Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

На почеток ги вадеше и а ставив на сонце и тогаш и ги ставив и не ги извади.

2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Баш ми е типка 8) :D Инаку овие не се големи стоат малку смешно пошто мало човече со наочари али битно а штитат инаку не седе во количка одма плаче. Ако не се лажам и твојата мома е 5ипол месеци?

3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Пет и една недела. Во количка ја вадам само пред спиење иначе не сак да седи сака во кенгур или во рака.
    А го има твоето истиот проблем со очите или?

4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Она воопшто не дава сонце да ја фане одма миже и се врти на страна и почнува да плаче затоа ги земав и вчера поминаме добро со нив некаде кај 7ч попладне. Инаку на подолги прошетки сме со кенгур ама пак ја врти главата на страна.

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Моево директно гледа во сонце и тоа ширум отворени очи. И сега нека се чеша.

6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Видов дека има светли очи а тие се осетливи на сонце пробај со наочари. Скапи се ама бркаат работа.

FreeMind likes this.
  7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Јас денес и купив такви од чико и ја наоружав и со капа и со се. 15 минути изгледа интересно и беше да се шеми на шеталиште и не ги вадеше. Потоа почна едно по едно да ги фрла од количка и да плаче штом ги види. Сега ќе ја тренирам дома. Ама тешко да ги засака.

Last edited: Jul 6, 2019
    NNA, FreeMind, BabyT* and 1 other person like this.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Мојата и капа носи со качкет, а за машни на глава очи вади :)

NNA, FreeMind and Milaаа991 like this.
  9. Spidy

Spidy Форумски идол

Оди на лекар. Не знам дали може да има мастит без да се полни градите, немам искуство, ама температура не е добро. Во моментот не му смета на бебе, ама ако е мастит и се влоши, може да имате проблем со доење, а многу сте мали.
    Само градите ти се топли или општо имаш температура? Да не е настинка или вирус?

10. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Ми помина, бар за сега со парацетамол и ладни листови од зелка. Уште ги осеќам топли и пецкаат ама немам бар Т.

11. snegce

snegce Истакнат член

Мајки, од кои креми со заштитен фактор сте задоволни? Ми го спомнаа Хипп дека е добар СПФ 50?

12. Turna

Turna Популарен член

Мајки три недели сме со бебкава, ама макии со спиењее незнам во што е проблемот кога заспива си испушта звуци кенкаа и многу малку спие еден саат два некогаш ни пола саат не спие брзо се буди и плаче навечер имаме непреспиени ноќи и дење ама ај денот поминува но ноќта:sweat: цица негде 20-тина минути 15 и толку си заспива на града плус цело време ми се засркнува цицаќи и незна што правам грешно;(

13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Има грчеви, пробај со капки, чај од неколку зрна ким и легнувај ја на тебе меше со меше. Исто помага за време на плачење аспиратор и фен да пуштиш или симни си апликација на мобилен со бели звуци. Многу трпение, во глобала капките не помагаат кај сите, но може да пробаш. Исто така и масажа со нежно масло со кружни движења по стрелките на часовникот па дигаш ножиња до меше без стискање. Со лесно мајка и нека ти е здраво и живо бебчето!

NNA and Turna like this.
  14. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

5 dena sme lakoma e za jadenje samo ista otvara vlece kako da nekoj ke i zeme cicka haha.
    Taka mn vozduh i vlece a i mi se uspova na grada pa moram da ja mrdnam da ja podsetam.
    Mnogu cesto icka po nekolku pati na den nez so da praam ako i dadam.pak da cica pa ne selogas saka.
    Isto i noseto i e kako zatnato.. taka ja osekam po disenjeto.
    Sovet nesto

NNA and Ednostaven like this.
  15. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Мајки бебе цело време е без спиење плаче за цицка и цица пола саат и само што го спуштам да спие замалува со плачење. Ни шетање ни на стомак бива. Само на сиса да седи цел ден. И во спиење се плаши и се буди плачки' незнам што да правам збудалев.

Ednostaven likes this.
  16. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Моето беше такво лакомко од прв ден и такво си остана (фала богу де). Хахха. Јас првите денови нон стоп го хранев колку сака и кога сака ама бев истоштена ненаспана и раздразлива. Акл продолжев кој знае кај ќе ми беше крајот. Но, му дадов цуцла лажливка (не знам каков ти е ставот за тоа, јас ич не бев среќна на почетокот ама ми е големо олеснување за се сега) и го развлеков доењето на 2 часа. Сега е супер. За носето не му се секирај нормално е кај новороденче така да диши, јас дури мислев дека е разболен и дека хрчи и на градите. Ќе се среди со тек на време

17. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Не знам колку е старо бебето ама ако баш е новороденче треба да пробаш да ти му наметнеш режим. Имено, ако цица и го спуштиш па почне да плаче, остави го извесно време до дека сметаш дека е разумно да не зајде и потоа земи го. Штом го смириш пак остави го и ако се повтори плачењето и ти повтори ја постапката. Ќе мора да се измори и да се откаже на крај ќе заспие. За будењето и плашењто во сон, кај некои бебиња пали ако им се соберат рачињата да го повиеш во фишек и да пробаш така да видиш како ќе иде.

NNA, Spidy and cinderella5 like this.
  18. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Auu lakoma e epten usta otavra se vrte bara. Ama kutrata neznae da cica prvo golta posle smuka od gradata haha ili bez zdiv naeenads vlece i ke se zasrkne.
    Za cucla bi i davala. I eve probuvav vcera i denes ne ja saka, ne saka ni da povlece od nea. Na nuk e, vecer ke probuvam i na tommie tippe da vidam dali ke ja saka.
    A za noseto mislev nastinata e vikam.lele 4 5 dena sme uste sega li pocna.
    A mnogu spie dali od zolticata ili mala e uste nezam. Ja budam za doenje nemoze da se sveste

Ednostaven likes this.
  19. Someday

Someday Популарен член

Кај мене тек третата цуцла ја фана и тоа непозната марка некоја, имав авент и нук ама не ги сакаше. Мама оваа и ја зема и од тогаш барем малку сум раат. Можам да ја залажам подруго е . Е арно ама последниве два дена не можам да ја оставам цело време сака во раце. Во раце заспива и после си легнувам со неа за да спие. Не можам ниш да фатам од неа.
    7 недели и 3 дена сме. Па некој да има идеја што може да биде? Грчевите ги поминавме. Мислам дека тоа не е.

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Скок во развој. Од време на време имаат така неколку лоши дена. Побарај назад на темава, има табели кога се скоковите. Да не се подречам со моево, супер ги пројде до сега, ама вториот скок баш како си опишала беше, среќа само 2 дена траеше кај неа.

Ednostaven, Someday and NNA like this.