Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Пробај неколку пати, колку толку ќе прими. Вервај така правиме ние и мм ми се смеј - лелле како ја лажиш хаха

Пробај мене ми поможва

На NNA и lady.N им се допаѓа ова.
  2. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Мислам дека тие сирупи не треба да се мешаат со млеко.

На Makedonka007 и lady.N им се допаѓа ова.
  3. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    На планина некаде на чист воздух. Од чист воздух спијат поубаво.

Јас од 6-7 недели почнав да го шетам интензивно секој ден, поубаво и повеќе ми спиеше но и да го запознава светот. Не по гости туку надвор на отворено (парк, мол :), маркети, кеј...). Ќе го извозев со количка и ќе му дојдеше дремка и јас седнував на кафе со другарки или пак со поголемото синче. Ова го правев скоро секое утро, гледав до 11 макс 12 да сум дома а излегував 9-10 часот сабајле зависи. Ем ја социјализирана ем бебе прошетано ем останав нормална :D:angel:. Навечер тоа не можам да го правам затоа што бебе заспива во 19.30-20 часот. :!: и ден денеска го практикувам ова (нормално кога има создадено услови :rofl:). :!: редовно го шетам и по молови (facepalm).

На NNA и srekice им се допаѓа ова.
  4. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Да во право си, ама ако не бива никако и со млеко ќе пробам колку толку може ќе и прими организмот. Она секако цица многу често а по малку количински и не можам да не и давам да цица ќе се одере од плачење. Почнав и јас да пијам тотхема. Не знам дали се лачи во млеко ама се надевам дека се лачи...

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  5. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Да, се лачи. Мојата д-р што ме пораѓаше ми кажа да пијам железо до 6 мес на бебе. Јас кога пијам кога не :tmi:

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    14.587
    Моето цицаше по 6-7 минути. Ја мереа на педијатар пред и по цицање, за 2 минути цица 50мл, сум пробала со шише многу повеќе време и треба да изеде иста количина млеко. Така да не се секирај, некои бебиња се многу ефективни во цицањето, биди среќна што не цица по цел саат.

На NNA, srekice и Turna им се допаѓа ова.
  7. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Ааа не знаев за ова. Извини. Ко така барај друг начин мила.

8. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    И кај мене цица по толку, максимум 5минути.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Мигови на раат... една спие во дневна со тато, друга во спална со мама... си средив се што наумив, сега лежам и се спремам да спијам.. неможам да ви опишам како ми е...ми иде и некоја песна да напишам.. поезија во глуво доба... е ова е тоа,тоа... незнам дали од тоа што ем Ад ем цицаа па ги искомирав, појма неам, спијат ко заклани .. а не сум ги заклала колку шо памтам :?: :^) Од времево е, а освежи одма е подруго..:wasntme:^_^
    И така, ве поздравувам од оваа идила, уште само секс фали, ама сеа да не цепидлачиме нели? :lol:
    Ајде, до следно слушање кога гарант нешо ќе кукам пак...|(
    Добра ноќ :hug: :*:

На ***Bony***, S.J.Parker, hello-kitty.90 и 8 други им се допаѓа ова.
  10. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Мн е мало, после два месеци можеш на море, а за планина некој ти предложил ама прво прашај педијатар, мослам не смеат бебиња на мн голема надм.висина

На NNA и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  11. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

10 min цицаше до 3 месеци,од 3 месеци 6 min.:D брзо цица а и најјаките цицачи активно цицаат од 6 до 10 мин се останато е мазење,дремење:Dмоево си е лакомо и си знае цицката е за јадење не е многу по мазење :D.
    Штом креваат на килажа нема простор за паника. И доколку е после цицање смирено бебенцето.

На NNA и Turna им се допаѓа ова.
  12. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Е така де,јас шо да речам со две.. дури неможам ни да замислам со едно како е, ќе ми фали паниката ]:):shake:
    Навика е ваљда.. фала Богу не сум сама во ова..:whew:

На NNA и FreeMind им се допаѓа ова.
  13. Someday

Someday Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.773
    @lady.N мене ми успева да и давам д3 и рекол за време на бањањето. Пошто веќе ја оставам да си шлапка сама во коритцето и се радува не ни приметува дека неш не и се свиѓа, само да биде во вода. Само што ќе ја ставам, одма зимам капки и ги давам и ја оставам да шлапка. Сега ми се чини како сама да чека да и дадам па за да почне. Ни стана рутина тоа. Пред тоа врискотници беше едвај и давав на сила. Па не е на одмет и ти да пробаш.
    @Makedonka007 ние секоја вечер кога ќе ја средам и успијам бебка излегуваме сами со мм на кафе. Не знам каква мајка ме прави тоа, ама знам дека ужасно ми требаат тие 2 саата на раат да седнам едно кафе да испијам, да бидам јас јас. За тоа време мајка ми ја чува бебица, ама на пример јас знам дека она од 9-10 кога ќе заспие прво станување ако воопшто стане е кај 3ч, ако не сабајле кај 6 обавезно.
    Доколку знаеш и ти кога ти спие бебенцето, среди го и излезете сами. Со бебето ако излегувате гледај да не биде во периодот кога ја фаќаат грчевите за да не бидете инвентар низ градот ( ова од искуство кажано :whew::lol: ) .
    Пробајте до парк ако сте со кола е полесно. Ние количката во кола одиме до паркот да кажеме таму ја вадиме па ја шетам. Во случај да ми се развришти одма во кола и дома. На гости додека има грчеви не ти препорачувам исто.

