Туку мајки ај да прашам за совет. Треба да примам антибиотик ради х причини тоа се 5 дена. Инаку сме на цицање што би ми препорачале да соберам доволно млеко за тие пет дена само незнам како имам кесички за замрзнување ама лактацијата ми е средена и има само кога она цица. Или да и дадам адаптирано млеко? Дали може за пет дена да се одвикне од цице?
http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/ciprofloxacin/product/ Според странава, слободно можеш да доиш. И кремот може да го употребуваш, сепак локално е. Генерално кремите не се ресорбираат во таа количина да се излачат во мајчиното млеко.
Си пишува на линкот дека многу мали дози се лачат во мајчиното млеко и немало нуспојави кај бебињата. Прочитај и еве, кажи му на докторот. Јас верувам на оваа страница. Генерално, сите лекарства во упатството имаат назначено за доење дека треба консултација со лекар, ама генерално, лекарите ретко знаат кој лек како се преработува во организмот и дали се лачи во млеко или не.
Јас да сум на твое место би складирала колку ќе можам мајчино, па 1 ден од антибиотикот би доела, потоа би го давала мајчиното колку имам и 1 до 2 дена би давала ад ако немам доволно. Така ми изгледа најбезболно и нема шанси да се навикне на ад за толку кратко. Башка на 1 ден антибиотик нема некоја голема концентрација штом пишува дека може да се дои.
Фала ќе пробам два три дена да се измолзувам да соберам за 5 дена, сега прашање до мамичките со 5-6м бебиња колку мл ви пијат да знам од прилика колку да зачувам?
Мојава е скоро 6 месеца, пие околу 120мл, ама како е расположена. Има пиено и 60 и 160мл, јас повремено давам шише од кога е родена и уште не знам колку да спремам Душа ме боли кога ќе и остане и треба да го фрлам, пола саат сум го молзела... сега минимум 120мл и давам, а бидејќи јаде и каши, ако искочи дека уште е гладна, каша и дава тој што ја чува.
Значи околу 130 да правам по оброк па ќе направам и по 30 мали да има за секој случај... А дали ќе успеам знак?
Majki, nie sme veke 9 dena. Bebka uste vo bolnica imase zolticka, bese na lambi i se namali.. 5 dena sme veke doma, denes bevme na pregled kazaa deka uste i stoe ne se pokacila no ja ima uste. Do ponedelnik treba da videme kako ke bide ako je pak na soncanje...placese, prasanja odgoviri so doktorkata u panika ne prasav dali ima nesto stetno sto seuste ja ima?? Cel den ja mislam veke
Ако до сега не пиела од шише, дај и прво да проба со мали количини, и тоа најдобро да не го даваш ти, да не мислиш дека нема да ти го сака. Мојава од бабите зема шише, јас дупло време се мачам освен ако не е мртва гладна зошто знае дека кај мене има цице
Смешки бев, како испаднав од туш почна да ми течи млеко и со раката спречив да ми падне на плочките па си реков де да го лизнам да видам што пие бебка. . Кога оно вкусно, благо, си велам како ли им ја гаси жедта?
Не е ништо страшно. Давај што повеќе да цица за побрзо да му помине и држи го на светло, на пример од сабајле или приквечер на сонце. Не е штетна, таа е природен процес, скоро сите бебуши ја имаат. Моево бебе ја имаше неколку недели, а во болница не се ни сончаше, дома му се појави.
Ставај почесто да цица и нека биде изложено на светлина,не мора надвор,покрај прозор нека биде ќе се исчисти
Ништо страшно,мојов дома фати и тоа изразита освен поспаност ништо страшно нема нека цица почесто за да мокри,со мокрење се чисти . Не испитав билирубин затоа што од вена им земале крв па педојатарот ми рече дека нема потреба. И да не се грижам дека бебе што е на доење и до 2 месеци може да ја има,секако во полесна форма. И така и беше сега се исчисти. А ќе видиш дали е чиста најлесно притисни со прст на чело,грбче ако останува кругче бело/жолто не е скроз исчистена.
Епа сама сум дома до пладне И плус навечер станува секогаш за цице по два пати може сега е шанса да се одвикне. Незнам како ќе биде шише фаќа за водичка и чајче за млеко немам пробано.