1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.285
    Допаѓања:
    12.867
    Ставам подлога во коритото и ја легнувам само главата и ја држам поткрената така што подлактицата ми е под вратот, а со дланкага и го опфаќам раменцето. Си уживка, прета цело време. Ја проплакнувам со таа водичка, па после ја земам во раце (еднага рака кај градите, другата кај газот) и маж ми ја трла кај грбчето, нозете и газето. Тој плакне, јас држам. За 7-8минути сме готови и тоа натенане, бидејќи девојката сака вода.
    А за секојдневно перење газ после какање ја носам во вц под чешма и ја држам со една рака, ама многу се плаши од чешмата.

На Ladyyyy567*, NNA, Happyinlove и 2 други им се допаѓа ова.
  2. cvekence123

cvekence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    @srekice
    https://www.google.com/search?q=podloga za banjanje bebe&client=ms-android-tmobile-mk&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiQzPXE38vjAhUYHcAKHTMPBPkQ_AUoAXoECA4QAQ#imgrc=d7z_oGxf-vEfsM:
    (Морам вака линк,имам проблем со тел не ми прикачува слики.)Види по продавниците за деца вакво или слично нешто ќе се преродиш,убавина е..
    До полни 7 месеци на вакво ја бањав,после почна самостојно да си седи..

На paleska3, NNA и srekice им се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ок,мислам разбрав.Утре ќе пробаме.Мм слаб помошник ми е|(
    И јас у кујна у садопер ја мијам после какуркање:rofl::rofl: ја и цела можам да ја избањам

4. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Малку.сме над 6м. Ама само.јад сум луда ли што откако и падна папчето ја шлапнав во вода цела на подлога во коритото. Прво ја држам на рака мијам глава, грбче, па се кисне во вода си лежи и ја плакниме на крај. Мора двајца, пробав сама поплава беше. Незнам како да изведам во вц капење не ми го збира коритото во туш кабината... Газе исто под чешма мијам.

На Ladyyyy567*, NNA и cvekence123 им се допаѓа ова.
  5. cvekence123

cvekence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    @supergirlmb за брзо кога ќе почне да седи само, една пеленка во туш кабината седни го и бањај-ни прскање по дома и многу по брзо :)

На supergirlmb, Ladyyyy567* и NNA им се допаѓа ова.
  6. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Screenshot_2019-07-23-23-36-46.png
    Ние имаме вакво столче. Го ставаме во корито
    Почнавме од три месеца да ја ставаме во него и конечно видовме раат. Сега ужива, инаку постојано ни плачеше. Во ова можеш и сам да ја бањаш.
    Гледам сте зборувале за одење на свадба со бебе. Јас не би. До сега бев на две свадби, бебе оставив дома, бабите ја чуваа. Едино ако е многу блиска свадба.
    Друго ново ни е овие денови почна да сака само со мене или со татко и. Ако ние не сме во просторијата плаче. А сме ја оставале често на некој саат. Наеднаш промени, ако плаче кога ќе не види нас, се смирува. Душичка ми е :l:. Но се плашам, неможам да ја оставам на подолго да ја чуваат.

На NNA и Ladyyyy567* им се допаѓа ова.
  7. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Сум гледала слични,од кај го зедовте?Иначе досега и ние ја бањаме на скроз ист начин како @thinkerbell ,само улогите се обратни-мм држи,јас плакнам:)

На NNA и thinkerbell им се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.868
    Допаѓања:
    14.532
    Колкаво е малото? Знам дека ова е следно што треба да научи мојава (според скоковите), ама сеуште не прави проблем да ја оставам со било кој.

9. Someday

Someday Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.773
    Блазе вам.. кај мене два месеца е и не ми е јасно како кога вришти само кај мене се смирува. Минатиот месец не беше вака.. можеше друг да ја смири, сега шанси нема. Дури чудно ми е, затоа што не очекував дека толку брзо може да се случи тоа. Препишувам на тоа што преку ден е цело време залепена за мене, не знам.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Од кога почна да се превртува мир немам од пелените, секоја вечер е протечена.
    Има ли некој идеја што да направам притоа сите пелени на светот ги пробав и не е до пелените?

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.868
    Допаѓања:
    14.532
    Дупла пелена. Една нормално и над неа уште една обратно ставена, со газот напред. Немам лично искуство, ама сум читала дека вака ставаат за бебиња што спијат на стомак.
    Јас користев еко пелени заради црвенило едно време, ама ми протекуваа дека бебе спиеше цела ноќ. Па ставав шушкава подлога за пресоблекување под неа за да не го топи креветот, ама тоа не помага за бебето, пак ќе си ги топи алиштата.
    И ако не си пробала, купи памперс актив, купил маж ми по грешка, многу повеќе упиваат во споредба со обичните. Дури и после 4-5 саата не е баш најполна преку ден, а моево е сега 90 посто на стомак преку ден, и не ми протекле.

На NNA и FreeMind им се допаѓа ова.
  12. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @Ladyyyy567* од чико го купивме, нас ни се виде многу практично.
    @Spidy ние сме помали, 4 месеци за некој ден. Пред оваа промена да се случи, претежно се смееше на сите што ќе и прозборат, а сега само мене и на сопругот. Дома пее растура, штом ќе испаднеме од дома, само си разгледува.

На NNA и Ladyyyy567* им се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Од страна течат сите. И обични и гаќици. Напред и назад е супер.

На памперс избива црвенило не и одговара хемијата.

14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Тие ко уши што се од страната ги вадиш ли нанадвор? Кај синко знаеја да протечат кога немаше да ја наместиме убаво пелената, односно кога тие "ушите" ќе останеа внатре.
    А ако пелената протекува од преполнетост, тогаш може е време за поголем број.

15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Се е тоа проверено. Не е ни полна пелената. Вчера вечер беше речиси сува, а од страна протечено. Како и зошто сите пелени до една и протекуваат кога лежи на страна не ми е јасно.

Гаќици се покажаа попрактични ноќе и користи најголем број.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @srekice Јас ставам во нејзината кадичка голем пешкир на делот на главата полнам водичка, сега повеќе а кога беше помала само колку да и држи топло на газе. Уживаше и тогаш и сега.
    @Leo-nora Те разбирам мајка и мене ми е прво бебче и низ истото поминаме мора се да пробаш што го смирува твојто бебче, најчесто до 3м престануваат.
    @Spidy ние сме 6м1н и сега само мама и тато сака, ако некој од нас се оддалече одма плаче.
    @FreeMind да не и е мала пеленката, и малата се превртува па не претечила до сега.

На NNA, Spidy, paleska3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Не е рано таман е. И ние сме иста фаза, 2 и пол месеци рачиња во уста и се останато, цело време.
    Мајками ме удави гладен е, доста и викам олабавиме малце не е гладен.

На NNA, t-sweet и Ladyyyy567* им се допаѓа ова.
  18. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Девојки, земавме подвижна клима за во соба, не е директно накај беба завртена, сосема на другата страна од собата е, викате ќе и штети нешто на беба или?

19. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Нема да и штети ако не дува во бебе, само повремено гаснете ја.

Последна измена: 24 јули 2019
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас не би пуштила чим е во иста соба. Отидите во друга соба додека да излади после изгаси.