1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    Ко јас да сум го пишувала ова.Низ ова поминувам моментално и е стварно многу тешко.Само кога спие не плаче.Неможеш ни да го пресоблечеш ни да го избањаш раат се со плачки до заоѓање;(

На lavica82 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.066
    Допаѓања:
    24.330
    Сега ви личи дека тоа е најтешко, после следуваат нервози со забчињата, па од 4 месеци навака несака да цица, се друго го интересира, мора да сме сами за да цица, па спремање на оброци, секој ден се мислиш што да му дадеш, каква комбинација, и јас одвај чекав да поминат тие 3 месеци сега си мислам тоа ми беше полесен период од овај сега :) само си цицаше ко мече :) плачеше ДА за се си плачеше, уште е таков плачко :) иначе за спиење готово се помирив дека со ова бебе нема спиење, 6 месеци повеќе од 2 сати не врзува ноќе ]:)

На NNA, Dina911, Happyinlove и 4 други им се допаѓа ова.
  3. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Мамички кога ги прекинавте Д3 + К1? Нас ни кажаа до полна 12та недела се а пишива до 3месец на упатството :^)

4. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Ако е на доење до 3 полн месец се даваат. Ако е на ад се дава цело време само д3. За количина ќе ви каже педијатар според преглед.

5. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Јас ги прекинав пред два дена на полна 12недела така ни кажа педијтарот и патронажната сестра а сега во муабет со пријателка ми спомна дека се до 3м и читам упатство да до 3 е |( што да правам да и давам уште или?

6. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.188
    Што му беше вчера незнам, ама не скрена со умот. Цел ден беше добар,излеговме да шетаме. Околу 19:30 шетајки заспа и спиепе до 20:30. Претпоставував дека нема рано да заспие, ама не и дека толку ќе плаче.
    Го избањавме во 21:00 ,се поигравме доскоро 23:00 и од тогаш до 1:30 го успивав,безуспешно,не заспа. Ајде,пак се играше до 2 и потоа кога оправи да плачееее. Од 2 до 3 вриштење без престан :worried:
    Ништо не го смируваше, го изнесував и надвор,и го соблекував и го ставав да цица,и му пуштав песни,ама не знам што се пробав,ништо не го смири. Му извадив пелена,му ставив термофор на стомачето,и некако се смири и заспа. Цел беше испотен. Никогаш вака не плачел. Дали стомачето го болеше, се надевам ваква ноќ нема да се повтори.

@***Bony*** д3+ к1 ги давав до крај на трети месец,така ми кажа педијатар.

@lackygirl исти бебиња имаме. Голем кенко и плачко. Исто нон стоп се буди ноќе. Дури и среќна сум кога ќе сврзе 2 саата.

Последна измена: 21 јуни 2019
    На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Штом се смирил со термофор има шанси да се грчевите. Колку е стара бебка

8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.188
    Има 5 ипол месеци. Грчевите му траеја до 4 ипол месеци. Иако и сега продолжува повремено да го боли стомачето.
    Дали веќе се измори од плачење или термофорот го смири,не знам. Иако и кога заспа закинкуваше во сон.
    Вчера за првпат му дадов да проба компир, може ли од тоа да е?
    Проба неколку лажички околу 11, дури во 2 по полноќ плачеше.

9. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Моето е уште многу малечко да коментирам од искуство ама ако имало некоја промена како воведување на нова храна, јас би го препишала на тоа. Ќе пробаш пак за ден два и ќе знаеш. Ви посакувам мирна вечер

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Истото го пишев во дохрана, вчера после 2месеци плачеше од меше пак, но пробавме морков. Од кога се искака се смири, не се успа ама барем не плачеше. Најверојатно цревата не му се навикнати.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Може од морков и запек да добие па да се мачи да се искака и затоа да плаче.

На NNA, hello-kitty.90, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Да ми кажа и педијатарот не такво никако.Абе мене ми е страв да не ми поврати и да не ми се угуши бебето:tmi:
    Абе не сум тачна па не спијам ја буљам цела ноќ(facepalm)

13. pa_stel

pa_stel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2017
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    26
    Бебе направи месец, ама се мачиме со грчеви, еве 3-4дена нема какано, има премногу гасови дали е нормално тоа? Веќе незнам дали да му давам еспумисан? Ми препишаа капки Ваја ама неможам да му измерам 7 капки. И незнам колку време треба да му давам му давав 2 дена и прекинав што да правам ? Се мислам дека му штетат, ама сега почнува да плаче од грчеви и ме фаќа страв дека му е нешто само паничам мислам дека ќе се преселам до болница.

14. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Ќути со тоа повраќање,од кога е роден само повраќа ако цица 2 мин подолго одма враќа,ако ждригне повраќа,сега ново после пола саат од јадење ако го фати стомачето знае да бљуцне и ако го избришам вришти,тој си го држи во уста човече и си го врајќа,како кравите што преживуваат8-|ми се стемна... а уплав од засркнување имам :worried: имав 3 страшни епизоди.

Затоа го поткренав душекот од креветот и гнездото е на удолница

На aceee99 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. pa_stel

pa_stel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2017
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    26
    Нас кога не пуштија од болница и наредниот ден му давав млеко Hipp ама поголема доза место 30мл. 60 мл ама у спиење и откако ги испи незнаев дека треба да се подржи некое време, тап го ставив го пресоблеков и кога ми поврати низ уста ама малку и викам ништо не е. Го ставив во креветче ама незнаев и тап низ уста и низ нос, одма кревање у вис гледам дете превртува со очи ама у сон испаничив и викнав брза помош, дојдоа и викаат ништо не му е. Од тогаш стрес невиден ми беше страв млеко да му давам и само на цице ама намали килажа, па после се ослободив и после тоа уште неколку пати ми поврати така ама одма реагирав. И сега не тргам поглед од неа знае да се закашла и одма кревам у раце и така стресови.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Мојот бљуцкаше фонтани :x
    На крај испадна млекото дека е.
    Колкаво е и какво млеко пие?

17. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    12 дена сме,цица само.

18. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Држи го исправено после јадење на рамо накај тебе и тапкај го да подригне. Главчето на страна додека спие. Јас знам и под раменцето тетра ставав да е свртен.
    Во корпа ми спиеше на искосена перница, голема купивме ама ја средивме по мерки за корпа. :)

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.066
    Допаѓања:
    24.330
    Не се штетни, ваја е пробиотик и не помага за грчеви повеќе е за регулирање на столицата, јас му давам биогаја од ко е роден до сега еве 6+ месеци, до 3 месеци му давав и еспумисан 3 пати во денот по 25 капки и биогаја 5 капки во денот. Никогаш не сме имале проблем со какање, само еднаш, ако е само на доење можи 7-10 дена да не се кака, ако не му е тврдо мешето нема гајле. Словодно давај ваја секој ден.

20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Не важи за секое бебе да подждригне после јадење. Моево така повраќ од прв ден. Зтоа после цицање ја оставам да лежи и нема проблем.
    До два месеци цицаше и на страна ја оставав, позади грб и пред неа перници под рамена и беше зимно време и рацете повиени да не прета. На страна и да поврати не може да се задави. За давење треба да е на грб и главата кренат нгоре брада високо горе. Таа е таа позиција која е забранета за новороденче.

На lackygirl и Happyinlove им се допаѓа ова.