Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    13.040
    Значи ќе си пукам во колено само ради муабетиве.
    Греота е до 6 месеци доење.
    Зелена кака- носи го на бајач, урочено е. Оди па објасни им дека можеби е гладно, или грчеви има, или мајката јадела нешто.
    Плаче- урочено е. Ако многу плаче сама си го урочуваш детето.
    Како тоа уште само цица? Дај и таму сокче некое, вода. Топло е. Ова е муабет од свекор ми. Оооо докторе, ти се поклонувам на знаењето, еве веднаш одам и цедам сок.
    Како тоа некогаш би дала купечки каши? Па тоа е отров. Не, земи секаде влечкај со тебе свежо овошје и блендери. Дури и на гости.
    Ете така, моето дете сама си го урочувам и тоа бидејќи плачело, а зошто плаче не е битно.
    А вие па, вклучително и јас со вас, ќе доиме ексклузивно до 6 месеци. Глупачи. Ништо не знаеме.

Шала на страна сега, планирам да почнам со дохрана кога ќе се вратиме од одмор, а тогаш беба ќе биде 10ина дена пред полни 6 месеци.
    Инаку во врска со скоковите, мене ми се мачкс кашлица споредбено со петиов (со исклучок на регресијата во спиење во четвртиот).
    Секој ден нешто ново прави, поинтензивно се лути, држи лутина (љуби ја мајка), писка колку што ја држи глас и се смее. Цело време се превртува и прета, како моторче да има во газот. Ама па од друга страна си спие. Навечер почна дури еднаш да станува, како саат, во 3:30. Расте, расте.

А да, и вакцината за стрептокока е глупост. Не фаќаат децата во градинка, или било каде(facepalm)

На Bupalu, Puffy2019, paleska3 и 9 други им се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @thinkerbell на гости се иде со кошница овошје и зеленчук, магдонос претходно потопен во сода бикарбона, една кесица одмрзнато телешко месо претходно сварено со сокот во кој се варел и под друга мишка авент апарат за пареа и блендирање. Си седнуваш фино лепо си се раскомотуваш си вадиш стерилизираната тегличка од дома и вриена вилушка за пасирање.
    Мажот ти го мкне столот за дохрана јел закон е закон бебе јаде само во столица.
    Моја беба јаде само свежо приготвено го отвараш муабетот со накашлување додека домаќините те гледаат со така малку закосена насмевка.

На Bupalu, Kom.pot, Puffy2019 и 13 други им се допаѓа ова.
  3. Ive13

Ive13 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.837
    Ххахаха среќо моја твојава е врв и во бременост и сега во се се меша.
    Мојава пак само за облекава се меша пена е тоа облечи го ладно му е аман и викам 40 степени има како да го изнаоблечам така.ама затоа имам баба од 87 години уште е жива е таа е врв значи не сечи нокти мало е не чини не бакнувај го на главче не чини облечи го ладно му е а надвор 56 степени има под сенка:D а јас само ја слушам и се смеам што да правам

На Bupalu, Happyinlove, Mia Fuentes и 3 други им се допаѓа ова.
  4. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.729
    Еве 9 месеци и никогаш,ама никогаш не заспала во лулка позиција,едноставно не сака така и толку.Да ме чуе мајка ти, ќе ме каменува:D

На Emma2, NNA и FreeMind им се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    24.611
    Еве една слика од мене, за поддршка на сите кои не спијат ноќе, 9 месеци ќе прави малиот уште станува на 1 до 2 часа ноќе.
    20190901_105239.jpg

На Lostinparadise, Bupalu, mamaJana и 14 други им се допаѓа ова.
  6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.167
    Здраво. Еве ме и мене, тазе демек во темава. Ама тазе мајка не сум, сега сум во двете групи. :D

Бебе има денес една недела. На доење сме. Млеко имам за увоз и извоз. Не може да исцица толку и имам проблем со грутки на градите. Се одмолзувам, ама со рука, оти пумпа немам купено. Си ставив у глава дека нема да ми треба. (facepalm)

Е сега, пошто искочи спротивното, сакав да прашам која би ми ја препорачале? Сакам електрична. Ги гледав на нет, не можам да одлучам. Цената ми е небитна, ами да е стварно добра инвестиција. И дали го чувате измолзеното млеко?

