Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Не не плачи за млеко, ако не и давам не бара ич. Плаче кога има грчеи и кога и се спие а за млеко не.

2. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Пробувај разни тактики, може му е жешко расоблечи, во спиење давај млеко, пробај со поладно/потопло млеко. Може и во скок е некој, и моево имаше периоди кога не сакаше да пие, па во раце го шетавме и му дававме да пие.

На NNA, duffi и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  3. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    13.056
    Правевме крвна слика и црп, мирно е. Грло црвено.
    Ноќеска до 3 имаше температура и од тогаш не качи.
    Треба уринокултура да правиме ради миризбата на урината, ама никако не можам да соберам урина со ќесичкиве. Сега ја соблеков и ја залепив ќесичката па ќе чекам.
    Се нервирам, многу ми е малечка.

4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Настинала. Најчесто ако ти протече пелена ноќно време се случува лесно да настине. Премалечка е за грло црвено, но штом параметриве се во ред не е ништо страшно. Настинката ќе мине за ден два. Не се нервирај.

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    Zemisi bebeto i brkaj si rabota aeee vise so ovie svekrvi i moeto koga place taa trca kaj nas na sprat pa vo fazon elaaaa kj baba kao denek taa koga ke go zeme i gotovo jas samo i se smeam i i kazuvam uzivaj ti ke se smiri .... a od drug strana i go davam sama da go cuva koga imam rabota ili odam negde nemam problem da go cuva i cel den i nok ama koga jas imam potreba od toa a ne kog taa saka da si go napravi keifot :D

На Amelaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Може и е жешко, во секој случај период е, не нуди со сила млеко, не е страшно ако прекорачи два саати, не ја буди нека спие(ако спие) и кога ќе побара, или ако не побара за два сати понуди млеко би требало цело да го испие,а и да ти остави 30мл не е страшно. Само ќе следите да не намали килажа.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Фала, ама јас завршив во болница денсека и температура си крена и сега излезе некоја вироза па ке видиме што ке биде и дадоа инфузија па со Господ напред да и помине, јас го соблеков ама излезе дека му е ладно и мислам дека е преладен. Фала за советите. Поздрав

8. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Сите ги направив, по 6 сати поминаше тој не пиеше. Сега прими декстроза, црп и е 18 не знам колку треба да биде. Многу се плашам, па немаше вени па го боцна 6 пати па плачи тој плачи јас така, сега спие ама многу се плашам. Поздрав

9. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Душиче. Со лесно да мине. :hug:

10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Зелен измет може ли да се појави и од заби?
    Има меурче на кец лев што значи ќе искача првото и зелен измет, а ништо зелено не сум јадела ниту чај сум пиела.

11. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Да - Никнување заби е една од причините која води до појава на зелени столици кај некои бебиња заради тоа што во овој период се лачи повеќе плунка која бебињата ја проголтуваат, која пак ги иритира цревата и води до нарушена апсорпција.
    Зелени столици вадат и кога имаат некое вирусно заболување но најчесто е пропратено со температура.

Сум приметила кај моето кога се лигави повеќе знае така зеленикава столица да извади :) или пак препишувам на грчеви, но твоето е поголемо така да не се грчеви туку запче најверојатно

На FreeMind, NNA и Ladyyyy567* им се допаѓа ова.
  12. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    http://majkaidete.mk/dali-zelenata-stolitsa-znachi-deka-e-bebeto-gladno/#
    Да,еве пишува некаде при крајот на статијата.И јас искрено не знаев за тој податок.Мојава лигави интензивно овие 2-3 дена,и многу си ги јаде рачињата.Ми стои рано за заби,но којзнае може ќе лигави уште 3 месеци пред да извади забче.Само да минеме лесно без температури.

На paleska3, slavica999 и FreeMind им се допаѓа ова.
  13. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Фала многу

14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Фала ти.
    Многу лоша комбинација заб, 40 степени и вакцина во вторник. Досега од вакцината редовно креваше температура.
    Ја жалам многу цел ден се мачи со раката во уста. Само вака да и мине со лесно.

Од трет месец интензивно се лигави дури сега искача.
    Со лесно да минете..

На Ladyyyy567* и slavica999 им се допаѓа ова.
  15. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Баш ме потсети сега...знам дека некаде имам прочитано дека кога им раснат забчиња не креваат температура а исто така и Annath која е забар имаше пишувано низ форумот ако не се лажам дека е мит и нема врска дека креваат температура бебињата кога им раснат забите.
    На моето прво дете кога му растеа заби јас не се сеќавам дека ми кревал температура.

На Ladyyyy567* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.476
    Ајде ќе го освежат со инфузија. Не е преладено сигурно, надвор има 40 степени, какво преладено, од грчевите е така. Мало бебе не можеш да знаеш дали му е ладно или не ако пипкаш раце и нозе, пипни му ги градињата и грпчето, ако е ладно тогаш му е ладно, раце и нозе нормално е да се мраз ладни

17. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Што па тогаш толку често мајки се жалат од тоа во процесот на вадење на заби и се поврзува едно со друго!?Наводно температурата трае само ден или два,без други симптоми:?::^)..Инаку и јас со првото немав проблеми со температура.

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Како сте ?? Како е малото?

19. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.639
    Допаѓања:
    17.641
    Најчесто кога вадат заби им паѓа имунитетот и тогаш се појавува некое вирусче па затоа и се поврзува температурата со забите.Со кој педијатар да сум разговарала ми било кажано дека нема шанси дете да качи 38 тт од заби

На Ladyyyy567* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Добар е сега спие, пиеше малку млеко, нема температура па ле видиме. Фала за прашањето. Поздрав

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.