едно мерење е само.
Со што ги мачкате бебките за на сонце? Кое е најдобро? Моево бебенце е бело прозирно дури па вчера во зоолошка ја фати ептен сонце а не ја намачкав со ништо,и сега обравчињата уште и се црвени,незнам дали смеам со оргинал павловичева или со мустелата да и го поминам лицето?
Аууу немој павловичева. Каква е мрсна, на жешково има да се саклетисува. Јас го мачкам со мустела 50ка фактор. А не е нешто многу бел. Ама бебешка нежна кожа мора да се пази. 6+ сме
@Bella* најубаво со јекодерм, ќе ја смири. @FreeMind на 60 во количката, подлегнат. И ние кога седиме , на нас исто така. Веќе време им е за така, да ги подготвиме за кога ќе почнат да јадат наскоро, а и љубопитни се, па супер новост ќе им дојде. Доктор исто даде амин
Јас почнав да му давам водичка од шише. Иако цица,некако нелогично ми е да не му дадам барем малку вода на топлово. Знам дека со млекото се надокнадува,ама млекцето е благичко,па затоа малку вода за освежување. Тој не ни пие по многу, неколку голтки,неколку пати на ден. Секако,не знае да пие вода од шише, а млеко пие, зошто незнам. Препораките се да не се дава вода,ама јас избрав да му давам помалку. Сепак,водата е живот. 5 месеци е и неколку дена.
Секако кратко боди а горе тенки шпикозни бар првите денови. Инаку моето ги израсна 50 до 6 недела, сега комбинирам 56 и 62 зависност од моделот.
Зависи колкаво бебе ќе родиш. Мојава беше 49см кога се роди, и 62ка и беше таман на 2ипол месеца. Колку што имам читано, повеќето мајки викаат не купувај 52/56 бидејки нема да ги носи повеќе од една недела, ама ете моето баш тие големини ги износе повеќе од 1ипол месец. Сега за 2 месеца пораснала само 2 см во должина, па 62ките ги носеше повеќе од 2 месеца. Минатата недела преминавме на 68, на скоро 5 месеца. Иначе од лично искуство ќе ти кажам дека бројчињава се критични за алишта со стапалца. Ти со летно бебе ќе си купуваш без стапалки, така да и да се малце големи/мали ќе може подолго да ги искористи.
Jas moeto bebe po zeskoto ne go setam ic setanje posle 6 porucokta dotogas nema sansi i i na mene mi paga pritisokot ovie denovi i ne odam nikade ako nemam potreba
Па треба 1 + од возрасни. Дека е новороденче плус покриено да е со чаршавче, пелена, посебно додека спие. Во моментот ќе одлучиш според бебе, температура, прозор отворен, затворен, клима итн. Инаку за облека, бодиња и шпихозни на моето 56 му беа ептен кнап дури и го тегнеа малце кога се роди, за 10тина дена мали веќе. Носиме сега 68ка(3 месеци) 1 месец сме. 56ка боди не го закопчува
Majki nz sto da pravam malava ne faka da cica ic denje ne faka noke cicase i noke se ne saka nz bev deneska na pedijatar na 27 bev imase samo staveno 200 gr za cel mesec a sega imase padnato 10 grama za 13 dena ni dade aptamil 1 da davame posle sekoe cicanje po 30 ml nz i krfta i bese slaba pre na 27 koga bev nz sto se sluciva