Преку ден, го вртам лево и десно, поради формата на главчето. Потпирам со перница за доење, од малите и исклучиво под надзор. Го легнувам и на стомаче. Имав една перничка, за фиксирање, уште од првата ќерка, ама не можам да ја најдам, а пребарав се. Можеби ја имам и дадено. Немам појма ни каде можам да купам, оти ми беше поклон, а искрено не ни знам соодветен збор за истава. :tmi:

Бебе е иначе мирно, цица, спие. Ноќе немаме никаков проблем. (Засега). Се надевам ќе биде така и во иднина, ама знам дека мењаат.

Уживам и ич не ми фали мешето, оти сега конечно се изнаспав. И мм цела недела е дома, па ми е екстремно олеснето со сите три. Утре почнува на работа, па може ќе дојдам да се жалам. :worried:

Ноќе го земам од креветче за цицање, од прилика на 2 часа. Оти нели ради пуни гради. Ама ако е успан, шанси нема да му подметнам и морам да одмолзувам. Топ не го буди, на сестра му целиот. |-) :nod: Сам станува на 4 или 5 часа. А преку ден на пократки интервали. Тогаш си влече убаво, ама мене ми одговараат помали интервали, оти градиве ќе ми експлодираат.

Едвај чекам да поседува малку повеќе буден, ама вака да ми биде мирен. Е и јаре и паре, ваљда има понекад. :D

На Bupalu, danichap, hello-kitty.90 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Срцка се гледа по due date. Твоите колку што паметам се порано родени како и мојот. Ние сме 19 недели по раѓање а 16 по due date. И си гледам за 16та. Од 14та недела до 19та трае скокот. Но си пишува дека немора да значи дека кај сите деца ке има промени баш,но доколку ги има убаво е да се знае:D

На Emma2 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.473
    Допаѓања:
    183.661
    Ноќта ја поминавме стандард добро. Не се жалам. Освен што уште глава ми паѓа на ноќните подои, со маки едвај држам очи отворени, валда ќе влезам во рутина наскоро. :D

Ама денеска цел ден ми е во раце. Не можам да мрднам, нога ме чеша, ако пробам да се почешам одма се буди и фаќа цицка мисли ќе ја спуштам на кревет. Ја спуштив апликацијата на таблет, рано ни е за скокови, и вели нормално е да сака повеќе моја близина периодов.
    Е сега од сам старт има проблем да се искака и да прдне. Редовно полни пелени, ама некоја минута пред тоа, претходи грчење, стегање, црвенеење.. па ќе прдне или ќе кака и се смирува, педијатар рече нормално е, цревата и желудничето проработуваат, се случува често кај новороденчиња.
    Е денеска ја имам доста често ситуацијава, па се прашувам дали можеби веќе се работи и за класични грчеви?! Знае некоја да ми каже како да разликувам?

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.928
    Допаѓања:
    14.637
    Оние грчеви што сите ги збориме кај бебиња, или се постојани по цел ден, или се одреден период од денот, најчесто навечер. Грчењето пред прдење и какање мислам дека општо е нормално, ние сме возрасни па пред да одиш во тоалет ти е тешко на цревата. А не тие мали цревца што уште се навикнуваат.
    Прави вежби со нозете како да вози точаче и топло на мешето. Им помага побрзо да исфрлат што им пречи. А за класичните грчеви, може да се олеснат, ама не проагаат. Мора да ги преживее, ако ги има.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    ама изгледа не ти кажале уште нешто - ако ика дај му неколку капки сокче од лимон. Стисни на лажичка,доста е. :)
    Кога сме кај тие каши чуда... Во декември - фебруар (тогаш му иде 4-6 месец) што овошје ќе најдам? :^)

11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.473
    Допаѓања:
    183.661
    Правам вежби со нозете и масирам меше. Дефинитивно тоа е, не се класичните сеуште. Фала на одговор.

