Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    152.095
    на блиска другарка бебето од 2 месеци го оперираа од пилорна стеноза.оперативен зафат на детска клиника и неколку дена во болница ги задржаа , за да го следат како ја прима храната оти нели со обилно експлозивно повраканје е проследено.се е во ред сега е маже од две и пол години.здрав,прав буцко.не се секирај не е страшно колку што звучи.

2. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    263
    mnogu ti blagodaram. ne znaeme kaj ni e glavata iskreno. a dali znajs dali kakase bebeto? naseto ne kaka, i toa bilo simptom na p. stenoza zatoa me faka straf a povraka kako mlaz i ne e naprednato vo tezina ni pola od so treba.

3. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    152.095
    искрено не знам за каканјето ама знам дека многу повракаше ама напредуваше во тежина дури и докторите се чудеа.го снимаа на рендген и така ја дознаа дијагнозата.

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    I mene mi bese cudno kako odma na tetrapak mleko ama sepak tie se roditeli i znaat so e najdobro za nivnoto dete. H.E.L.E.N da se nadovrzam na tvojot stav za majcinoto mleko: bratucetka mi se porodi na 21 februari taa deteto go dohranuva so ad bidejki nejnoto mleko e mnogu retko,kolicinski go ima no koga ke se izmolzi vo casa e mnogu retko.

5. auroraa

auroraa Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    843
    На свеκρва ми и сеκнало млеκото κога мм имал 3 месеци несаκал ниκаκо ад и почнала да го хρани со κρавјо и со оρизова вода. Немал ниκаκви κомплиκации од κρавјото млеκо, иаκо постојат многу случаеви κаде се појавува алеρгија од κρавјото млеκо.
    Сепаκ сеκоја мајκа си знае што е најдобρо за своето дете :)

6. gelkaa

gelkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    397
    Допаѓања:
    1.490
    I svekrvami go ranela Maz mi so prirodno kravjo I so mlecni kasi od 2nedeli...pa eve go zdrav ie i ne e alergicen...I jas mislev deka ad e najdobro za moeto dete no toa pokaza deka sum gresela...
    I toaa ne go pravi DA bid I TELE ;)

7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.099
    Допаѓања:
    43.406
    Страшно е тоа во денешно време постојат мислења од типот ееее порано како правеле , ги хранеле со кравјо , давале каши од 3от месец и сл.
    Ај порано немало толку развиена технологија , не биле толку запознаети ,немало интернет , форуми .... и сл.
    Порано и немало толку млека , замена за мајчиното. Бабами го хранела вујкому со Лактовит , немала млеко и морала да дава Ад млеко. Тоа зборам пред 50тина години .
    Ама денес, страмно е да при толку информации на дланка , при Тв , при интернет да не сте доволно информирани дали и зошто не се дава Кравјо млеко на бебе

Ама изборот е ваш , ако сакате и со млечни каши почнете уште сега , ако сметате дека е во ред. :geek:
    Нели па и порано така правеле , па ништо не им фали.
    :?:

На koritsaki, macence85 и H.e.L.e.N им се допаѓа ова.
  8. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    218
    девојце ти ја препорацувам групата SOBA ZA DOENJE на фејсбук таму имас многу корисни совети од докторка и мајки сто дојат и ке видис дека не постои неквалитетно или ретко млеко,во тек на еден подој од поЧетокот млекото е поретко но како бебето цица до крајот на подојот млекото ја зголемува својата густина ;)

9. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Не се само алергиите негативни последици од давањето кравјо млеко на новороденчиња. Тие се најмалиот проблем. И адаптираното е кравјо млеко, но е прилагодено по формула најблиску до мајчиното. Еве еден извадок што претставува кравјо млеко кај новороденчиња.
    Мајка размисли уште еднаш што внесува бебето - кравјо млеко, тетрапак, па уште и 1,7 % масленост колку што прочитав па и разредено со вода. Не дека бебето нема да порасне, сите ќе пораснат, сите го сакаме најдоброто за нашите деца и сите совети упатени кон тебе се добронамерни.

