толку мали беиња не се потат тек после 4-5 месеци ке почне многу е мало сега е жешко ем ти е преоблечено ем ти ежедно ем има грчеви за грчевите давај капки пробиотик и сто капки да смениш може да е габе период е и треба да помине топла крпа затоплена мешето помага исто многу млеко не меувај барем сега за сега и давај вода нуди го почесто со вода бебето е дехидрирано и го мачат грчеви ке помине само трпение
Значи тоа кревање да ждригне ми е научна фантастика мене,или сум толку глупа или незнам што е.Колку видеа изгледав,слики симнати ,абре џабе пак ги мењам сите пози и не ја слушам секогаш Ми е страв да ја спуштам по пола саат после цицање.[/QUOTE] И јас цел јутуб го изгледав за ждригање, пак не ми ждригнува секогаш. Веќе се помирив дека ќе бљуцне и тоа е тоа.. На исти маки сме ја и ти. Мојава ноќе во 1 пие млеко и до 3 е обавезно будна. А мене тогаш ми се спие, па она ќе заспие јас сум веќе расонета и така... Да ве прашам нешто. Ми рекоа да ја изнесувам надвор по 10тина минути ако не врне и не дува. Па ме интересира кога е вакво надвор спарно како да ја облечам и дали да ја покријам? Дома ми е топличко па ми е само по боди и кога спие пробувам да ја покријам со тетра ама одма пафта со нозете и ја џитка...па јас покривам она открива
Значи тоа кревање да ждригне ми е научна фантастика мене,или сум толку глупа или незнам што е.Колку видеа изгледав,слики симнати ,абре џабе пак ги мењам сите пози и не ја слушам секогаш Ми е страв да ја спуштам по пола саат после цицање.[/QUOTE] Не мора баш да ждригне ете кажа Ано, само подкрени го и после стави го. Не го преоблекувај одма. А и да блуцка не е ништо страшно, се додека напредува нормално. И мојот повраќаше додека не почна со цврста храна. А како заклучивте дека е дехидрирано? Гледам повеќе го спомнавте. Дехидрирано бебе не полни никакви пелени. Зелена столица најчесто е од грчевите. Млекото кое го пие веројатно му е доволно. Не пијат сите исто. Вода и да не пие не е ништо страшно. Тоа ќе го знаат само со мерење.
Не мора баш да ждригне ете кажа Ано, само подкрени го и после стави го. Не го преоблекувај одма. А и да блуцка не е ништо страшно, се додека напредува нормално. И мојот повраќаше додека не почна со цврста храна. А како заклучивте дека е дехидрирано? Гледам повеќе го спомнавте. Дехидрирано бебе не полни никакви пелени. Зелена столица најчесто е од грчевите. Млекото кое го пие веројатно му е доволно. Не пијат сите исто. Вода и да не пие не е ништо страшно. Тоа ќе го знаат само со мерење.[/QUOTE] Дехидрирано бебе е со портокалова мокрача, не е дека не моча воопшто. Дехидрирано бебе спие нон стоп сем навечер кога го фаќаат кризи и пие млеко лакомо зошто е гладно. Дехидирано бебе има сува кожа како вештачка, кога ќе ја повлечеш со два прсти останува не се враќа... Да не ви раскажувам за дехидрирано, не е едноставно. Ама да, треба да го види доктор пошто мене и една неспособна патронажна ми го гледаше 3 пати за една недела и не примети дека е дехидрирано а и мајка и свекрва медицински лица не видоа. Така да на доктор ОДМА!
Дехидрирано бебе е со портокалова мокрача, не е дека не моча воопшто. Дехидрирано бебе спие нон стоп сем навечер кога го фаќаат кризи и пие млеко лакомо зошто е гладно. Дехидирано бебе има сува кожа како вештачка, кога ќе ја повлечеш со два прсти останува не се враќа... Да не ви раскажувам за дехидрирано, не е едноставно. Ама да, треба да го види доктор пошто мене и една неспособна патронажна ми го гледаше 3 пати за една недела и не примети дека е дехидрирано а и мајка и свекрва медицински лица не видоа. Така да на доктор ОДМА![/QUOTE] Па баш затоа, мајката ништо не спомна вакво. А тука одма се заклучи дека е дехидрирано. Да баш пелената е со портокалови траги. Плус сега прочитав мерено е бебето и ок било.