На Spidy и NNA им се допаѓа ова.
  12. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    13.040
    Направи си компоти, без шеќер секако. Јас направив од сливи, кајсии, праски, крушки, вишни. Домашни тиквици исецкани на коцки ги замрзнав. Сега патлиџани и пиперки ќе ми среди свекрва ми.

На Bupalu и marchi-cool им се допаѓа ова.
  13. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Така,така..готово, од сега така ќе си рачунам.. и да, логично е да се направени табелите за скокови за термински деца....what was I thinkin'? (facepalm) :headbang: :doh:

14. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Да, ќе те искара секако :D :!:

На babydust и FreeMind им се допаѓа ова.
  15. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Абе остај|( сега се фати перница да сум и ставала под глава (facepalm)

Од кој век е незнам.Од времето на Неолитот ќе да е,се и текнува нешто.
    Викам синоќа се будеше на еден саат.Ми вика замиј ја со крстена вода:rofl:
    Абре не вода,не темјани не чадења ,чуда врагови.Не спие бре,се буди.Ама ај објасни и .Ќе идам со @Emma2 у црква:rofl::rofl:

На Bupalu, babydust, Spidy и 3 други им се допаѓа ова.
  16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    :!: Да додадам ,и кувана телешка коска и токмак со тебе за кршење,зашто тоа сржта од внатре ептен била хранлива:rofl:

На NNA и FreeMind им се допаѓа ова.
  17. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    која апликација ја користиш?
    Инаку за грчеви рано е,колку што се сеќавам со првото грчевите ги има во вториот и третиот месец. Кај некои бебиња и почетокот на четврти месец ги фаќа. Ретки се тие што немаат грчеви или имаат многу малку.

18. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    паметно. Немам друго решение.
    јас на моите гради го легнувам така што тоа е легнато на меше со ноџињата свиткани во колена свртени кон стомачето и тупкам по газето. Обавезно ждригнува или ќе прдне. А и полесно заспива. Фактички му иде стуткано исто како кога беше во мешето. Веднаш се смирува.

19. Ive13

Ive13 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.837
    @srekice @Emma2 @thinkerbell @FreeMind да не го заборавиме и најглавното верувам дека и вас истото ви го зборуваат во еден глас значи мајки свекрви баби: НИЕ КАКО ВЕ ПОРАСНАВМЕ ВАС ПА ШТО ВИ ФАЛИ вака не што било ова модерни мајки се правите :D и не можиш да им објасниш дека друго време било тогаш а сега е друго ама то е се живее некако инаку како ќе се мајтапи ме на форумов.ве гушкам лепотици

На Bupalu, mamaJana, Puffy2019 и 10 други им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Мајка ми на моменти ми иде кај на среќава свекрва и да ја пратам на обука. Не е ни најмалку традиционална и е супер кул жена за 61 година али ете си има денови.

Значи беба си игра во игрална со играчки 6+ ( значи сето тоа е проверено, без остри рабови, без мали предмети, луѓе за тоа учеле со денови сме гледале од каков материјал да бидат од каде е најбезбедно да се порача итн) и она ми вика влези внатре кога ќе се сврти на страна ќе ја налегне играчката и ќе се повреди. Веднаш и нудам чај и да седни да се одмори да не прегори.

Свеки мува не ја лази, она е госпоџа не е она за вакви ситни ствари родена. Си гледа патувања каде следно да уплати со тоа е преокупирана. Баш така треба.

На Bupalu, paleska3, NNA и 9 други им се допаѓа ова.