Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Педијатар/ортопед најчесто го проверува бебето, фонтанелата, цврстина на коските и по тоа одредува колку капки.Секое бебе различно ако не ти е сигурно побарај мислење од друго стручно лице.

2. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Ако е само на цицање , нема потреба од вода (се додека не почне со цврста храна)

@Presrekna не се грижи ,ќерка ми се роди 37+5 2600 гр 49цм , ми беше страв да ја држам од што беше ситна :D не се грижи вооопшто, беше само на мајчино млеко до 5ти месец (ја доев до 11 месеца) , а сега е 8,5 години и е највисока во класот :) :D

@Yowannty ти дал педијатарот и капки вит д? За првото дете воопшто не ми дадоа :) ќе видиме сега :)

3. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Бебе после цицка ика нон стоп,и кива. А пробувам да го држам после цицање као да ждригне ама скоро никогаш тоа не се деси,еднаш само. И дали мора после секој подој да се држи исправено и да мора да ждригне?
    Нешто не правам како што треба?:wasntme:

NNA, Presrekna and Mia Fuentes like this.
  4. lady.N

lady.N Популарен член

И јас приметив овие денови опаѓање на коса, ама не ставам ништо посебно. Цело време ми е собрана за по дома, ја приметувам дека паѓа на бањање и кога се чешлам. Ама не и се секирам, ќе порасне нова.

Happyinlove, NNA and Presrekna like this.
  5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Така ти личи, ако е во тоа со пинцета.
    Иначе не се многу. Башка ти ги дал доктор.

Presrekna likes this.
  6. maja8

maja8 Популарен член

Се што си пишала е нормално. И икањето и кивањето и тоа што не ждрига :) Ама сепак ти подржи го исправено после цицање, да не му е тешко ако одма го легнеш. Моево како многу мало не ждригаше ич ама сега да.

paleska3, NNA, Мариаа. and 2 others like this.
  7. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Мамички, ручек и вечера од кога воведовте?

8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@koritsaki па сега гледам секаде е така пракса. Сигурно и тебе ќе ти дадат овој пат. :)

А за првото имаше ли некои испитувања за болести типични за Медитеран? Мене педијатарката така ми кажа, дека ќе треба уште на почеток да поминеме низ такви испитувања, утре ја имаме првата контрола па ќе ми каже повеќе околу тоа.
    Не знам зошто ова толку ме загрижи...

@Мариаа. мене уште во болница ме советуваа ако е на ад обавезно да ждригне, и оти 2-3 пати имав големи болки поради брадавиците дозволив да му дадат по 20 мл, и секогаш му ги даваа на 3 пати. Ќе му дадеа малку па го исправаа да ждригне, па пак така и на крај исто..
    За доење сите ми рекоа не мора. Мојава знае некогаш да ждригне уз доење и да продолжи да цица. :D
    И често кива. А тек кога ќе се заика, исто ко во стомак дур беше, 15 мин ко ништо. :D
    Гушка до баткото. :hug:

@TeddyGrey да такви на хумана. Чим е индивидуално ок е. :) Ме интересираа искуства колку да споредам.

9. koritsaki

@Yowannty сигурно се имаат сменето многу работи од пред 9 години :lol:
    Јас како што се сеќавам , после една недела ни стигна покана дома да го однесеме бебето на педијатар и да го боцнат на петицата (од таму ја земаат крвта) за испитување во врска со еден ензим G6PD - да ти кажам го немам разбрано многу ова испитување (зошто во Македонија не се прави баш ја имам прашувано мајка ми)ама свекрва ми ми имаше кажувано дека на секое новородено бебе го прават. Јас дека се имав породено во државна болница ја носев ќерка ми да ја боцнат во ординација кај педијатар додека сега читам на грчкиве форуми дека некои ги имаат испитано што се родени во клиника и крвта ја испраќаат веднаш во некој институт во Атина. Јас ова го најдов , нешто ако не разбереш може на маж ти да го покажеш да ти преведе зошто појма немам како се вика испитувањево на македонски :lol: на ќерка ми испаднаа ок резултатите , баш ќе ми кажеш што ќе ви кажат на преглед :)

https://www.google.com/amp/s/semnau...E%BD%CE%B5%CE%BF%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CE%BD/amp/

Yowannty likes this.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@koritsaki оффф.. веќе ја боцнаа во петица уште на клиника. Ете погрешно сум сфатила. (facepalm) За тогаш било.. ја разбрав дека допрва ќе следат тие испитувања. Значи да чекам резултати сега. :worried:
    Еве и маж потврдува дека и тој ми објаснил пак потоа, ама од умор се ми било измешано тој ден.
    Сега поврзав 2 и 2 затоа ми рекоа да им ја остаам па тие ќе ми ја донесат во соба.

А ми текнува дека негде на почеток на бременост и јас испитував нешто типично за овие простори.

NNA and koritsaki like this.
  11. koritsaki

@Yowannty
    Да да , резултати сега ќе чекате :) ние повеќе од две недели чекавме одговор, мислам резултатот во писмо ни го имаа пратено :?: штом ја боцнале ок , значи да си знам и јас што не чека уште во клиниката :lol:

Yowannty likes this.
  12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

и кај нас нешто испитуваат и го имаа боцнато на петицата.

13. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Луѓенца, бебево ми има 25дена,денеска цел ден после цицање бљуцка и пак бара да цица и пак бљуцка, а го кревам да ждригне и нејке. Што може да е??

14. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Женички менструација кога ви заврши на 40дена, по колку време ви дојде потоа??? Знам дека велат по 3 месеци отприлика, но мене ми дојде пред 2дена тс по 1м и пол.. Има причина за паника?? Да не е не е во ред нешто?? Иначе царски се породив ако има некоја врска.

15. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Мислам дека кај секого е различно,кај некој по месец ипол,кај некој по година, може сеуште се чистиш. Јас еве скоро 5 месеца од породувањето немам добиено сеуште,инаку и јас бев со царски.

NNA, Presrekna and Makedonka007 like this.
  16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

со првото крварев една недела после 3-4 дена немав ништо па наредните 6 дена пак крватев. После 28 дена пак. Тоа да ти било менструација. Значи некаде 10 тина дена после пораѓајот. А сега еве 9ти ден цело време кога многу малку крв кога малку повеќе само што бојата на крвта е често различна. Денес почуствував многу благи менструални болки само еднаш. Па ќе видиме.

NNA, Presrekna and Makedonka007 like this.
  17. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

@Ringishpil_ @marchi-cool

Фала женички. Кај секоја различно значи. Да не ми е мисла

Ringishpil_ and Presrekna like this.
  18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Тоа шо крвариш до 40 дена не е менструација него се чисте матката од пораѓај
    Може да крвариш некои денови па неколку да нема ништо па пак да прекрвариш се така до 40 дена
    После тоа чекаш циклус
    Кај некои доаѓа одма после некој ден ,кај некои после недела,кај некои после месев ,два пет,година индивидуално е

19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Ти си второродка а обичн7 второродките третородките имаа такви менструални болки кога бебе цица најмногу бидејки матката контахира се собира и тие се тие грчеви
    За добивање ти е рано само што си породена

marchi-cool and Presrekna like this.
  20. srekice

srekice Популарен член

Сака да ждригне затоа ти бљуцка.Мене ова ми се дешаваше исто.Барај му позиција за да може полесно да ждригне.Еве ти едно видео,вака педијатарот ме учеше,само во скут го правев ова.

Мариаа. and Presrekna like this.