На Turna, NNA, Makedonka007 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @Ringishpil_ минатата недела апликацијата велеше дека сме кај громчето но изгледа кај нас оваа испадна. Денеска беше врвот мислам. Едвај една дремка од еден час цел ден и цееел ден во раце. Плачки еден тон. Мислам во глава ми одѕвонува уште плачењето. Плус се борбите за цицање и нушкање до бесвест за заспивање.
    @Happyinlove абе како можеа толку исти да испаднат нашиве :). В раци најимилено и тоа секако кај мама. И јас сакам да се галам со неа во раци но некогаш како денес на пример, останувам без раце и се молам барем 5 мин да поседи кај друг.
    @FreeMind од кога станав мајка почнав да ги сфаќам сите други што така ќе ги сретнам и гледам се борат со децата да им погодат. Пред тоа мислев дека неможат да ги научат на ред :^). Ете сега од глава ми се удари.

На Happyinlove, NNA и FreeMind им се допаѓа ова.
  15. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    @maja8 Не бре мила кое море. Бебка како шо има грчеви уште за на море. А ако би ги немала грчевите можеби. Ама ќе поминат за месец негде, тогаш не е баш за на море, а и некако преморена сум. Мм се жали вака така, за се сум го барала... Шо е то се???:@ Појма немам како разбираат тие, цел ден сум со бебка, немам ич време за мене, за излегвање да не прајме муабет. Шо има врска дека поминаа 40дена, јас нон стоп сум дома.;(

@Someday
    Вчера мм рече вечерта да излезиме на пица или гиро негде брзинско, ама јас преморена бев и немав сила ни да се спремам, па и во 10 вечерта не ми се излегваше. Можи дека не беше планирано. Ајде вечер можи ќе излезиме. Нервозна сум ептен на моменти. Исто секојдневието... (facepalm)

На Turna, paleska3 и NNA им се допаѓа ова.
  16. Someday

Someday Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.773
    Епа затоа ти треба да излезеш сама без дете. Едноставно да здивнеш малку. Само гледај кога ќе одиш да спие и тој период од денот да не му се грчевите. Еден саат, еден саат. И тоа е одлично за почеток. После 2- 2,5 месеца полесно е. Т.е грчевите кога ќе завршат ќе биде како друго бебче да имаш. Барем кај мене е така.

На Turna, Makedonka007 и NNA им се допаѓа ова.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    14.587
    Моево има 7 месеца и моментално сме на одмор. Маж ми дури сега на одмор сфати колку работа има со бебе по цел ден, и тоа што моево е релативно мирно бебе. А дома ми викаше "по цел ден си дома" ко божем јас на екскурзија сум, а не на породилно. Ќе сфати кога ќе биде една недела 24/7 со бебе. После вториот ден на одмор, маж ми рече "вака ти е секој ден дома?". Е не, дома бебево само се успива и наранува и пресоблекува и бања... (facepalm)

На Puffy2019, NNA, FreeMind и 6 други им се допаѓа ова.
  18. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    А зошто нон стоп си дома, еве сега залади времето, стави бебе во количка и излези.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Ти само давај му да јаде, остај му ден се да прави, ден само... има да ти се поклонува после :D

Јас со две сама сум веќе 1ипол година и маж неможе 2ч да издржи сам со нив, не па цел ден :D и ме сфаќа бар он... не ме сфаќаат другите што се без деца. Што ми било убаво што сум била дома и што не сум работела :?: Ептен... затоа едвај чекам на раб некаде да му ја киднам :D

На danichap, NNA, Emma2 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    @Someday значи мила обавезно ќе излезам да се "издувам"!!! Можеби на следната дремка кај 11-12ч. Или евентуално вечер обавезно!

@Spidy потполно те разбирам. Мојот на моменти избувнува, потоа како ме разбира. И него му е ново и потешко е кај мажите за навика ама ако не му кажам и да му "здосадам" со кажување нема никогаш ни да помисли каков ми е мене денот. Ќе го опраам со време, си велам.

@maja8 убо е времето ама бебка плачи мила. Бев 3 пати после молитва излезена и плачеше. И тоа и мм беше. А вака и сама уште потешко. Од пон сестра ми ќе биди слободна, па со неа си велам ќе шетаме. Личност од доверба ми е, а за помош и не знам толку оти и таа се возбудува ако плачи бебуш. Ајде полека ќе се навикнуваме.

Иначе пијам на раат капучино и да си прилегнам дури дремнува и бебка.

На NNA, Spidy и Someday им се допаѓа ова.