Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Овде се решава со остеопати овој проблем кој се јавува некаде околу вториот месец. Тоа се вежби кои се практикуваа кај нас би дошло налик физиотерапија.

Бебето мора да спие на грб за да ја оформи главата. Оно се врти потоа на десна и лева. Како што ние имаме омилена страна така и они. Се надминува само од себе најчесто за еден месец. Дој го од страната која не му е комотна за да го нвикнува вратот.

Ednostaven likes this.
  2. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Ednokratna pomos se zima da, jas za bebevo zedov nadomestok za prvorodeno dete, moevo e rodeno vo Mart

3. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Ви се има случено бебето да ви спие/дреме со отворени очи и да се уплаши па да плачи да не можете да го смирите? Ова 3 дена е кај нас ајде викав од стомачето е вака кемкав плачлив но вчера бев излезена со количка малце се стресе количката се уплаши кога му ја викна 20 мин неможев да го смирам,после тоа во раце ми дремеше со отворени очи мм му прави муабет се стрецна повторно исто вриштење. Се смирува само со цицање,ретко со цуцла. Но многу е плашлив ептен гледам и кога спие само ги крева рацете.

srekice likes this.
  4. Bella*

Bella* Популарен член

Исто потполно,мене едно време страв ме фати зошто не и се оправаше главата и отидов скоро на ортопед кај Тони Талески,рече до 18 месеци се оформувала главата демек да не се грижам ќе си се средел сам проблемот со текот на растот
    Дај боже..а на педијатар докторката рече да бидам упорна да ја вртам на другата страна иначе нема баш оправачка..е ај сеа ..:(

happygirl and Ednostaven like this.
  5. monik55

monik55 Форумски идол

Нас нашиот ортопед ни даде вежби и за еден месец веќе имаше подобрување,се вртеше и на лева страна.
    Главчето му е супер сега,вчера го носевме на преглед го пофали дека е одличен.

Ednostaven likes this.
  6. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

И јас имам закажано редовен термин на 1 јули ама ми е тука во близина ординацијата па мислев еден ден само така да се избацам да го консултирам. Сепак ако тебе така ти рекол и мене исто ќе ми каже. Ништо не ти рече да форсирате ставање на др страна, зборење на др страна пелена зад врат и сл?

7. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Кој ви е ортопедот Мони

8. Bella*

Bella* Популарен член

Мони ако можеш да опишеш какви вежби,би ти била мнг благодарна :hug::)

Ништо не ми рече,ни вежби ни форсирање,дури ми се изнасмеа,вика мајка нема потреба од паника ќе видиш ќе праиме муабет за 1 год...така ми кажа

Last edited by a moderator: Jun 19, 2019
    Ednostaven likes this.
  9. monik55

monik55 Форумски идол

Најубаво да дојде маж од работа и да ми слика додека му правам и ќе ви пратам слика.
    Антоние ние ортопед.

Bella* likes this.
  10. Ive13

Ive13 Популарен член

Лепотица маж ми ќе оди во општина да праша што како па тие да го препратат каде треба.инаку од документи ти требаат двата изводи од децата потврда од гинеколог кој ти ја водел втората бременост лични карти ваши и венчаница.

Adeline likes this.
  11. srekice

srekice Популарен член

На моето му се дешава ова цело време.Само се стрекнува нешто.Ама па ние сме мали уште.
    Мислам од болница ми фати страв душичка.

Happyinlove likes this.
  12. maja8

maja8 Популарен член

@srekice @Happyinlove нормално е да се плаши, стресува, и притоа ги крева рацете. Моето од прв ден од болница го правеше тоа, на мајката што беше со мене во соба бебето исто. Моето некогаш се стресува и на безвезални работи. Но, не се случило да плаче после тоа. @Happyinlove да не сте го префорсирале многу со шетање, галама, многу народ, може затоа плачел.

NNA, srekice and Happyinlove like this.
  13. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Девојки ова што го опишувате е Моро рефлекс и е нормално да го има кај новороденчиња. Знак е дека добро се развива нервниот систем. Обично се јавува при некоја ненадејна дразба за бебето. Треба да се изгуби до четвртиот месец.

NNA, paleska3, FreeMind and 5 others like this.
  14. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Исти бевме и ние затоа што од десната града имав повеќе млеко па постојано ја вртев и потоа се навикна :) самп биди упорна со вртењето и ке се среди

15. Happyinlove

Кај мене оа се на лева се врти да спие си имаат и тие како ние што имаме начин на спиење,само што треба да ги вртиме за да не се сплеска едната страна но многу отпор ми дава:D

За муабетот со плашење тоа со рацете е од кога е роден знам нормална појава за новороденчиња,ова е како да скока како на увп кога ке ти викне некој и ќе те уплаши и фаца на уплашен прави и вришти. Можеби сонува можеби галама...

16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Колку месеци има? Кај нас некаде кај 4 месец правеше вака повеќе пати и неможевме дури да ја смиреме па моравме да ја будиме бидејќи стануваше црвена и потечена од плачење.

17. Emma2

Emma2 Популарен член

Луѓе многу некако психички паѓам, физичкото да го занемариме.... Едната кога ќе ја фатат јаки грчеви и кога неможам да помогнам, после тоа кога ќе и помине, мене ме држи нејзиното врескање...со другата исто,таа се мачи да се искака, мене пак срце ми се кине...вака во лудница ќе завршам, ќе помине ли периодов, ќе се радуваме ли конечно и ќе прекине ли одвратнава рутина, како робот сум станата... и апчиња за опуштање земав да пијам, витамински некои... излеа само ја сум ваква.. а да, и девојче најдов за помош, ама додека е тука неможам да отспијам, се мислам нема добро да се грижи за нив, и дека странец имам дома па молам бога некој да дојде, мајка свекрва барем при крај на ден, за да ќарам некој саат... чукната сум знам..

lavica82 likes this.
  18. Happyinlove

Screenshot_20190619-174747_Facebook.jpg Јас,Вие и Марина.:D
    Да си признаеме,деновиве истенчена сум,но нервно8)

NNA, PrettyG, Dina911 and 7 others like this.
  19. Adeline

Adeline Популарен член

Пишими лп кога ќе имаш некоја инфо од таму кажими каде ќе го упатат, на мм му рекле изгласан бил, но не бил стапен на сила, немале формулари сеуште, бла бла, незнаеле од кога ќе важи официјално, малку се дупчат ама ај

20. duffi

duffi Форумски идол

Нормално е. Ќе помине и овој период.
    Плус уште хормоните не се стабилизирани, нова ситуација дома, тотално непознато. И две.
    Кога ќе фатите рутина , ќе поминат грчевите, ќе стане полесно.
    Излегувај на воздух, не слушај мајки шајки , баби, диши длабоко и спиј кога спијат.

Coco31 and TeddyGrey like this.