Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Мајки во која позиција ги оставате бебушките да спијат , на грбче или на страна?

2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Јас ја оставам на грб. Ама се врти сама на страна или на меше. И само ѕиркам каква позиција фатила со оглед дека рано се сврте од грб на меше,на 2 м, сега сме 2 и пол и сака да спие на меше и на страна.

3. Mum32

Mum32 Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2019
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    21
    2 mesecno bebe na intenzivno doenje....kaka i prdi ali nekogas osobeno nautro mnogu se stega....se grebi se faka za kosa....kako da i e tesko da prdni ili kaka....ne znam kako da i pomognam....davam biogaia i colief iako nema.grcevi....od vreme na vreme caj anason...me sekira toa steganje....grebenje po lice.......nekogas znae i da zaplace

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    е фала да си ми здрава и жива :lol:

5. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Do koga ke trae ova so bebka... u raci se uspiva sedam nekoe vreme ubavo da zaspie ke a ostaam i odma stava ili max 2 min i stanata e.. i aj pak odnovo nisaj pej....so saati se brlaveam vaka.
    Site mesta i rekviziti na spienje gi probavme i dzabe

6. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    е најголемата грешка е да почнеш бебе да нишкаш. Со првото толку мака намачив.... Лесно е да го научиш на нишање после тешко ќе го одучиш. И кај нас деновиве е така враце на цице заспива а го оставам на кревет одма отвара очи.

На NNA и Presrekna им се допаѓа ова.
  7. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Nez kako oseka deka ja ostavam... ao saati sedam ko zakovana nemozam ni voda da se napijam.
    A zesko e se potime i dvete koza so koza.m mesto na carsavce ladno da si legne taa u race...

8. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Лелеее јас така си го за.бав детето. Од мерак пусти да ја држам во раце ја научив се со некој да спие и еве ја 2 години во јануари ќе прави ако не лежи некој до неа не врзува повеќе од 15 минути.
    Одучувај одма. Оставај ја сама да заспива или заспиј ја, стави ја во креветче и покриј ја со твоја блуза носена. Да и мириса на тебе. Колку е помало полесно ќе го одучиш од раце, инаку маф ти е работа

На Bupalu, NNA, Presrekna и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Изгледаа дидека почнеме да ги будиме за во школо. Средно:D
    Шала на страна и кај нас скокот е таков што немам више техники за успивање,од количка,на цицка до нишање.... единствено нишај додека не олабави скроз да и виси раче,ноџе спушти ја и уште некое време мрдај ја и во креветче,нишкај го душечето.... ако има некоја плус нека ни пише:D

На paleska3, srekice, NNA и 3 други им се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    со првото така маки мачев. Додека беше бебе ок се држеше во раце после годината почнаа маките. Големо не се држи во раце па заспивавме легнати двајцата тој ми лежеше на рака јас го нишкав и двајцата заспивавме. Крајно чаре беше тоа.

Друго ми притекна да прашам. Капче дали им ставате на бебушките и ноктињата на рачињата кога им ги сечевте? Јас би одма, цел е фркови по лице а почна и мене да ме гребе кај ќе ме грабне. Ама по "бабини деветини" не се сечеле ноктињата пред 40 дена. За ракавичиња и чорапчиња не достојуваат на раце.

На NNA и Presrekna им се допаѓа ова.
  11. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Мајки дај кажете што да земам за бебе има лишајче мало. Сакам да му го исчистам со време, да не се прошири. Матичен ми ја спомна биодермата ама читам и негативни работи за неа а и на многу не им помогнала... Многу е мало лишајчето ама до време сакам да го средам.

12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.471
    Допаѓања:
    183.654
    Капче не ставам жешко е и онака се потиме и без него. Нокти веќе 3 пати до сега и сечев, а денес гледам пак и пркнале. Многу брзо и растат. Ракавчиња и чорапчиња носевме само во болница до сеа.

Ај јас да прашам.
    Денеска приметувам косичето почнува да и паѓа. Знам дека е нормално ама мислев понатака ќе се случи, не е многу рано? :?: 2 недели сме.

13. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    нас за лишај ни дадоа канестен ама за 6годишно дете и тоа од кожен лекар. Не сум за користење такви работи на своја рака без консултација на лекар.
    работиме по принцип одговори па прашај :lol: ние имаме еден куп капчиња,пробав од оние бели зо врзување ама му пречеше,после пробавме со обични капчиња не бре брате го фрла не го поднесува,после си викам ајде што ќе му е топло е. Ама знаат понекогаш сезнајните да ме опоменат зошто бебе не носи капче (facepalm)
    јас сум немала ваков случај,со првото никогаш не му паѓала косичката не сум ни знаела дека треба да паѓа,ќе видиме сега со второво. Нека кажат оние со искуство.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  14. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Женички ај да ве чујам вие сегашните мајки (бидејќи постов е од 2012 год) што мислите за ова?

Инаку за тие што пишуваа и прашуваа тука за папучето има понапред на 5та-6та стр за тоа,се спомнува некакви инекции.

15. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.997
    Допаѓања:
    108.556
    @Yowannty на ќерка ми и падна косичето кога беше 6 месеца :) свекрва ми кажуваше за девер ми дека на него му паднала кога имал месец дена.. изгледа е кај сите различно :)

На Yowannty и NNA им се допаѓа ова.
  16. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    6.507
    Мајки, биогаја капки некоја скоро да не купила од негде? Неможам да ги најдам нигде

17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    Не е рано. Индивидуално е кога ќе се менува косата. А се менува, кај сите.

На Yowannty и NNA им се допаѓа ова.
  18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Капче и ракавици не ставам на овие жештини.
    Сечам нокти од старт кај двете деца.

За чување во раце искрено, имам две искуства. Првото дете мака мачеше со мешето и до 3/4 месеци само во раце , како што кажа некој понапред а го оставам, одма се будеше.кога помина проблемот со мешето не сакаше во раце воопшто.значи не е правило дека до 2 години ќе заспива во раце.
    Второто бебе го чувам некогаш од ќеф, па нема врска, го оставам - кома е. Правете како што мислите вие дека е правилно во моментот. Нема заучување дете од два месеци

На Bupalu, NNA, TeddyGrey и 2 други им се допаѓа ова.
  19. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Таман си го пофалив бебето додека собирав други информации дека навечер спие,истуркавме вчера вечер со помалку спиење,денес ќе видиме. Изненадена сум од тоа колку е гладен или колку е лаком. Пред еден саат дадов ад млеко 90мл сега бара на цицање,саат пред да дадам ад млеко цицаше. Нешто не е во ред. Дали моето млеко не е ко што треба штом многу долго преку ден цица или не знам навистина што е работата....

На Bupalu и NNA им се допаѓа ова.
  20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Или сака твоја близина....

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.