Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Добро утро мамички. Како сте со бебушите?
    Гледам сите со грчеви. Мене др ми рече капки не, само доење и топло. Немаме некои страшни грчеви, само попладне може така да поплачи и да се згрчи, прета со ножиња како велосипед да вози. Но не е страшно.
    Е сега зедовме термофорче со желатин од аптека околу 500 ден, многу е ефикасно се топли за 2 мин во микро со вода и држи до 5-6 часа топло. И го ставам редовно на мешето врз боди и повојот. Многу ја смирува и мислам и грчевите и се намалени. .
    Моја палчица се води како прематурче родено околу 37 недела иако бевме полни 39 недели, но според тежината, па др ми рече овие бебиња се со поголем третман. Сакаат топло, повеќе храна. .. До сега се држиме.
    Папочето му падна точно на 7 ден, сеуште чистам со хидроген 3% вака суво изгледа. Нема крв или течење.
    @Leo-nora давај почесто цицање, да се растворат капките.
    Поздрав до сите останати

На Happyinlove и NNA им се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Да прашам широк повој ставсате ли?

3. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    Колку е родено?
    Не.

4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.468
    Допаѓања:
    183.643
    Како го менаџирате одењето во вц со бебе кое е цело време на цицка? :tmi: Од една страна велат пиј течности, од друга страна не можам да одам во вц толку често.. бешикава ми знае... :tmi:
    Коса немам измиено една недела, се одам на брз туш, оти толку ми дозволува бебе. За денеска ми е план па ќе видиме колку ќе успеам.
    Иначе пак, рацеве ми се цело време ушлакани со млеко оти лом се праиме дур цица. Сеа си научила и да си игра, па ќе си плукне, па ми се смешка.. па ќе си продолжи пак..
    Иначе 2 недели сме денеска. :inlove:
    Јас веќе успешно изгледам ко зомби :muscle: што е следно? :D

На Makedonka007, Bupalu, Larahappy и 10 други им се допаѓа ова.
  5. Dream girl

Dream girl Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2019
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    82
    Еве ме и мене да се пријавам... ме немаше некое време ама после скокот, детето како да ми се смени скроз или јас се навикнав хахха:rofl: се смее на глас , гука, баш ми е интересна па уживаме сега, се гушкаме , се галиме:inlove:... додека не дојде нов скок да поуживаме малку :D:hug::l:

На Happyinlove, NNA, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    4,5 каки сенф боја,или жолтеникави и 6,7 мокри пелени во текот на 24 часа ок е?

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  7. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.997
    Допаѓања:
    108.548
    @Yowannty те разбирам сосема.. јас користев додека мм беше дома сабајле , да се измијам (ете коса :lol:) па да зачистам и сл, е кога бев сама поручек и вечер додека спиеше гледав набрзина нешто да направам. Кога си сама (како на тебе ,така и на мене , нашите се далеку) , на почетокот воопшто не е лесно додека се навикнеш. За течностите и мене така ме тераа на почеток , јади пиј за да имаш млеко. Сепак се во нормала , си јадев , пиев колку што можев.

За мене потешко беше кога проодуваше, кога стануваше сакаше да оди а ете што викаш не можеш ни до вц да идеш.. но и тоа го решив со столчето за јадење :rofl: ја врзував внатре и се набрзина правев , ама ова од кога ќе почне да седи :rofl: сега рано е :)

На Мариаа., Yowannty, Mia Fuentes и 2 други им се допаѓа ова.
  8. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    мене ми рекоа - ставај широк повој. Викам зошто има некој проблем? Не ама ако не ставаш нема да му се развијат добро колкчињата. Со првото не ставав сега некако во оваа августовска жештина повој ли да ставам? (facepalm)
    ако постоие она златно трпение - спасение нека Господ ни го дава побрзо оти тешко нас :rofl: за во вц трпам дури можам после легнувам бебе и трчам во вц нека плаче што да правам за пола минута плачење ништо нема да му биде.
    За млекото и "шлаканиците" мене ми служат тетра пелените,едно е постелено бебе да лежи едно ми е префрлено преку рамо и покриена едната града за додека цица од другава покриената да упива она што тече. Другс тетра е ставена на бебе за во случај да плукне поврати и сл..
    А тоа колку почнаа да не играат со цицни - пушти... Да не правиме муабет. А коса миење.... Собери ја со стегач па ко ќе треба да одиш некаде тогаш ќе ја измиеш :|
    мене на добро ми изгледа. Знам со првото имаше период кога какаше по 9-10-11 пати На ден какаше. Што мислев дека е навистина многу.

На NNA, Мариаа., Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.468
    Допаѓања:
    183.643
    @koritsaki со маж ми дома е каде каде полесно, и нему му ја оставав набрзинка дур се средам јас, тој ќе ми спремеше чај, појадок се.. ама почна на работа од вчера. Од понеделник ќе бидам скроз сама со бебе.. морам да најдам начин да се организирам. :tmi:

@marchi-cool си изнакупив јас фланел марамици од бамбус и ми се многу практични баш за додека дојам, како лигавче и плус на раката моја, ама џабе многу прета. :) Тетрата ми се за друга намена. :D
    А косава цела бременост во стегач беше и продолжи и сеа. Валда денеска ќе успеам да се средам цела. :tmi:

На marchi-cool, NNA и koritsaki им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Бањање и во веце само кога спие така правев јас.Имав "среќа" што ќерка ми беше гласно бебе па ја слушав до вецето од било која соба.Па трчав со шампон на глава и и викав дека мама само да се исплави ќе дојде(facepalm)Чиниш разбира|(Или трчев накај бебка со сапуница на мене , а она не ни плака(facepalm)
    Првите месеци се најтешки после е уживање оно си спие ти што сакаш си правиш.Јас си вежбав, готвев, средував,депилирав, еј дури и нокти лакирав:makeup:
    Уживајте мајки брзу ќе пораснат ,за секунда:):l:

На Makedonka007, paleska3, srekice и 7 други им се допаѓа ова.
  11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    Да , супер сте.

