Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.209
    Допаѓања:
    13.664
    А зошто да мачкате ако се лупи кожичето?
    Нормално е тоа, бебешката кожа се лупи и регенерира како расте бебчето.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Затоа што едноставно не е пријатно да имаш сува кожа/лупење.
    @Мариаа. Мачкај млеко за тело или масло. И тоа и тоа ќе заврши работа.

На Emma2 и Мариаа. им се допаѓа ова.
  3. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.209
    Допаѓања:
    13.664
    Ама еве на моево не приметувам да му е сува. Не е како прша, туку како лупење како што имам кога сум сончана.
    Кожичето му е мрсно, влажничко, испотено од жешкото. Жал ми е уште со кретми да го мачкам.
    Тргнувам од мене, јас летен период не користам креми за тело оти ми се непријатни кога ќе се испотам.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Па добро ама да му е попријатно сепак една капка кремче ќе му олесни.
    Мене па многу ми е непријатно лупењето. Синко на ноџињата се лупеше и 2, 3 пати ставив млеко за тело и не се појави лупење пак, веднаш се смири.
    Сега ставам по потреба дека топло да не се лепи

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  5. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Бебчето утре полни 4 месеци, и да качува на килажа, не плаче за млеко ама си мрда многу кога е време за млеко, ако е буден и е време за пиење нема шанци да пие мора да го заспивам па да го пије млекото. Спије 3 сати станува 1 сат или 1 и пол после пак спие 3 сати така е дење, а ноќе легнува во девет и веќе се разбудува во 6 сабајле ама јас обавезно му давам млеко на 3 часа. Жал ми е да му давам на 4 сати зошто пие само 90мл и се плашам да не му е малку. Поздрав

6. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    И мојата е 4месеци,преку денот и јас и давам на 3часа,максимум на 4 зошто од 2месеци таа не бараше млеко па макар и 7ч да поминат. Па по совет од педијатар правам така од ризик од дехидрирање. Е сега мојата пија 150мл 6 оброци т.е преку денот а навечер не, последно и давам кај 12 по полноќ и наредно кога ќе стани кај 7 или па ако таа побара порано, и мојата не плачи туку спија и мава прета со ножината. Пробај да зголемиш доза за навечер да не даваш на 3ч,туку да врзите сон..

7. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Е исто и мојот е ваков, јас пробам да му давам повеќе и со зор и со лажица ама го плука нема шанци да го тераш да пие повеќе. Мојот еднаш се дехидрира јас исто му давав по 90 мл на 3 часа ама никако не пиеше 12 часа едвај со зор 90мл и така завршивме во болница кога имаше 2 месеци. Сега е добро пие 90мл на 3 часа. Јас веќе сум научена само нека пије па ке се будам и 10 пати ноќе мене ми е маката што не пие кога е буден тоа е многу тежок проблем што ке правам не знам. Поздрав

8. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Па и можеби му е доста 90мл секое дете различно. Дали имаш пробано да смениш млеко, можеби друго ќе сака да пија. Дали добро напреднува

9. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Да сменив иста приказна беше и педиатар ми рече пак на бебелан да свртам затоа што со него качува на килажа и така пак на бебелан сме. Поздрав

10. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Мајки со што ги облекувате бебушки по дома ма ова време. Моето е на боди на кимоно, бенкица и ѕиврички , а клима на 28. Дали е во ред облечено со оглед на тос што е старо 6 дена?

11. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Ајде со надеж дека ќе смени па ќе биди полесно, мојата го пија само што не бара.. Ние бевме на аптамил од почеток на 2м почна премногу да повраќа и да непија па сменивме на новалак анти рефлукс. Јас веќе почнувам и со воведување на цврста храна по совет од педијатар заради повраќањето. Тебе ти немаат речено?

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    се мислев кокосово или невеново масло ќе завршат работс.
    штом напредува во килажа можеш да бидеш мирна. Може период е,додека се адаптира,штом пие не одбива и тоа е добро. Тешко е со бебиња до 6тиот месец додека да фатат ред тристс маки ќе истргаме и триста ума ќе сменат.

13. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Можеш кокосово добро е. Јас имам од Johnson задоволна сум

14. NNA

NNA Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2016
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.391
    Не уште, прашав тие во скопје ми рекоа на 4 и пол месеци а пвие во Гостивар после 5 месеци, уште 2 недели ке почнам и јас.

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  15. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    и јас сум во дилема со облакањето. Го облакав по боди со долги и панталончиња или боди на прерамки со шпикозни, ама му се појавуваа црвенциња по тело и на лице педијатарот два пати ми напомена внимавај да не му е многу топло. И така дење е на боди и чорапчиња а ноќе на боди со долги и панталончиња или шпикосни и покриено со потанко ќебенце.
    Кога сме веќе кај совети да си прашам. Денес цица на секои 2 саати по 10тина - 15 мин и си заспива реков да не му е малку па дадов 30 мл ад млеко. Си поврати. И последниве 2 саати ќе си цицне така кратко ќе поврати ќе одмори некоја минутка и пак ќе побара да цица. Лакомо ли е или си претерува со цицкање? :?:

На Mia Fuentes му/ѝ се допаѓа ова.
  16. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    препорачуваат после 6тиот месец со дохрана но мислам дека може и порано,јас првото на неполни 4 месеци му воведов дохрана со овошја и зеленчук и секако имав зелено светло од педијатар. Додуша тоа беше на ад млеко па ми рече дека може,а да е на доење може и покасно да се воведе

На SarChee и NNA им се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Стави си во собата термометар, климата може нема да постигне и да е за 2 степени по топло, а и вака до душа е многу облечено, соблечи му ги панталончињата само на боди нека биде. И пази климата да не дува директно во него.

18. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Јас на 4м и една недела почнав со препорака од педијатар.. Добро ги прифаќа сите вкусови и за разлика од млекото од кашите не ги повраќа

На NNA и marchi-cool им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.596
    И на моето од вчера и се лупат по малку рачињата. Не мислам ништо да ставам, грев ми е на свилена бебешка кожа да мачкам било што. Среќа со педијатарката сме на иста фрекфренција.

Иначе почнаа да и дрлат окцата, едно повеќе, другото многу малку. Ми беше кажано дека кај голем процент од бебињата се случува да не се грижам, и добив препорака да масирам од каде што почнува носето па надолу.
    Колку време може да трае оваа ситуација? Ептен ми е мака, нон стоп ја зачистувам.. :(

На duffi, Mia Fuentes, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Yowannty масирај и чисти со физиолошки и стерилни гази .Моето се оправи за 10 дена,но уште правам масажа и чистам после спиење и бањање.

@PoisonGirl и @marchi-cool ако има некој што поише од мене и @Emma2 ги облакал бебушиве у брзо време да се јави:rofl::rofl:
    Јас само по боди ја чувам без чорапи,клима дома 24/7 е на 25 во соба е 26 степени.
    Проверувај со допир на гради,тамо е нај веродостојно. Нозе,раце нос лажат.
    @NNA зашто се паничиш срце,моево цица на 3 саати сега.Кога е гладно бара тоа,неможеш со ништо да го закутиш.Не се вознемирувај плус Ад мислам повеќе ги држи сити.Во болница на 3 саати ги хранеа и таман им беше а само 2 дена стари беа.Релакс љубави

На NNA, SarChee, marchi-cool и 1 друга личност им се допаѓа ова.