Во врска со хранењето консултирај се со педијатар и проверете дали напредува, мада штом е зелено кога кака веројатно не и одговара млекцето. Пиши на гугл СКОК ВО РАЗВОЈ и прочитај. Тоа се одредени периоди, т.е недели кога бебето е почувствително, плаче, сака повеќе да цица и се однесува сосема поинаку, а всушност е напредок во менталниот развој. Што се шимпозни? Моето бебе по цел ден е со боди на тенки прерамки ( малку помало е од твоето) и така и спие, понекогаш со тетра за покривање, и секако со отворен прозор. жешко е многу, бебињата не сакаат многу топло бидејќи не можат да се потат може да се претоплат. Облакај го како ти што се облакаш. Во врска со главчето, јас како што знам од трет месец ја држат сами.
Bebusot malku samo celceto mu e oteceno ama tie hienite doma svekorot i svekrvata i mm dusata mi ja izdoa oti bebeto padnalo jas sum bila kriva placev na glas placev od maka a sto ubavo prethodno se osekav oti neli pocnav da se lekuvam od postporodilna depresija pocna da mi se podobruva raspolozenieto
Фала ви девојки јас бев пред 5 дена на контрола бебе има 5350 кг докторот рече е поголем од што треба и плаче само од грчеви нема ништо друго ама веќе почнува уште позелено да изкака утре обавезно го носам на педиатар. Главата кога е свртен на стомак го држи без проблем ама ако е легнат на грб и го фаќаш за раце да го станиш тогаш не го крева. Фала ви, утре обавезно одам на лекар. Поздрав
за главата не се секирај малое два мсец е тек тоа шо кака зелено или е настинато или е гладно па од гревите не ни јаде мочката му мириса оти е дехидрирано и милам дека и боди и долги шпикозни е многу облечено само на кратки шпикозна со боди на кимони одоздоле или само боди и чорапче
Фала многу, цела ноќ со уплав не можев да заспијам едвај чекам да го однесам на лекар, сега приметив дека го сака млекото скроз ладна, па го пије на сон само, и дадов малку вода со препорака од педиатар го пиеше а млекото не го сакаше, имаш право да не дехидриран. А за облекувањето ако го оставам со кратки дирекно почнува да кива и кога го допирам по нозе и раце е скрос ладен. Ке пробам пак со кратки да видам како ке биде. Фала многу, Поздрав
Мила многу облека е тоа. Облечи само на боди и чорапчиња или едино плус панталончиња танки. Преку ден сме само на боди. За какањето види на педијатар, кај нас на почетокот така какаше додека да ми се воспостави лактацијата. Плачењето и грчењето е од грчевите, за жал за нив нема нешто што конкретно помага, период е треба да се издрже.
Фала, почнувам од утре да го облечам по танко, ми беше страв да не настине, обавезно го носам на лекар само да дојде мм од работа. Поздрав
Добро е што почна да пишуваш добро дојде на темава. За ладно и топло се проверува на вратот ќе ставиш прст и ќе видиш дали му е топло или ладно. Може нозете и рацете да им се ладни. Мислам дека го претоплуваш бидејќи е машко сака поладно, ама па од друга страна ти си тетово или гостивар таму е поладно отколку во централна Македонија и сигурно му е таман. Какаше зелено од грчеви кај мене. И сега кога ги мине периодите скокови кака сеуште зелено. Зелена боја на пелена треба да се набљудува и да се консултира педијатар, после од кога ќе го научиш ќе знаеш што му е. Главата рано му е да ја држи стабилно. Некаде околу 3/3,5 месеци ќе му биде стабилна. Дотогаш ќе ја клати. За вештачко млеко не се разбирам али велат можеш и друга фирма да пробаш може не му се бендисува. Ако напредува тогаш не менувај ништо.
Тоа што кива не е од ладно, треба да кива, се прочиатуваат дишните патишта. А рацете, нозете и носот нормално е да се поладни
Фала добро ве најдов, да поладно е овде во гостивар, ова каде се проверува за дали му е топло или ладно немав идеа еве од вас го научив исто и скокот овде го прочитав фала за советите, за да мењам млеко прашав педиатар рече не никако поголема бела ке направиш, изгледа е дехидриран или од грчеви, а за дали напредува да секогаш кога го мерам оди нагоре го немам мероно една недела, денеска ке видам. Фала, за главата многу се насекирав реков сега што ке правам. Многу ти благодарам за советите. Поздрав до тебе и твојата кукла
Колку може да биде поладно во Тетово и Гостивар, кога е скоро 40 степени, плус и спарно. Преоблечено е детево. Вака мојот сред зима беше облечен. Доволно е само ромпер ако не сака да го остава на боди.
Мајки, бебињата што ви спијат во креветче како ги храните(доите) навечер? Малата спие со нас и штом стане одма града и ставам и ќе се најаде и пак спие. Од вечер сакам во креветче да ја ставам ама незнам како ќе биде со јадењето и кенкањето. Штом кенка одма цуцла и ставам, вака незнам како е.
Како мислиш што ќе биде со јадењето? Исто ќе си биде. Кога ќе стане за цицање ќе и дадеш да цица и назад во креветче. Ако кенка цуцлата. Се ќе си остане исто, што те плаши?
Мое мислење дека е дехидрирано и плус грчеви.Бебињата на ад обично пијат вода или чајче преку денот па консултирај се со педијатар за ова.Ако не пие доволно млеко а и плус ако е претоплено и губи течност преку кожа, мора да надокнади.Во лето особено внимавај на дехидрираност. Друго,за грчеви има многу видови на капки и чајчиња.Има низ темава искуства.Пробај и ако нема ефект смени со други.Од некои ќе се смири.Чајче од ким пробај,секако ладно. И облекувај го бебето како ти што си облечена.Долги ракави не.
Ме плаши дека за да ја наранам треба да ја кренам, па да не ја расонам и да не заспие. Бидејќи до сега ќе поцица и ќе си заспие (кога леже до мене).
Здраво мајки, Ве молам за една консултација доколку некој имал слично искуство. Веќе влегувам во 9ти месец, пред две години имав бубрежна инфекција заради која уште пијам терапиа која се состои од декортин 5 мг и пентофиксилин која ми беше одобрена од доктор во текот на бременоста, дали некој доел додека земал терапиа со декортин и дали е дозволено да се дои ???
Мојата кога е гладна навечер почнува да мљацка. Ако ја оставам почнува да плаче и тогаш се буди. Мљацкањето мислам во секунда го слушам, станувам, ја земам и ја дојам. Мноооогу ретко се подразбудува. Инаку ја седечки дојам, никако не можам легната. Завршува и полека ја враќам (а моето креветче нема опција за спуштање на предната страна) и назад на спиење. Од прв ден спие во креветче. Само еднаш во 6 сабајле ја земав со мене на спална да поспиеме уште саат, бидејќи немав сила да ја презаспивам или да го почнам денот во 6. Ама тоа дека имав некоја собиранка претходниот ден и многу касно се прибрав.
Zdr devojki na bebusot denes mu zemaa krv I izleze oti crp mu e malku pokaceno i nez dali utre ke mu stavaat vakcina