Ортопед најдобро ќе ти каже. Јас не ставав.

@Yowannty сега е полесно да ја оставиш, отколку кога ќе почне да се врти и превртува. Ако е толку зор ќе ја оставиш 2 мин да јачи гласни жици.:D
    Можеби првата недела сама ќе ти биде хаотична ама после ќе се навикнеш и сама ќе се охрабруваш да ја оставаш на некоја минутка за вода или вц.

На Makedonka007, NNA, Happyinlove и 4 други им се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Ништо јас да си набавам побрзо количка па со неа и со бебчо ќе одиме и во вц и на капење и секаде :rofl: друго прашање: цуцла лажливка дали им давате на бебињата? Со првото лесно ми беше да го научам а и многу голема работа ми заврши,да му се позлатат коските на тој што ја измислил. Арно ама упстство требало да доставит.:|сега со второво во уста поарно рацете ќе ги шмука и цица одколку цуцла. Додуша фати 2-3 пати поцуцка ама ништо од бизнисот. |(

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    2520, ама со 2400 излеговме од болница.
    @Yowannty на маката твоја се изнасмеав за тоалет и тоа што е следно? Како да чекаш полошо. Ќе помине мила. Брзо раснат. Колку да е тешко ќе ги бараш тие рачиња да те месат во градата или да те чепкаат кај спојлерите од страна.
    ЗемајЗемај транспортер и шетајшетај со него. Тоалет, кујна. .. Јас со синко така правев.

@marchi-cool за каката ми рекоа светло жолта, златно жолта да биде

А за широк повој бидејќи е женско превентивно до 3 месец ми препорачаа. Ми одговара бидејќи палчо мој ако не е повојот ќе нема алишта да му облечам. Вака малку 0 (50см) може да ги носи макар што се и виси. А и многу зимурлива е па вака ја топли.

На Makedonka007 и Yowannty им се допаѓа ова.
  14. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Eve gi corapite od 1000 den hahahhaaha
    Nekoj stvarno biznis si prave

Прикачени фајлови:

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    Килажата нема никаква врска со зрелоста на органите. Бебе родено во термин е зрело. Килажата е индивидуална. Има и ситни и крупни луѓе. Иако родилната тежина, не предвидува ништо.

И мојот е тука некаде роден со килажа, никогаш никој не ми рекол дека е прематурче или така ќе се третира.
    Едноставно не сите се раѓаат по 4кг.

На NNA, Presrekna и Happyinlove им се допаѓа ова.
  16. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Моето е родено 36+9 со апгар 9 и 3.000гр. Ако е порано од термин не го водат за прематурче ни еден ден не беше во инкубатор,едноставно си беше од сам старт понапреден,а и сега машала е буцко многу брзо става килажа,падна до 2.800гр но сега на 4 месрци сме 7кг и нешто ситно:D. Само на доење,очекувам зелено светло сега на контрола за пробување вкусови. Или може е рано?

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    Супер напредува. Можеш да почекаш да наполни барем 5. Види што ќе ти каже педијатар и слушај си инстинктот.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  18. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    мене ми е проблем што не знам да ги наместам ни па колку пелени да ставам. :$ им реков во болницата да ми покажат ми објаснија усно радиреда ионака ништо не сватив,ќе треба туторијал да гледам :rofl:

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Знам и синко беше 2900 во 36+5 роден и беше ок. Кај ова проблемот беше што напредуваше Супер до 31 недела после до 36 заостана за 2 недели и секоја наредна контрола до 39 недела кога се породив одговараше за 36 недела. После пораѓај иако полна 39 бев го пишаа како бебе во 36+родено, можеби затоа така го водат. Но не ми е битно тоа, важно е жилава разграгана, цица спие Кака. ..
    Ќе ја пораснеме . .
    Ајде Иди на обука. Мене секој ден во болница ме викааа да гледам капење, нега на папочето, широк повој, вежби за колкчиња.
    Еве едно видео може да помогне.
    https://www.google.com/url?sa=t&sou...QQo7QBCDQwBQ&usg=AOvVaw1SG0rT5ZnDqOgth4qLs59A

Последна измена: 30 август 2019
    На NNA, duffi и marchi-cool им се допаѓа ова.
  20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Широк повој ни со прво ни со ова дете. И што ако е девојче второво? Демек морам да ставам?
    Глупости останале од памти век.
    Бевме на 8 недели на ортопед, колкови комплет развиени, а девојче е. Не знам кои се разМислувањата дека ако е девојче мора широк повој. И да, ако недај боже требало сигурно нема да трупам.пелени. Има сега барем посебни гаѓички за широк повој.
    Патем, да ве завиткаме вас во 300 пелени на 40° тт...ќе се откажете од широк повој сигурно.

(Не се правам паметна, само споделувам муабети од доктори)