Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    218
    јас сега користам BEBA PRO незнам дали го има во мк ,ние зивееме во странство,ама ако го има пробај јас сум задоволна :)

На gelkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    мами давате вие чај од камилица од овој што го пијат возрасни на бебе? имаме 3 месеци ако давате како го приготвувате?

3. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    218
    батерфлај за сто се дава камилица? прв пат слусам,ама имам видено специјален во кутииЧки писува за бебе барај во аптека,а ако ти е за грЧевите пробај со бекутан ЧајЧето :)

4. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    поткашлува,грчеви фала богу нема,ама свекрва ми запна,па да прашам.

5. gelkaa

gelkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.490
    Камилицата е за мешето..исто како и нането..ги прочистува цревцата...имам дадено..и нане и камилица..бидејќи ја болеше стомачето(не беа грчеви) и и се смири болката...
    а камилицата си ја правев по мое..како што пишува на паковањето една кесичка да се вари таму во 100-200мл не се сеќавам...потоа си турав во шишето пример 50мл и додавав 10-20мл вода обична за да не биди мн јако... :)

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    1.860
    Јас на моето бебе му давам чај бекутан има 3 месеци. На кутијата ти пишува упатство за приготвување односно зовриваш 100 мл вода и ставаш една кесичка чај во шишенцето и тоа бебето треба да го пие цел ден.

7. kikus1989

kikus1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2011
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    3
    Mamicki vcera bevne na ortoped prvpat i vika levoto kolkce ne e dorazvieno no i deka rano e imalo vrem pisetee iskustvomi zakaza kontrola za 1 mesec inako na 9ti prajt 2 meseci,ne bilo strasno vika no pak da prasam ako znae nekoj nesto :worried: neka pise :*

8. Meredit

Meredit Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    91
    Ништо страшно мало е бебенцето.И нам истото ни го рече ортопедот кога го однесовме прв пат на преглед.И ништо си го носевме почесто така на прегледи,му стававме широк повој докај 6 или 7 месеци по препорака на ортопедот и си се оправи само по себе и денеска ете го веќе 4 години немаме никакви проблеми.Мој совет редовно на контроли и слушајте ги упатствата од ортопедот.И мене и на синко не ни беше убаво што покрај памперсот моравме да ставаме и две тетра пелени и една шведска и тоа на најголемите жештини ама што да се прави сето тоа беше за негово добро.

На kikus1989 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    263
    Dali imase problem vaseto bebe so kakanje? Bebevo e 1 mesec i nikako da se pokaka. I staviv cepce nekolku pati ama ne sakam cesto da i stavam. Si cica a i davam i cajce becutan. Kazete nekoj sovet :\ ne znam sto da pravam veke

10. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    Мојата се кака во два дена еднаш. Само првите три недели кога се чистеше веројатно се какаше по 3-4 пати во денот, сега мака мачиме и плус што си проплачува кога се кака. Јас немам давано ништо. Знам дека бебињата што се само на мајчино млеко може и до 10 дена да не какаат и не било ништо страшно. Внимавај со чепчињата, колку се корисни толку се лоши.

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    263
    Znam zatoa i ne sakam da i stavam cepce, ama pa celo vreme se grci ocigledno ja boli, se naprega i kemka. :( A i ovie dva dena mi povraka mnogu. Preku nokta ne ama nautro otkako ke se nacica povraka obilno. Ne znam dali se prejaduva oti mnogu e lakomo ili e nesto drugo.

12. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    Тоа што се грчи е од мешето т.е од грчевите, не мора да значи дека е само за какање. Ние се мачиме цело време со нив ама има разлика кога плаче за какање, а кога е од болката од мешето.
    За повраќањето, може да е прејадено, а може и што се грчи и напнува и го оптеретува желудникот.

13. fifi16

fifi16 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2013
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    178
    штом е лакомо големи се шансите повраќањето да е од тоа... а за грчевите и какањето, нас многу ни помагаше маслиновото масло ( по една, две капки на ден ) и откако почнав да му го давам, немавме ни грчеви, ни проблеми со какањето

14. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    Нели маслиново масло е дозволено после 6 месеци?

15. fifi16

fifi16 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2013
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    178
    јас не се приджував до ништо како што ќе ми кажеше педијаторот, јас му давав уште на еден ипол месец

16. kikus1989

kikus1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2011
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    3
    Fala meredit i jas taka si vikam ama aj pak da prasa a ti cel?o vreme mu stavase po 2 pelemi

17. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    majki dali na 4 ipol mesecno bebe smee da se pocne da se dohranuva so kasicki za 5 meseci ili mora da se pridrzuvame da napolni 5 meseci?

18. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    200
    Елеонора и јас сум во истата недоумица. Едниот педијатар ми препорача да почнам со 4.5 месеци и тоа со сокчиња а педијатарот кај што ставам вакцина ми рече да почекам барем до навршени 5 месеци.
    Веројатно и не е нешто многу голема разликата во 2 недели макар што по интернетов читам дека најдобро е до 6 месеци да е само на доење.

19. gelkaa

gelkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.490
    Moze DA mi kazi nekoja od majkive cii sto bebinja se na kravjo mleko daali mu DA AAT prirodno ili tetra..

20. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    218
    природното е многу поздраво од тетрапак ,но ако се работи за твоето бебе немој усте сега да му давас кравјо млеко многу е мало...