Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.984
    Допаѓања:
    110.449
    Нема врска женски машки, моето асално седна на 9м, а пред тоа на 7м се исправи сам на наслон ид гарнитура и се качи на истиот еден месец покасно, на 8м. За седење си легнуваш секогаш сам после кратко време. Во хранилка од 45 се исправаше обавезно. Додека укопча, ќе и текне, после иди легни ја. Не е страшно

2. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Исто и мене ми го влеаа тој страв, ама и кажав кога и да се обидев да ја седнам ми се излизгуваше и си легнуваше. Не беше спремна. Потоа кон крај на 6, почеток на 7 почна сама да седнува, ама не беше стабилна, па со едното раче си се држеше за да не падне. Еве веќе 2 недели е целосно стабилна и си игра седната подолго време. За 1 недела полни 8.

На lackygirl, NNA, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Па реално стабилно седење и е од осум месеца. Бар со.моиве деца. Дотогаш паѓале се вртеле. Ама сум ги ставала.од шест да седат,дега дека девојче ич немам пробано. Значи месецов учиме да седиме :).

На NNA, FreeMind и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас за мене ќе објаснам. Има по совети на ортопеди вежби за исправање до седечка позиција од легната. На почеток ти ја движиш потоа со помош на твоите раце се издигнува до седечка позиција.
    Подоцна кога ја држиш во раце седнат од полулегната се исправа во седечка позиција.
    Од полулегната 45 до седната сама се исправа. Од легната не. И ставаш перници од страните да не падне. Се лизга бидејќи е нестабилна сеуште.

А јас мислев дека така треба и дека е така правилно. Ама ете денес сфатив дека сум во заблуда. Требало од легната до седечка да може сама да седне, без помош.
    Жива се јадам.

И ова вакциниве нема без температура до сега 38.9 качи повторно.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.489
    Кога веќе сте кај седењето, имам внуче седмомесече е, има неполни 16месеци,поточно 13месеци од кога е испуштен од болница, уште не може само да се исправи за седење, се врти на стомак и на грб кога е легнато, ама не знае да седне, ниту пак го крева газето како за лазење. Кога ќе го седнеме уште не е стабилно и по кратко време паѓа на страна и после не може пак да стане. Имате некое мислење или искуство?

6. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Не ти дадоа парацетамол чепчиња за температурата?

7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Имам и ставив сега нема.

8. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Waya или Биогаја? Кои се подобри? Или исти се?

И која цена се Waya?

9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Детето треба да го види физијатар, иако е прематурче сепак е доволно големо за да седи.
    Најверојатно не било оставано на под за да самото си вежба или пак има некој проблем што физијатар би увидел и би предложил вежбички.

@FreeMind со право те искарала докторката. Додека детето од лежечка положба само не седне потпирајќи се на лактот не треба да се става во таа положба под 90 степени. Многу родители грешат, кога ќе почнат бебињата малку да се поткреваат додека ги држиш во раце или во релаксатор си мислат готово, детето сака да седи, спремно е, па го седнуваат и потпираат со перници од сите страни да не падне. Многу погрешно, 'рбетот не е спремен и целиот товар паѓа на него. Кога дете е спремно тоа само ќе си седне без да му биде потребна ниту една перница. Индивидуална е возраста, но обично е после 7-8 месец.

На FreeMind, NNA и Annath им се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Исти се според педијатрите. Јас зимам со д3 комбинација и се околу 460.

На maja8 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Околу седењево ве читам.
    Јас мислев дека бебе кога ќе успее од лежечка положба да седне, тогаш се рачуна дека седи стабилно.
    Од 45 се става да се исправа за да се јачаат мускулите, ама мислам тоа кога така ќе се исправи не се рачуна за седнато.
    Јас си ја рачунав мојава за седната, кога од лежење се исправи за да седне.
    Тоа беше околу 9 месеци.

Едит: Сега видов и @Lolipop23 истото го пишала.

На duffi, AlicaInWonderland, FreeMind и 3 други им се допаѓа ова.
  12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Како ги ставате на земјата што постелувате?

13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Јас имав коцки сунѓерести што се со бројки и букви, се додека не почна да ги вади и гризе.
    Сега веќе ништо не постелувам. И така не доседува на постеленото.

Додека беше бебе, на тетра обично или ќебенце некое, чаршафче. Што ми дојдеше при рака.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мене ми е цело време на гарнитура цврста е ама гледам на земја ги ставате, а ние сме со плочки затоа..

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.931
    Допаѓања:
    14.641
    Моментално е на подлогата за играње, и онака освен еднаш да се сврти друго уште не знае, не може да оди далеку. Иначе имам исто сунгерести коцки за малце поголема површина. Штом почне да лази веќе ништо, не можеш цел стан да го обложиш, а буквално секаде ќе одат. Јас тргнав теписите и само со џогерот поминувам 2 пати дневно. Подлогата е само да не си ја удри главата од тврдо. Како станува постабилна ќе научи и да внимава да не се удри при легнување и самата.
    А на гарнитура не. Не знаеш кога ќе се сврти и ќе заврши на земја. Треба ептен добро да ја заградиш и пак може да ти помести нешто и да падне.

16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Цело време сум до неа :wasntme: Неможам ништо да сработам ради тоа. Кај мене се врти веќе и од меше на грб. Ќе се опремам тогаш со такви коцки и врз коцки да постелам уште нешто бидејќи сепак плочка да не прелади..

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.931
    Допаѓања:
    14.641
    Во Џамбо има неколку врсти, јас имам со мини маус дизајн, ама видов и со букви и бројки како што спомна една членка погоре, како и еднобојни (мислам црни беа), сите се 1-2 см дебели со различна големина и мислам се пакувани по 9. Можеш да земеш 2 пакувања и да зафати поголема површина. Додека не лази може над нив некое ќебенце или фротирка, ама кога ќе лази веќе тоа само смета. Јатрва ми има бебе од 8 месеца, само што ја помина оваа фаза, тазе совет ми е ова од неа.
    И мојава само се врти на меше и си останува така, затоа сеуште сме на 1 метро квадратно, нема потреба од повеќе. Ама на кревет сама веќе 1 месец не ја оставам, дури ни на спалната, мавта клоца, ќе се потпре убаво и за секунда може да се бутне на земја. Имаме и куче, па од раѓање и со релаксаторот ја ставав на земја за да се навикнуваат еден на друг, и нејзе сега нормално и е да биде доле.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ќе порачам да ми земат од Џамбо. Секако не е сигурно затоа седам до неа, но тоа не е решение. Фала многу.

19. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    Waya se podobri barem kaj moevo bebe gi zemam okolu 400 denari se

20. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Мајки бебе го носевме на контрола кај Сајковски божем најдобар бил. Бебе супер напредува, добар е и рековме ај една крвна слика и црп да му направиме, чисто за нас. Кога стиигнаа резултаатите се јави Сајковски кажа дека се е во ред, сега отварам резултативе тромбоцитите се покачени. Нормално е од 280 до 380, а на бебе се 520. И лимфоцитите покачени а докторов ми рече се е океј... Сега вртам на бројов не се јавува и полудувам искрено. Имала ли некоја слична ситуација?