Затоа го сакам форумов, се пишува реалноста. Кога на некој близок ќе се пожалам од нешто или пак споделувам искуства со блиски кои имаат бебиња, кај нив секогаш се е розево, нивните бебиња се мирни, само спијат, а јас испаѓа како само да се жалам. Реалноста е дека мајчинството ми е најтешката и најисцрпувачка работа што сум ја имала во животот. Но тоа е и најубава, тие очи душата ми ја полнат колку и да сум изморена .
Не сакаат да покажат дека имаат мака, а одвај чекаат да слушнат дека ти си на мака, и одма ќе те осудат како ти ништо не правиш правилно и одма совети како тие прават со нивните деца безразлика дали е успешно или не, нема да признаат, иако очигледни им се подочњаците до петици, и очигледно е тоа дека чистат дома 10 мин пред да отидеш а до тогаш хаос.
Јас приметив дека кога се смее и се гледаа непцата многу повеќе и кога ги допирав со прстот наликуваа набабрени и благо зацрвенети .Кај нас беше така 2-3 дена и се појавија долу 2 бисерчиња.Софка давај ја и на града колку сака оти и тоа ја смируваше мојата.И исто прстот прво под ладна вода и малку масажа ја смируваше.
Мајки тука ќе прашам, читав дека е усвоен новиот закон за парична надомест, за укинување месечно за трето дете, да се даде еднократна помош, е сеа не знам точно сумата за 1во и 3то,знам за 2ро е 20 000,но тука на маж ми му рекле дека нема таков закон сеуште. Дали е некоја запознаена со ова?
Јас му давав Ваја, ама пробиотик си е пробиотик. Се си мислев дека од пробиотик не би требало да има штета,ама грешка сум била.
Денес една пријателка ми укажа на тоа дека бебуш ја држи главата само на десна страна. Јас тоа го приметив ама не го сватив мн сериозно. Она имала сличен проблем и го месетела цело време во спротивно. Кога ќе го ставам на кревет на грб он одма врти глава на десно. Некој со вакво искуство и како сте го решиле
Детето си се месте како што му е згодно. И кај мене беше така но подоцна почна да се врти и на друга страна. Според мене един проблем може да е што може да се сплеска главичката, но тоа го следи ортопед и знам еден случај каде што му препорачаа вежби односно движење на другата страна и кратко задржување неколку пати.
Ние имаме таков проблем само на лева. И кога цицаше не сакаше да цица од десна страна. До 40дена му ја вртев главата на 3часа различна страна, па тетра под раменца ама како минува време не може да се контролира. Е сега, јас намерно го ставам на спална и се местам од десна страна да се врти према мене. Исто и играчки му местам на десна да го привлече да се сврти. Пробај со ова, гледам во последно време знае малце да спие и на десна, зошто "бељата" бидна, главчето од лева му е послескано. Педијатар ми рече ништо страшно, за некоја недела сме на ортопед па ќе видиме.
Моето исто беше на почетокот, строго на десната страна спиеше, џабе го местев јас на левата. Со тек на време му се сплеска главчето од десната страна, ама после сам почна да се врти и на лево, и сега најчесто спие или свртен цел на левата страна или само главата. Малку од малку му се исправи главчето.