Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    И што толку им прави 20мл вода во цел ден на бубрезите?
    Гледам ние сите сме со оштетени бубрези

На Meckicja и Ladyyyy567* им се допаѓа ова.
  2. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Бебе кое не јаде цврста храна реално нема пореба од вода бидејќи млекото по состав е 87,5 посто вода, а не дека ако му се даде неколку капки нешш лошо ќе му се случи. Советот да не се дава вода до 6 м и друга храна најмногу е наменет за земјите во развој и неразвиените земји каде од хигиенски причини истата не е безбедна за пиење. Јас лично сум против кај мали деца да се дава друга течност освен млеко бидејќи мал му е желудникот и ќе се засити со водичка и нема да си цица потоа. А не дека ќе му се случи нешш страшно ако се напие 2 голти превриена вода. Јас од мн педијатри бев советувана да давам чај против грчеви, па и водичка на 5 м од матичната која важи за еминентна докторка. Кога и кажав кој е мојот став добро ми рече во право си, но сепак можеш да даваш.

На Sexybaby86, lackygirl, ***Bony*** и 3 други им се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    За ад млеко немам читано и не знам, али голема е веројатноста и таму да нема вода и да е сама воведена. Бидејќи самото ад се раствара во вода онаа вода која во мајчиното млеко ја создава организмот.
    По таа логика зошто некој би дотурал вода на бебе кога со вода му спрема.

На PrettyG му/ѝ се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Ама ти зошто му даваш само 20 мл на жешково уклучи пола литро ќе дехидрира.
    И кока кола за притисок паѓа на жешково.

5. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Додека не се воведе цел оброк кашичка 150/190гр, нема потреба од вода. Е сега лажичка,д не е на одмет на топлово само не пред 3 мес. Баш денес зборев со педијатар.
    Ако сака да си пие, нека си пие нема штета.
    Чај не, посебно Бекутан. Мислев дека може грешам што не давам, ама истото ми го кажа и педијатар, чајот е шербет.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Епа немаш одговор драга и затоа вака одговараш :)

На Ladyyyy567* и BabyT* им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Се што е плус е оптоварување на организмот на бебето.

Да погледнеме вака. Прва дохрана за бебиња кои не напредуваат се дава најрано од четири месеци. Значи прв пат ако воведеш нешто е од мин четири.

Ако некој дава вода на три месеци зошто уште во болница не даваат вода? Или бебињата што се раѓаат во август зошто со млекото не добијат и вода 20 мл?

8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Не, туку веќе се објаснив и глупо ми е да ти повторувам.

9. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Замисли тетка моја која работеше порано кај бебињата во Чаир ми кажа дека им давале водичка. Колку е вистима не знам. Не верувам да ме лажи жената. :(

10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Ама порано и афион им вареле да спијат:) И мед да ќутат, да не плачат.
    Ама сега не даваат.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Дека толку тешки оштетувања може да доведе мала количина на вода не верувам, ама ич. И никој нема да ме убеде во тоа. Оти ние сите како бебиња и вода и кравјо и оризова вода сме пиеле дури и пред 3ти месец, па гледам дека сите имаме оштетувања на бубрезите. Абе не заебавајте

На Ивана Ивче му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.820
    Допаѓања:
    14.404
    Епа ова со водава исто како чајот за грчеви. Пошо има грчеви викаат дај малце чај. Па ако е милијарда степени дај малце вода. Не дека е најдобро, се знае дека новороденик пијат млеко, а не вода и чај. Ама ако има причина се дава. Ако бебе пие 100мл млеко, не треба да внесе 100мл нешто друго. Две голтки вода не се крај на светот. На мојава и давав чај, не го сакаше, сега давам вода, си игра со неа наместо да ја пие. Ако ги сакаше, ќе сум и дала и повеќе. Ама прво цица па после се друго.

На Ladyyyy567* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Искрено не сум за вакви дискусии. Не се лути, нема да продолжам да дискутирам.
    Слободно дај му кравјо. И вода. И оризова вода. И се што мислиш. Нема да има оштетувања.

14. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Не сум од ск,од јужниот дел сум:)Не знам колку ќе ви биде позната докторката,но важи за една од поискусните докторки кај нас во градот.Како и да е,точно дека е општо 'правило' дека не се дава вода,и повеќето педијатри препорачуваат само доење првите 6 месеци,но се работи за минимална количина која се дава посебно во топлите месеци.Искрено и јас се изненадив кога ми спомна за вода,но напомена дека супер си напредува бебуш и може по малце и водичка да се дава кога ќе фати топлото.Значи доење пред се секако,а вода сигурно нема да пие по 1л на ден,туку минимално колку да се освежи-не ја ни бутам насила да пие повеќе.
    Значи од пракса зборам-и двете ќеркички(првата е веќе 8 г.)и ова 3 месеци,двете на доење сум давала по малце вода и сум немала ама баш никаков проблем ниту со спиење,ни со запек,столица,грчеви..Не знам дали е поштетно да се дава по малце вода кога е топло да се освежи детето или разни капки за грчеви кои се пак којзнае каков состав а како што читам кај повеќето и немаат којзнае каков ефект,или новите д3 со К1 кои излезе дека биле чиста глупост,али ајде наметнати се на пазарот па бутај ги децата.Има разни нови измислици за бебиња и деца,хемикалии,чисти срања кои се трошат како алва или само заради тоа дека се во тренд,а после чуди се ако му биде нешто на детето од што е?!:^)

На Someday, NNA, Milaаа991 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Нема што да дискутираме еве погоре членката убаво објаснила. Немој да мислеш дека се што лета се јаде и дека се што објавуваат е вистина. Колку контраверзии има за вакцините само. Тргни од таму и ќе ти биде јасно. Ама ај тазе мајка си, ќе се научеш

16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Во ред. И овој педијатар нека остане анонимен :)

Само во делот со освежување. Не се освежува три месечно бебе со вода. Се освежува со млеко. Ние се освежуваме со вода.

И за капки и остали хемии, чаеви целосно се сложувам. Целосно.
    Бебе бизнис цути.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    :)
    Интересна си ми.
    Велиш и со вакцините ни прават ујдурми? Ах јанасана!

18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Вакцинирам. Само тоа ќе ти кажам. :)

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Јас само на медицина верувам за развој на бебе. Се останато ми е во доменот на дуле гледачот. Мислам дека се разбираме :)

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  20. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.181
    Допаѓања:
    12.473
    Аман бре сте се запнале за таа оризова вода од порано, кравјо млеко, вода... Гледам сите сме здрави од што арно ни било. Сите сме со по некоја болештина, најчесто автоимуна (си тргам од себе).
    И до утре да се обајснуваме пак ќе ви остане убедувањето за вода, за да се освежи. И тоа ни помалку, ни повеќе 20 мл. И чај. На Бекутан. Тој за добра ноќ по можност за да го комира бебето.
    Ах бре оваа македонштина. Уште на секое видување со свекрва ми се убедуваме дека додека е само на доење нема потреба од горенаведените додатоци.
    И баш ме интересира кој е тој доктор што препорачува вода за освежување на 3 месечно бебе?

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.