Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Офф тешко мене кај да најдам добар педиатар во Гостивар бебто има 2 месеци јас го имам носено во педиатар 5 пати различни за да најдам добар педиатар џабе сите исти се, бебето тежи повеќе и толку јас им кажувам дека вака прави или причината зошто го носам на педиатар тие све го базират има 500 гр повеќе затоа. Денеска бебето пак не пије, ноќе пиеше во 00.30 пиеше 90мл, во 02.30 90 мл, во 5 и 30 70 мл и од 5 и 30 до сега што е 14 и 20 има пиено само 150 мл и тоа со зор со плачање го голта со зор. Што да правам не знам, ги мокри пелените нема ниту боја ниту мирис мокраќата, какаше беше жолта со некои лини зелени. Плачеше сабајле од грчеви, спие си гуга веќе не знам што да правам да сменам и ова млеко а? Поздрав

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.321
    Допаѓања:
    107.865
    Епа грчеви има бе мајка, нормално е. Побарај во аптеката на Систина сируп Nurses Harvey`s нема подобро нешто за грчеви. Ќе се смири. Вода треба да даваш и не да имаш грижа на совест ради тоа, бебиња што пијат ад треба да пијат вода, ад се дува во стомакот и уште толку има грчеви.

3. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    И дадов од овие капки ништо не и помага ги завршив, па ке земам пак што да правам тоа ке го пднесам после педиатар мора. Фала поздрав

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.321
    Допаѓања:
    107.865
    Ова не се капки, сируп е. Ако се грчеви во прашање мора да се издржи и да му олесниш. Некаде наназад прочитав дека е детето многу облечено, не го тунтај, раскомоти го, држи го во раце врз тебе и со дланката по газето нежно тепкај го, ќе помине. За грчеви џабе го носиш на лекар, додека не поминат тоа е. Ние до 5м се мачевме, нажалост за тоа нема лек. Гледај набави го сирупот и ќе видиш олеснување.

5. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Јас овој го имам користено

Прикачени фајлови:

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.321
    Допаѓања:
    107.865
    Да да тој е, сирупче е, види дали си дозирала убаво. Ама може и да не ви делува едноставно. Издржи мајка, тоа е.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    И јас исто :)

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Уф:)
    Со лесно!

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Во последно време малата ми спие многу преку ден и тоа иако станавме во 11ч беше будна само некои 2ч па спиеше 1ч еве сега пак заспа и мм спие а јас се топам неможам око да склопам па еве ме тука :hai:

Од кога е 4от скок?

10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    5 м и 10 дена. Скок ли е заби ли се.Премногу плаче се тегне и и се спие ама додека се успие пак урлање, плачење што и да е се надевам брзо ќе помине..

11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    @Dina911 @lackygirl од она што ми стасува на мејл секоја недела за развојот на бебето нешто интересно околу спиењето, вие ги храните па може ќе ви се најде:

Sleep And Settling There are many reasons why babies feed during the night – hunger and thirst are just two of them. Despite the common sleep myths, the majority of babies do not sleep through the night. Researchers now define this as an 8-hour period of not disturbing their parents, far different from the old scale of just five hours between midnight and 5am, which was used by researchers in the 1950s. In fact, recent studies clearly show 78% of babies aged 6 to 12 months still regularly woke at least once in the night, with 61% having at least one milk feed during the night!

The first year is the most rapid period of growth and development in life. The periods around 4-6 months and 8-10 months are particularly demanding on a baby’s growing body, and increased night waking is typical in these age-groups. It is important to remember your baby is not waking because you haven’t fed her enough during the day. You cannot fill a baby before bedtime in the hope she will sleep longer at night. Extra formula, cereal or rusks in bottles, rice cereal or pureed foods will simply overload your 21 week old baby’s digestive system, and can actually lead to additional wakefulness. When your baby wakes in the night, a breastfeed will help settle her back to sleep quickly, regardless of why she has woken. Most causes of sleep disturbance in babies cannot be prevented, and sleep training is not considered appropriate in babies under 12 months.

На Dina911, happygirl и lackygirl им се допаѓа ова.
  12. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Еве не нас. Црп зво вторникот било 56, вчера 26, денес 11.7. Жолтицата му поминала, сега чекаме црпто да се намали. Прашувам кога ќе си одиме дома, во сабота ќе му прават контролни брисеви, дали тогаш ама никој не кажува ништо. Ми треба некој да ми рече да, уште два дена сте во болница, бебе супер напредува ќе си одите домче. Ама никој не ми кажува тоа и во уште поголема депресија паѓам.
    Сакав да прашам бебе има бело на јазиче, од што може да е?

13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Никој не може предвиди и да ти каже ќе си одете за 2,3 или х дена. Ама штом му се намалуваат црп и жолтицата значи оди на подобро. За белото на јазичето, од млекцето би требало да му е. Со лесно и побргу дома да си одете

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    1.337
    Ние денес прв пат прошетавме надвор, ангелчето мое кома беше, изгеда и пријаше малку воздух.
    Туку да ве прашам, дали имате искуство со папочни кила? Почна да и се испакнува папочето. Негде околу 1,5 цм во дијаметар. И пратив слики на педијатарот и ми рече не е страшно и често е кај прематурчиња, да стегам со памперсот. Ама пуста мајка, јанза ме јаде. Нарачав од Бугарија некој специјални лепенки за папочни кола, а во меѓувреме земав мрежичка од аптека и и го стегнав со паричка замотана во памук. Само таму ми е паметов. И цело време ја зимам во раце кога почнува да кенка за да не се напрега, се плашам дека ќе ја научам само во раце и ќе си напраам проблем...

15. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Бебенца од 2 месеца во што ги облекувате за преку ден и за спиење навечер?

16. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Мојата само на боди спие, со отворен прозорец.

17. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Боди на кратки ракавчиња или долги?

18. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Девојки вие што сте се порпдиле во Чаир да ве прашам.. Сакам да се префрлам во апартман, дали ќе може сопругот да доаѓа на посета? Сака да го види, збудалевме а нема посети. Вака мислам може, нели?

19. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    На кратки, и пак цела перница и е мокра.

20. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Боди со прерамки само, и денски и за спиење. Преку ден се ладиме со клима од соседната соба а навечер со отворена врата од тераса.Немаме уште два месеци