Чим пие вода не би требало да е проблем, млеко повеќе треба да сака да пие. Мене вода од шишето за млеко не сака да ми пие, па купив друго шише со клунче само за вода.
Dobro e togas da ne se sekiram. Spie da mnogu preku den navecer i malku zurka... i cica cesto lom me napraj na desna grada duri pluski mislam imam. A ova za pritiskanjeto neznaev, bas ke ja proveruvam. Fala ti
Прочитав претходни коментари дека бебе од 6м се какало по 5-6 пати на ден. Па мојата имаме 1недела и пол и секое менување на пелена таа е какана. Дури вчера ноќта 3 пати ме зафркаваше, ја смени ја, таа пак се покакала. А каката и е жолта златно, како што си треба. Треба да сум загрижена дека кака на секое или во овој период е нормално?
@Makedonka007 нормално е после секој подој да кака. Мајки си измолзив и само 30мл успеав, а после и дадов на малата си имаше доволно млеко за да се најаде изгледа не е добра пумпата? И дали навечер да се измолзувам повеќе пати или да се насобере па тогаш, како е подобро? Денеска сум екстра досадна.
Тешко дека ќе собереш повеќе бидејќи бебињата повеќе цицаат отколку што можеш да измолзиш, не е до пумпата. Јас додека бебе беше на ексклузивно доење само 30 мл молзев, сега е 7 месеци и дека има 2 оброци јас за 10 мин молзам 150 мл (му збирам, го замрзнувам во кеси за кога ќе почнам на работа да има резерва). И пак ќе ти речам, слободно дои го, има повеќе примери кои доеле со антибиотици. @Makedonka007 нормално е, колку подои толку какани пелени имаше синко и така беше дури не почнавме со кашички.
А тоа што ни намалија кај нас какачките од грчевите ли е? Имавме по 5-6 какани пелени сега мах 2 во ден. А имаше и цел ден без какачки еднаш. До 40 дена често какаше,а на 3 недели баш грчевите почнаа
И јас имам замрзнато ама нема да стигне. Уф а не ми е јасно кои се можни последици доколку приме антибиотик преку млекото. Нормално, поедноставно ми е доењето, а и сакам да цица само ми е страв се работи за пет дена по два пати на ден.
I nie sme taka, se brisime, menjame...poslednoto kopce od bodito i taa zavrsuva rabota haha. Ama ima i od sto, ili spieme ili sme na doenje. Lakoma srckaa taa samo bara
Најголем дел од лекови имаат пишано за бремени и доилки да не се користи (или не се препорачува). Тоа е бидејќи етички не е дозволено да експериментираат на бебиња за да ги видат можните компликации. И кога немаш истражувања кои ќе дадат резултати, секогаш се оди на побезбедната варијанта да не се користат. Е сега постојат истражувања колку секој лек се излачува во млекото, и секој лек има минимална доза која е потребна за да има ефект. Кога во млекото се излачува многу помалку од ефективната доза, не би требало да има проблем. Ама нема кој тоа да го провери, и никој не може да гарантира. Јас лично и ренген снимки правев во бременост и сега при доење, и антибиотик примав, и немав никаков проблем. И како доктор на моите пациенти им го објаснувам ова погоре и кажувам дека шансите за компликаци се минимални. Ама на крајот од денот секој оставам да одлучи за себе бидејќи не постојат истражувања кои гарантираат дека нема да има нус ефекти.
Случајно ми преташе и сама некако ми се намести на рака и со прст ја пипнав за главче и ми се пикна малце навнатре прстот, буквално притистискање,нели фонтанелчето не им е завршено,целосно, и сеа една таква језа ме фати, мислам цело време на тоа, нешто да не и напраив на мозокот Добра е вака, не ја здоболе или слично ама ја го мислам цело време...
На која возраст почнуваат да седат бебињата? Син ми за десетина дена полни 5месеци и веќе неколку дена се мести сам како за седење, ама нелу е многу рано?
На 8 месеци. Сега само ги вежба стомачните. Треба сам од легнат до седнат да може да седи во спротивно може да му се извитка кичмата ако го потпирате, а он да не е способен сам да седи. Ова пред десет дена ми го објасни педијатарот.
Еј и јас мислам да се префрлам од hipp combiotic, многу тешко го наоѓам низ град...а каков е Бебилан? мојава имаше запек затоа од аптамил 1 ја префрлив на хипот, ама сеа глеам на нешо друго да ја префрлам..
Не го потпирам, напротив сум плашлива за тие работи, ќерка ми во ништо не сум ја форсирала, се оставав на природатанего кога го држам се мести така за седење, а кога е на грб подига глава и грб скрос онака како за станување, чиниш ќе стане секој момент. Па викам зарем е можно да сака да седе, со ќерката знам подоцна беше..инаку педијатарот ми има кажано дека можеби ќе биде понапреден во такви некои рабити како пр.проодување, седење и сл. затоа што забчиња извади многу рано, на 3 месеци две забчиња, па затоа се мислам дали вистина е можно и на таа возраст да сака да седи, ама ваљда само си се вежба како што викаш..
Можно е и пред 8 месеци бела, ако детето е понапредно во мускулатура на тој дел можно е. Буквално секое бебе е различно.
Мојава така се исправаше од 3 ипол м кога јас ја држев. На 6 ипол почна да се исправа од рамна подлога, но се држеше со едното раче и така кратко подседнуваше. Стабилна стана на 7 и нешто, а сега на 8 веќе станува на ноџиња кога се држи за мебел и прави некој чекор. Мислам нема врска кога излегле забите. Ете на мојава на 8 и излегоа, а лази од 5 м, ако се важи тоа што тогаш лазеше на назад. Ама ако не од 5, ете од 6 сигурно. Сега низ соби со лазење шета и баш е брза. Ама жегле дете, нишш не му тежи и си лета. Јадење да не види. Еве цела ноќ не спие се фаќа за решетки од креветче и се исправа. Вежба типката,.