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Majki da ve prasam.kerka mi ima nafrleno mnogu sitni bruncinja niz celoto teloto mislev deka e id pampersot denes babicata mi potvrdi deka ne e od pampersot.se mislime da ne e od omeknuvacot sekako ke gi preperam site rubicki.ako ne pominat do ponedelnik treba da se javime na detski lekar.pa me interesira dali nekoja majka imala vakva situacija so svoeto dete.zagrizena sum ne znam od so moze da se javat ovie bruncinja.babicata rece deka uste e mala za bilo kakvi alergii i ne i e preneseno od hrana so jadam jas. :(

11. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    152.095
    да не ја облекуваш многу.од жешкото се нафрлуваат така.види подрасслечи ја малку.може и од прашак,омекнувач што користиш или од средство за капенје.елиминирај едно по едно ке видиш од што е.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Ddevojce тоа може да биде само од козметики, преиспитај се со што ја бањаш, малите бебиња не трпат многу козметика, така внучето мое имаше проблем оти го бањаа со купки, шампони, креми а сега со второто бебче само со водичка ја бањаа и еднаш во неделата со неутрален бебешки сапун и има кожа ко свила, на бебињата не им треба козметика, се се тоа препарати кои содржат хемии а они имаат многу нежна кожичка. Многу мајчички си отвориле беља со тие козметики што ги пљаскаат на децата па после се мкнат по кожни лекари. Колку оставиш на природата толку подобро за бебушот, барем за првите месеци гледај да избегнуваш дур се навикне на надворешноста.

13. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    152.095
    може ке се смеете ама јас двете деца ги капам со оние бебешките сапунцинја од мерима,како кога ние бевме мали.никогаш не сум имала проблем со алергии.ова второво од почеток имаше посува кожа и после капенје го мачкав со бекутан млеко ама краток период.сега само сапун и вода.

На Jeny му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ne koristam samponi ni bilo kakvi sredstva za kapenje oti ima mnogu suva koza,posle sekoe kapenje ja mackam so mandel öl (so takvo maslo gi mackat bebinjata vo bolnica pa ne veruvam deka e od nego ) ke go isfrlam omeknuvacot i nema mnogu da ja oblekuvam pa se nadevam ke se povlecat.a imam i drugo prasanje od raganje dvete gradicki i se malku podispaknati kako podueni mi rekoa deka e od hormonite i deka za okolu 6 nedeli ke se povlecat ne bilo strasno kaj dosta bebinja se slucuvako.treba da stavam ladni oblogi na gradickite.ima li nekoja majka i so toa iskustvo.odnapred vi blagodaram.

15. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    devojce nie imavme lupenje kaj preponite i crvenilo, od vlaznite maramici ispadna deka mi predizvikaa crveniloto i sega gi koristam kako gazicki i gi brknuvam vo cajce od kamilica i premackuvame so ribino maslo ili pavloviceva mast i sega sme ok nemame maka

16. auroraa

auroraa Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    843
    И на ќеρκа ми и беа подуени гρадите и мене ми κажаа деκа е од хоρмоните, сами и се повлеκоа после месец дена не и ставав ниκаκви облоги. Не се сеκиρај ноρмално е :)

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Meredit

Meredit Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    91
    Девојче можно е да е од мекнувачот јас ти советувам воопшто да не им ставаш омекнувач на нејзините алишта.Ете ние имаме 16 месеци и јс дури сега почнав да ставам омекнувач и на алиштата на моето бебе.И ние имавме слично искуство,и не можевме да откриеме од што се нафрла ама ете омекнувачот не го употребував се до скоро време.Јас го мачкав со декотал и ние примавме и инекции по двапати на ден ама кај нас се востанови дека дефинитивно е алергија.Е сега такви ситни брунчиња како што велиш дека се сигурна сум дека не е алергија ама како што ти нагласив големи се шансите да е од омекнувачот.Не и ставај омекнувач и секогаш уклучувај ги по двапати на плакнење нејзините алишта.А за отечените гради ич да не се секираш,сето тоа е од хормоните и отоците сами ќе си се повлечат немаш потреба да ставаш никакви ладни облоги.Поздрав и секое добро.

18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Fala vi majki za sovetite nie se vrativme od pedijatar.po celo telo bese crvena kako fleki.pedijatarot rece deka od so i se menuva kozickata zatoa i e toa crvenilo bidejki nie od ragjanje imame suva koza i po celo telo bevme strupki.rece ke pomine samo od sebe da ne ja mackame so nisto samo so vodicka da ja kapeme.site rubicki i gi preperav bez omeknuvac i niz dve vodi.se nadevam ke se opravi za brzo.

19. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    синко е скоро два месеци до сега си какаше редовно секој ден грчеви немавме ништо таква работа а сега еве денес му е трет ден каде не е покакан само си ги збира ножината и заплакува некогаш и многу силно а има и многу гасови и доста многу си блуцка
    дали треба да се грижам што не е покакан скоро три дена и да превземам нешто само на доење е ништо друго ни вода но чајче

20. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Јас се консултирав и со педијатарот и и таа ми кажа дека нема место за паника скоро ист одговор како твојов ми даде, дека тоа се случува често. Најпрво и јас помислив дека е настинка, но не било така. :)