Па баш затоа, мајката ништо не спомна вакво. А тука одма се заклучи дека е дехидрирано. Да баш пелената е со портокалови траги. Плус сега прочитав мерено е бебето и ок било.[/QUOTE] Сепак јас би рекла доктор Дафи, две медицински лица и негователка со 30г искуство не приметија дехидрирано дете, доктор нека каже и тоа добар доктор.
Не можев да најдам слика, ама најдов видео. Јас вака од раѓање ја држам за ждригање, палец и показалец на вилицата, другите три прста под мишката. Од кога сама си ја држи главата ја држам само со рака на градите и со 1 прст ја масирам на рбетот. Тоа ја тера да се исправи и ждрига во рок од 5 секунди. Ама пак си бљуцкаше. Сега е подобра од кога почна со каши, ама не значи дека ако бебе ждригне нема да повраќа.
Сепак јас би рекла доктор Дафи, две медицински лица и негователка со 30г искуство не приметија дехидрирано дете, доктор нека каже и тоа добар доктор.[/QUOTE] Ангела детево пие млеко. Само намалило количината. И моето правеше исто. Не ни помислив на дехидрирање ни па дозволив некој од памет да ме вади. Пие од шише, се гледа. Мочка, кака. Не е на цице па да не знаеш дали цице или не.
Е да можеби е тоа сега приметувам дека пие само на сон така и давам само на сон. И го соблеков на кратки е сега. Ке видиме како ке реагира и млекото и го сменив, па со Господ напред ке видиме само да не дехидрира. Фала многу за советите. Поздрав Не не се нервирам ич барам да пробам нешто што немам пробрно, еве научив дека има скок во развојот и ги сменува навиките и дека дали е ладно или жешко се проверува во врат , сакам да научам не дакам бебето да се мачи.Колиеф пробав на почеток, не помагаше па сменив со некои од турска не знам како се вика како сода бикарбон беше, па после ниту тоа помагаше па аи некои од Италиа, па ниту тие па ај некои од Швајцариа Флатулекс, ниту тие па ај сега со некои Co- lactase.Сега давам и 2 и Флатулекс и Co- lactase. Од вечерва нема толку грчеви само во 9 сабајле плачеше. И да и со ким чајче пробав од тоа повраќаше 5 пати дневно па го прекинав. Фала за советите многууу. Поздрав Да беше многу лакомо пиеше многу затоа сега се чудам што ниту плаче да бара да пие, за уво го однесов во лекар пред 5 дена немаше ништо, кандида имаше во првите недела сега нема. Педиатар ми рече има покачено повеќе ова пред 5 дена сега да го мерам да видам дали има покачено или ист. Фала за советите све што е во моја моќ ке пробам . Ви благодарам што ми помагате. Поздрав Бебето вчера наполни 2 месеци, го сменив млекото а со педиатрите имаш право 3 имам консултирано сите различно ми имат кажено, педиатар од скопје братучетка на мм кажа немој да смените млеко, педиатар од гостивар смени млеко, други дај вода епа проблем стана ова. Сега малку повеќе пиеше па ќе видиме . Да даде Господ да се опорави . Фала за се Ставам на стомакот термофор, за облеката веќе овие домашните ми кажуват дека му е ладно затоа зелено излегува, и сега од денеска почнав со кратки па ке видиме. Фала за советите. Поздрав Не мора баш да ждригне ете кажа Ано, само подкрени го и после стави го. Не го преоблекувај одма. А и да блуцка не е ништо страшно, се додека напредува нормално. И мојот повраќаше додека не почна со цврста храна. А како заклучивте дека е дехидрирано? Гледам повеќе го спомнавте. Дехидрирано бебе не полни никакви пелени. Зелена столица најчесто е од грчевите. Млекото кое го пие веројатно му е доволно. Не пијат сите исто. Вода и да не пие не е ништо страшно. Тоа ќе го знаат само со мерење.