@NNA мојата е на ад уште од првата недела. Почнавме со аптамил пре, на самата кутија пишува според неделите колку мл се дава, докај 3-4 месец се раководев според табелата, дека пиеше и повеќе млеко и не ја заситуваше доволно, околу 150мл до 180мл пиеше, ама на секои 3 до 4 саати зависи колку мл е испила пред тоа. Подоцна преминавме на Аптамил 1, и сега пие по 120мл на секои 3 до 3ипол саати, и кога спие преку ден додека не се разбуди не и давам млеко. Уште од 2 месец и го укинав ноќниот оброк, последен оброк е околу 10-11 часот навечер.
@NNA ние сме на ад прво бевме на Аптамил Прематур, сега на Аптамил 1. По табелата не се водам, 3 месеци е пие од 105мл до 120мл (кога како), преку ден бара на 3 саати рамно, а ноќе знае и 6-7 да одспие без да побара. Педијатарот на 2 месеци ми рече да не ја будам и да ја оставам сама да си побара о да и давам да пие колку што сака, така и правам.
@NNA не ги будам за млеко, сами кога ќе заплачат тогаш им правам. На секои 3, 3ипол саати... пијат по 120мл, некогаш и 90ка едната пие, зависи дали цицала или не... неретко со цицка заспиваат... има деца што слабо јадат, затоа ти рекле да ја будиш зашо иначе ќе нема абер за јадење...по мене, како ти рекле така прави..другарка ми кажуваше нејзиното спиело нонстоп и морала да го буди,како иначе ќе јаде.. Како го укина ноќниот оброк? едноставно кујната навечер е затворена и тоа е тоа? Сериозно, како да успеам и моиве да рипнат еден? Јес да навечер на 4ипол,5 се будат за разлика од дење на 3,3ипол саати ама сепак се будат...
кој педијатар те совртувал да даваш млеко на 3 часа? јас давав како што пишуваше на кутијата 5 оброци . тоа иде на повеќе од 4 часа. Ама давав кога ќе заплачеше. Можеш ли ти да јадеш кога не ти се јаде? Исто и со децата. Мене дури педијатарот на 3ипол месец ми рече еден оброк да го заменам со чај. Беше многу потежок одколку што се очекува за таа возраст. Не му го оптеретувај желудничето толку.
Така е научен мојот изгледа не плачи ама од толку удирање на нозе и мрдење ти го вади сонот и веке се знаае де и се пие ама повеќе од 100 мл никогаш не пие помалку да. Фала за одговорот ми е жал да не и давам ноќе не знам дали ке пие помалку кога ке почнеме со јадењето.Поздрав Па затоа и јас ги прашувам ненстоп Педиатрите за млеко сите ми велат секој 3 часа по 90мл никој не ми вели не го разбуди ако спие, мене ми е маката не пие ако е разбуден, и се гади и го турка со јазикот. Дење и ако е разбуден и ако се направени 3 часа мора да го заспиам па да му давам. Поздрав Е да абер нема од јадење ако не и давам па и не се буди пие и продолжува да спие. Не ама не плаче ако не му даваш може цел ден да го оставиш не бара кога и давам го пије комплет за 5 мин без проблем ама спиејќи. А сите педиатри така ми имат велено во гостивар го имам носено во 3 различни педиатри па и во скопје бев во болница 3 ноќа затоа што престана да пие не пиеше и кога спиеше и таму ми кажаа секој 3 часа по 90 мл. Пишува во кутичето на бебелан ама со месеци треба да смени ама мојот веќе е научен така, според кутичето на млеко треба да пие 5 пати по 150 мл, а мојот пие 8 пати по 90 и доага исто ама мора со аларм тоа е маката. Фала ви. Поздрав
Проблемот кај моето бебе е дека и ако го оставам и 4,5 или 7 часа без млеко,кога и давам после пак пие 90мл не пие повеќе од тоа .Не зависи колку го оставаш без пиење исто пак 90мл пие. Ако е разбуден не пие ако плаче никако не пие, само да спие и тоа цврство спиење па да пие. Епа тоа мора да трпам ама и веќе сум научена и ако не правам аларм, сонот ми излегува сам на секои 3 часа, веќе сама сум аларм. Јас и сум многу радосна кога го пие комплет, затоа тој знаае и да не пие и да завршам во болница, ако на секој 3 часа не ги пие 90 мл, тогаш знам дека сигурно го мачи нешто, не е на арно. Поздрав
Мајка мораш да го ставаш на меше. Прво играјте си на грб легнато, занимавај го да не му е досадно и прави му вежби на колкчињата, па постепено сврти го на меше намести се така што ќе гледа во тебе и занимавај го со тропалки и играчки. Многу е важно за мускулатурата и за да научи да се врти. Во врска со млекцето не знам што да ти кажам. Како што кажав, мојата кога ќе и се пријаде вришти, цела зграда знае дека е гладна... мое мислење дека треба да почнеш да зголемуваш растојание меѓу ноќни оброци, сепак 4 месеци е, но ти најдобро си го знаеш детето. Можеби кога ќе почнете со вкусови ќе се среди.
Почнаа да му се лупат рачињата. До сега освен павловичева на газе не сум го мачкала ништо. Патронажната ми рече јекодерм по цело тело ,на оваа жештина некако ич не ми се мачка тоа.Со што да почнам да го мачкам?
Добро правиш, така треба на 3 часа иако не е секое бебе по правило. Обично викаат мора на 3 саати да го будиш ако е послабичко бебе а ако е буцко можеш о 4 часа да чекаш ако не бара, но штом викаш прета кога му е време за млеко значи е гладно и нема потреба да чекаш да плаче да се вознемири. Само за 4 мес бебе некако ми се чини малку 90мл. Но ако толку бара, толку давај,тоа само ќе покаже кога да му зголемиш доза, ќе бара поначесто и ќе плаче кога ќе тргнеш шишенце нормално ќе цуцка сеуште на празно.
@Emma2 Алоооооо,опрај се со коментариве значи форум читам дур цица малава и се успива.Го вадам од памет кога ќе се засмеам од твој коментар или она германчено наше Не јекодерм,моето се љупеше ужасно од него.Ке си земеш од Еуцерин лосион Атопик и маслена купка.Да видиш што е после бебешко мазна кожичка
Фала за одговорот, за сега не бара повеќе па ке видиме понатаму јас обавезно му правам по 100 мл или 120 ама секогаш остава по 10- 30 мл како мерна единица е кога ке ги испие 90 мл после не голта и со зор. Поздрав
Мислам вие сте многу тазе, нормално е да се лупат. Можеш да го намачкаш со некое хидратамтно млеко или крема, или ланолин ако имаш.
Во еурофарм земав пошто имам картица па собирам поени.Во зегин е поефтино мислам.Ама голема е амбалажата ке има за 1 година сигурно,и плус јас се мачкам на стомак со нејзе
а која возраст е бебчето? И дали напредува во килажа? Штом не станува од спиење за млеко да,ќе го будиш ама мислам дека на 4 саати е подобро без да има мака со стомачето или грчеви. и јас го забележав тоа кај нас. На едното раче и на едното стапалче му се лупи кожичката. За павловичева не знам на раце дали да ставам бидејќи рацете му се цело време во уста.