Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. slavica999

slavica999 Популарен член

Јас и двете ги користам на сл. начин :!:
    Ако видите во маркет или пазар мајка со бебе во кенгур и друго дете до неа кое бутка количка и пазари ама не во колица за пазарење туку во количка за бебе, е тоа сум јас :D. Жими се, некој ден социјална служба ќе ми ги земе децата :D. Тоа е, морам да се снаоѓам прибидејќи таткото не е тука.
    Правам комбинации, ако е нешто набрзинка да завршам работа тогаш кенгур ако не е тогаш количка. Ако ми заспие во кенгур го ставам во количка. А кога подобро ке размислам јас уствари класично не му правам шетање туку си го влечкам со мене за да завршам некоја работа (facepalm). А работа има скоро секој ден па ако не го ,,прошетам,, си кенка и така си го ставам во кенгур и по дворот си набивам километража.

NNA and Happyinlove like this.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Јас овој го имам:
    https://images.app.goo.gl/MwfUG1M18hF8j54CA

Квалитет одличен али груб материјал кај нозете и прави црвенило, ја стега.
    И за сама закопчување е тешко до невозможно. На видеото изгледа лесно али не е.

Барај друг модел од мојот мој совет.

Иначе 11 кг мојата кичма трпи моментално:)

Vaga~ and NNA like this.
  3. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

20190716_213526.jpg Купив кенгур,се наопачки правам пред да прашам. На него си пишува 0+ на сејфти фрст е слика ќе пратам. Морам да го проучам за лесно ставање сама да го облечам затоа што го истрауматизирав бебево,он секако е осетлив уште и во кенгур да не сака:|ќе си седам дома до неговиот 18ти роденден,може последно на матура ќе одам со него.

NNA and FreeMind like this.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

На свадба у кенгурот ќе го носиш немој надеж да губиш. Таман јас со мојава на цицка закачена ќе ти бидам гостин стај ме негде при крај.

Кенгур е плус четири месеци ( според ортопед) претходно нема да ти го сака оти нема да ти го сака. Најчесто е мал за кенгур мојава до пред месец/два дена пропаѓаше во него и нормално плаче и не сака. Ти мислиш се лигави. И пак бебето криво :))

5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Пак ќе пишам да не испадне дека правам реклама јас сум многу задоволна од Чико и сама си ја ставам внатре мек материјалот. А тоа @FreeMind што и прави црвенило оти и се дебелки ножињата исто и на мојата и прави. Али капа ти симнувам за носење 11кг. :bow:

NNA, Happyinlove and FreeMind like this.
  6. Happyinlove

Не е за цабе форумов,прашај си хепи паталци тука. А богами колкав е кенгуров има на свадбата негова комотно да му биде бајракот да го вее со една рака... да да сега ке се тешам дека се големо на детево му земав,не е он непогоден мајка му е брза:D да го спаковам убаво прашини да не фајќа. Како и се останато.

Планирај си фустан на едно рамо за свадбата:D

Emma2, NNA and FreeMind like this.
  7. slavica999

За сама ставање само во седечка позиција т.е ти ке седнеш. Мене ортопедот ми препорача кенгур од 3 месеци кога ќе направи бебе свртено на напред

8. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Мајки дајте совет за нашиов проблем со мешето. Беба има 5 месеци без една недела и уште се мачиме со стомачето. Насабајле станува со стенкање и со плачење, кога цица ако и дојде да прдне а секогаш и доаѓа, цела се витка и почнува да плаче, и откако ќе прдне не сака пак да цица. Кака секој втор трет ден, тоа за нас е нормално, но во последно време е полошо со "грчевите". Таман заспала, станува со пиштење, се витка како кифла, се вцрвува во лицето и плаче. Се потсмирува, плаче жално и пак појачува со плачењето. Користам биогаја пробиотик, не давав пет дена и три дена си беше добра и си какаше секој ден барем по еднаш, реков се спасивме, ама после пак по старо, пак со напнување, со стенкање, со плачење, со прекинување во цицање, и пак дадов биогаја. Душава ме боли не знам како да и помогнам, вежби со ноџињата, масирање на меше, лежење кај мене на рака со меше, термофор, ама ништо не и помага. Не се овие тие грчеви што ги имаше до 3 месеци, тие се јавуваа во 5 часот траеа до 8, си плачеше тој период ама не вака неутешно и болно. На два пати за да ја смирам од тоа силно плачење скокав со неа низ соба и се смири, се прелажа. Педијатар вика внимавај на исхрана зошто сме само на доење, и тоа е, ќе помине.

9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Абе јас уште месец дена немаше и земав кенгур као 0+ она уште очите не ги отвараше јас се обидував да ја сместам и да ја шетам низ стан. После сфатив дека маркетингот ме победил во секоја смисла на зборот. И сега си прашувам ама буквално ништо не купувам без да прашам овде искуство.

