Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Не ми рекоја ништо. Најверојатно не. Ептен дрски :x

2. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.181
    Допаѓања:
    12.473
    Во Чаир да. Една од тие сестри кај бебињата беше срцка и на два саати ми ја носеше да цица. Ама неа само последниот ден ја фатив.
    Трауми.

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    И мојот беше во иста ситуација ама јас влагав внатре да го гледам оти здивев.

4. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    За да го даваат треба да е се убаво проверено стерилизирано и чувано на соодветна температура.
    Од каде знаат твојата пумпа за измолзување што и како е. Плус шишенцата за складирање....

Чисто за споредба, се породив во систина, бебе во инкубатор и двапати на ден одев да се измолзувам таму за да го добие моето млеко (во мојов случај двапати дневно беше доволна количина)

Во меѓувреме за да одржам лактација дома вадев уште многу. Ги прашав да го носам измолзеното од дома. Ми објаснија дека неможе да го примаат млекото од надвор од безбендосни причини за бебе. Кај нив се измолзував во посебна просторија, стерилизиран апарат, стерилизирани делови и шишенца кои ги вадеа од апарат пред да се измолзам и веднаш го складираа во посебен фрижидер на соодветна темп. Значи се нивно организирано и на чисто. Инаку ќе треба на поверение и како дае господ. Па ако се случи нешто од нестерилизиран апарат кој ќе биде крив....или пример се расипе млекцето додека го добие...

Факт е дека на државно немаат ваква организација ниту потребни средства. Па поарно е да не ризикуваат....

На NNA, TeddyGrey, hello-kitty.90 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    На бебе му кркорат цревата. Што може да е, релативно добро јадеше денес. Имаме 48 дена

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.809
    Допаѓања:
    202.815
    Грчеви.

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Колку смее да стои приготвена кашичка на собна и во фрижидер? Зборам за зеленчук само. :)

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.809
    Допаѓања:
    202.815
    Ако не е блендирана, цел ден во фрижидер. Ако е блендирана, ќе ти пушти вода и ќе изгуби на вкус. Зборам за домашни каши. За купечки си пишува на тегличката.

9. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Што направи ти го донесоа ли бебето?

10. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Не. Инсистирав да го видам и бев. Браунила на глава има. Спиеше, многу мирен беше... Му тече инфузија и за 48 часа ќе му проверат црп. Дај Боже да заврши ова побрзо мислам дека остарев за 10 години. Без спиење од четвртокот сум, право зомби :nod: очиве незнам како гледаат, главава ќе експлодира.

На 3 часа да се одмолзувам доволно ли е?

11. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Сите бебиња се многу поспани кога имаат жолтица. Ајде вие барем таму сте ја фатиле, со сончање неколку дена ќе му помине, инаку поспоро поминува. За одмолзувањето не знам на колку време треба, ама мислам не мора толку често. Кога ќе осетиш дека се преполни - тогаш.

12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    @cinderella5 Почесто молзење е подобро и повеќе време. Можиш на 2-3часа по 30мин(зависи со што се одмолзуваш) и прави блага масажа да немаш проблем со запушување на каналите.

13. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Доволно е. Прсктикувај и дење и ноќе

14. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Претпоставував дека затоа не го носат и ние бевме исти :( поскоро опоравивање мајка :hug:

15. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Мајки, и јас да пишувам во ова тема имам неколку прашање денеска наполнивме 2 месеци, со ад млеко сум кај мене не фаќаше никако, пробав со се не фати и не фати, до сега се молзев со пумпа ама секој ден помалку и помалку има млеко веќе не сакам со пумпа да правам џабе од 2 гради излегува само 50мл и тоа 1 на ден. Прашањате ми се овие бебето веке 4 дена не пие млеко како пиеше со зор и давам на 3 часа пиеше по 90мл сега со зор само 70мл, и еднаш на ден си кака до сега беше жолта боја ама веќе 4 дена и е зелена денеска повеќе од други денови и е зелено и лошо мириса исто така и урината и е со лош мирис и жолта многу. Што да правам? Последноте 3 дена плачеше многу почнуваше од 18 и 30, вриштеше без здив остануваше ниту пиеше млеко ама претеше со нозете многу грчеви има. Плачеше 7 часа без престан па го шетав со кола низ град па така заспива. Дали од времето има промена или треба да и го сменам млекото?
    Сакав да прашам дали вие вашите бебиња ги облекувате само на кратки или озгора ги облекувате со шимпонзи, јас едни со кратки оздола и шимпнзи и го покривам со тетрс пеленс. Да не се многу ?
    Исто така сакав да кажам какви се тие скокови извинете не сум слушнал до сега, ако можете да ми објаснете каде да видам во кој скок е?
    И да ми кажете кога почнува бебето да го држи сам неговата глава? Моето уштр не може.
    Напишав долг реферат ако има мекоја што има трпение да ми објасни ке ви бидам многу благодарна. Поздрав

16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Lelee jas zeni celata se potresov bebeto kaj sto si lezese na krevetot se zavrte i padna sreca ne se povredi mnogu

17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    А што е повредено?

18. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Мајче за измолзувањето немам одговор тоа го оставам на некој друг.
    Бојата на столицата треба да е жолто златна но се менува или од исхраната на мајката или ако е настинато. Штом не јаде како порано и штом има зелена столица повеќе дена јас би одела лекар.
    Плачењето може да е од грчеви но може и нешто друго го боле, кога сте на контрола јас би одела во ваква ситуација.

За облекување ние сме само по боди на кратки и покриени со тенка третра пелена, зависно од времето може и надолу да и облечам нешто но и тоа е тенко.

А за главчето кај мене малата го држи од 2месец, сега новитет и е и нанапред да се фрла со главчето :lol:
    Се надевам ти помогнав во нешто :hug:

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    :o:o:o
    Како е бебушот??

20. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Фала ти, добро ве најдов :D Ма се пробав, и во различни агли да ја држам, и да не ја станувам..се.. џабе она си бљуцка. Размислувам и ар млекце да и земам, ама па не ми се менува прематур-ов. Наредна недела сме на педијатар, па ќе се кпнсултирам со донторката, ако не се влоши ситуацијата до тогаш.
    Сега се решив да спијам, а она се реши да се разбуди и еве ја лежи до мене и ме гледа со тоа очињата џамлии, а јас се топам:$:D фала ти најмногу за советите

Фала ти ќе пробам баш од утре со вит Ц :hug::hug:

Палам количката и доаѓам :inlove::l:

Ти благодарам, ветувам дека вечерва ќе дадам се од себе да поспијам колку толку:hug::hug:

На srekice, FreeMind и paleska3 им се допаѓа ова.