Ниту црп, ниту крвна слика ти треба за вакцинација. Параметрите на крвна слика немаат врска со вакцинација. Тоа е застарено. Однеси ја на друго место да прими рота. Батали ја оваа од денес. @paleska3 јас мијам се претходно со сјај фрош за бебе и перам. Потоа и давам се што сака нека пика во уста.
И сестра ми истото ми го кажа.Она во Австралија живее.Ми вика што ќе ти е крвна слика.Ми се начуди. Не даваат на друго место.По општини било сега .Отидов јас во Румунска ама ме вратија
Сега читам во темата за вакцини за сите различно македонска работа. До 14та недела е веројатно. Ема на 14та ги носеше за рота. Инаку овде на месец дена првата вакцинација е ротата заедно со шествалентната, стрептокока и пнеумокока.
Ааууу дефинитивно сме во скок, жива вода сум не можеме да се успиеме никако држ не дај сме вришти на цел глас 12 та недела баш видов кај громчето сме охх ај со арно со убаво
Во Јане не вакцинираат без крвна слика и црп. На врата им пишува. Мада мене еднаш не ми ни ја погледнаа. Среќа секогаш прво матичната ми ја проверува па вакцинирам.
Мене до сега секој пат ми ја барале да ја видат, една дебела докторка ја прегледува малата и да види крвна слика, па после ме праќа кај сестрата за боцкање.
Последниот пат ни се погоди таа, беше многу темелна. А таа што не ми ја побара беше една стара. Не знам веќе, на три пати се различни др се.
Значи сум имала среќа што секојпат ми се паднала оваа. Не дека нешто ми значи, како што кажа секако одам на контрола и кс кај матичната, ако она вика дека бебе е во ред, немам гајле.
На 2 месеца се прима првата доза. До 4 мислам можеше да се прими. Ние на 3.5 м имаме закажано за втора доза. Немавме реакција првиов пат. Орално се прима и без проблем бебенцата ја пијат пошто била блага.
Што праите со комарциве? Ко шлакната ,будна сум и тепам комарци. Едната ми ја имаат изрешетано, гревче ми е, и на главче и на фаца има, сирота само ја напаѓаат, ...другата ич па нема... дали да ја мачкам со синопен или не? и тоа апаратчетот за комарци штетно ли е или не? Ај да си продолжам да мавам... има ли будни? хехе мајки се секогаш будни @srekice како ма те вратиле од Букурешт Е шо ја нешо привилигирана сум што не ми правеа проблем? Не ми е јасно ова стварно. И ротата мора да се прими, моиве на 3 месеци ја примија, а и на делови била, во септември пак.
Мајки, новороденче, ссмо што сме излезени од болница, има на јазикот и устата бело, се му е бело. Педијатарот ни е на пат кај што имаме закажано, па ако некој знае што да правсм или што му е тоа, нека ми каже. Фала ви. И тука да пишам, по посетена е темата.
Заштити ги. Стави го апаратчето. Лани земв на Чико спрејче , 3+ е. Ама годинава не ми се покажа ефикасно. Па земав од Зегин спрејче Фемили на MoustiCare, био е. Е сега за над 6м е . Ама мислам не е толку проблем. Подобро заштитени отколку да ги касаат. Спојлер: Спрејче
Нистатин капки, се земаат без рецепта. На стерилна газа намотана на прстот капнуваш од нив и го чистиш целото усте на бебето од белите наслаги. После се капнува дирекно во устата. Колку капки се ставаат во уста не знам да ти кажам дека моево бебе имаше многу малку наслаги па само чистев со газа, тоа мора да прашаш педијатар, или ако некоја мајка има искуство да ти каже.