[/QUOTE] Сега ке го мерам само да се разбуди си спие, 2 пати е изкакан денеска. Само дс не е дехидриран, многу се плашам од тоа. Поздрав Дехидрирано бебе е со портокалова мокрача, не е дека не моча воопшто. Дехидрирано бебе спие нон стоп сем навечер кога го фаќаат кризи и пие млеко лакомо зошто е гладно. Дехидирано бебе има сува кожа како вештачка, кога ќе ја повлечеш со два прсти останува не се враќа... Да не ви раскажувам за дехидрирано, не е едноставно. Ама да, треба да го види доктор пошто мене и една неспособна патронажна ми го гледаше 3 пати за една недела и не примети дека е дехидрирано а и мајка и свекрва медицински лица не видоа. Така да на доктор ОДМА![/QUOTE] Е да сабајле и беше мокраќата портокалова, ама само еднаш веќе добро му е мокраќата не пие не е гладно, спиеше вчера цел ден и ноќ ама денеска 3 или 4 часа седеше разбуден, и мм ми е специалист анестезиолог беше дежурен кога ке дојде ке го види, кожата му е добра. Фала. Поздрав
Ќе се опоравите @NNA . Ќе фати ред. Нуди оброк на 3 часа. Не се води по кутијата. Мери го , следи го. Ќе биде се во ред.
Па така беше до пред два дена многу убаво пиеше по 100 мл секој 2.30-3 часа. Два дена пиеше помалку ама не како вчера, вчера пиеше помалку сега веќе на сон му давам пие, ке видиме а имам луд мм и кажувам ке го однесеме бебето во доктор вели не го разболи бебето со зор еве се поправи работата почна да пие а веќе сум кондултиран со 3 педиатри преку моб. Ке видиме што ќе биде. Ако му се случи нешто на бебето ке станам убиец на маж да знаете. Поздрав
Стварно не знам каде да го поставам прашањево. Преместете го каде мислите. Поале породувањето, чувствувам како да ми мрда нешто во стомакот. Поминаа 5ипол месеци. Не сум бремена, ама постојано сум под некаков стрес. Дали е можно цревата така да ми реагираат?
Ми се случило неколку пати. Баш како кога мрдаше бебето кога првпат го осеќав, исто такво чувство беше. Ми беше чудно, ама си викам од цревата е, ништо страшно. Сум била на редовна контрола по пораѓај, веќе имам и добиено, се е во ред. Најверојатно се гасови, ама зошто со месеци сме осеќале бебе, сега со тоа го поврзуваме.
Па и немам некои гасови, само така како ќе мрдне внатре. Кога бев на гинеколог после породувањето ми кажа во ред е внатре, се на свое место. А се здебелив неколку кг, сопругот го поврзува со тоа...
@srekice за утеха и мене ме мачеше истото прашање и мојата на почеток не подждригнуваше многу покасно почна па може и на полни 2м. Ме чуди тоа што пишете дека не се потат јас мојата кога и да ја тргнам од местото каде што лежи секогаш има голем круг под главчето а и кога цица исто цела глава и е со капки пот, зар кај вас нема нешто вакво?
Нема ништо да му биде на бебето не се нервирај ке ми ја пренесеш норвозата на него. Само прати ситуација давај му на 2ч да јаде колку толку а за грчеви ние користиме биогаја пробиотик и ниту еднаш не осетив да ја боли и да се грчи, пробај види. Ве поскоро опоравување
И моето се поти, и тоа уште на 5 недели капки пот, релаксаторот утоп. Беше мн жешко а го носевме на педијатар. И сега редовно се поти
Сега го мерев 5500 значи има покачено 150 грза еднанедела, до сега има пиено 350мл, мокраќата немабоја ниту мирис. Значи подобрисме. Фала девојки ве гушкам ситемногу ми помагавте не знам какода се одолжам.поздрав