Ало не него снаата ќе ја стаиме. Зошто па само @srekice да има јака свекрва мора да дојдеш до израз.

Ќе дојдам со една цицка на свадба. Другата преку рамо ќе ја префрлам.

Кенгур за напред се почнува по минутажа. Не да го земеш и два саати да го шеташ со лице, ќе ти вреска две години потоа.

Happyinlove likes this.
  10. slavica999

Па убаво ти кажал педијатарот, внимавај што јадеш ти. Не јади грав, леќа, боранија, луто, се што содржи какао (чоколадо, крем, сладолед....) пресно кравјо млеко и др. преработки што имаат кравјо млеко, марула, сувомеснато, кечап, мајонез, газирани сокови и вода...на крај краева тестирај се. На пр. јади еден ден патлиџан и ке видиш како ќе реагира бебушот. Мачно е знам, и досадно но за да му олесниш на бебушот. Гледај повеќе да си на варена или печена храна. Тестирај реакција и на бел, ржен, пченкарен или интегрален леб.

NNA, Coco31 and Happyinlove like this.
  11. Happyinlove

Леле мајкааа.... маки се навистина те разбиран потполно. Истото птвара очи со стенкање плачки додека прдне,кога цица ако му дојде таква болка се црвенее ме тегне страшно плаче и ке се засркне со млекото плус.
    Верувај пазам на исхрана премногу,дури доматот го лупам. Зелено не јадам и зрнесто се што содржи целулоза...џабе 3 месеци сме нон стоп се мачиме. И хумана земав пробиотик го мрнав биогајата.
    Јас искрено ако не пројдат до полни 3 би го носела на ехо на абдомен незнам онака раат да бидам

S.J.Parker, slavica999 and NNA like this.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

@S.J.Parker ме буни она неутешно плачење, а и големо е за грчеви.
    Јас на твое место ќе си земам уште едно или две мислења. Да си бидеш раат.

BabyT* and NNA like this.
  13. S.J.Parker

Овие два дњна оставив и леб, инаку не јадам грав, боранија, леќа, грашок, зелка манџа, домат, ниту луто, ниту алкохол, цитрусно немам пробано, чоколадо не, едино сладолед ама и тоа ретко. Искрено исхраната ми се состои од компир и јајца на 100 начина, месо печено не пржено и ориз. И некое овошје колку да се рече. Сва среќа имам млеко зошто пијам вода по 3литри. Ете сок пијам три четири пати во неделата од јаболко или домашен од вишни и тоа е. Не знам што да сменам.

14. S.J.Parker

Целово ова со стенкање, црвенеење, неутешно вриштење, жално плачење трае 5 минути макс, после тоа како ништо да не било, си заспива, или почнува да се смее, да си гуга. Проблем е што се јавува 2-3 пати во денот. А еве вечерва на пример откако ја заспав пред еден час два пати ми стана со жално плачење, ќе ја земам, вежби со ноџиња, ќе прдне и си продолжува да спие.

15. slavica999

Нема што да менуваш ок ти е исхраната е сега што навистина јадеме и колку е тоа здраво е друго прашање.
    Внеси во исхраната круши, сливи и јогурт некој пробиотски ќе почне можеби секој ден да се празни па можеби ќе нема да го мачи стомачето.

NNA, Happyinlove and S.J.Parker like this.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Пробај со друг пробиотик, на брачедами бебето имаше повеќе грчеви со Биогаја, сега користи Ваја и е многу позадоволна, а јас му давав Биогаја до скоро и на моево му беа супер.

NNA and S.J.Parker like this.
  17. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

За муабетот кенгур 0+, јас купив на ерго марамите и за мало бебе се супер, мојов така сморуваше грчеви на стомаче на мене и низ цел стан шетај..а за кенгур тој како твојот највеќе го фалат, таков меркав и јас

18. Someday

Someday Популарен член

@S.J.Parker @Happyinlove нас педијатарот Recol ни ги даде три пати на ден по пет капки. Јас и давам еднаш до два пати дневно и многу полесно кака сега не се напрега кско предходно. Знае да закенка ама тоа не е ништо во споредба со тоа како беше.

Happyinlove likes this.
  19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Секое дете различно моето баш имаше повеќе грчеви од компирот и јајцата и млечните производи. Сепак е големо за да има грчеви, може само лакомо да цица и да се ствараат гасови во меше. Грчевите се познаваат како топка се прави цело меше.

20. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Мајки ги будевте ли бебенцата кога ќе се успијат за да цицаат? Бебе е 3 недели и се успа цврсто од 5 часот, цицкаше во 10, сега само што го ставив на града се успа не можам никако да го разбудам а ништо не цицна. Незнам што да правам прв пат се успива вака.