Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    :D:D:D баш,кога и да му го намести горе,утоп е целиот:smirk:

Кога е тишина се плаши при секој шум,вака со звуциве гајле нема,права ствар(fingers)

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

За курето и тестиси подигање ми е кажано од педијатар бидејќи кога го прегледуваше виде на тестисите водена кила,тоа не било страшно и се повлекувало со тек на време,но совет што повејќе да се крева со памперсот. Тоа ако има потреба,прашај си педијатар ако нема нема:D иначе не протекува , барем кај него еве 2 месеци нон стоп го подигам.

А за тоа другото не ја слушај ]:)

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    За курето и мене свекрва ми ми кажа дека така требало :wasntme: Ај да не вика никаков совет не прифаќам, викам ај ќе пробам :smirk: оние бабини причи не прифаќам,ама ова и не е така страшно како мед на цуцла,лимон да не ика,метли позади врата,нож и босилек под перница,баење од клинови и влакна да не ги трие нозете и да нема грчеви....8-|8-|:x
    Ај ова со курето некако најмалку безвезе ми се виде,а и прав да му е на синко,да не ме оговара снајката после :rofl:
    Два дена му го местев нагоре,два дена дете постојано помочано,нормално мочка нагоре,меѓу пелената и стомачето секогаш има луфт и се помочува.
    Баталив. Прашав педијатар,ми рече нема врска. Па така не местам нагоре. А за надоле не ми е јасно како да местам кога секако му е надоле :wasntme: А сега и како едвај успевам да му наместам пелена од што ми бега,местењето надоле,нагоре,лево,десно би била невозможна мисија.

А и тестисите требало да ги поткревам нагоре да не му биле виснати :shake:
    Сигурно пелената до цицки треба да му ја намкнам.

На koritsaki, ocicka2014, Мариаа. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Happyinlove

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Епааа да до под мишка ке креваааш,сигурно за самодоверба во спидо купаќи им било останато....:D:D:Dшала на страна греота е да се малтетира ако нема потреба.

А со ова триење нозе каде баат:D?
    Многу ги трие ова моево зверче.
    А за тоа колку ме убедуваа за грчевите да одам да му баеле;(:sweat::x па уште ме убедуваа да видиш какви влакна им вади стојанка.... :worried:

5. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Сеуште ги трие од време на време,имал влакна затоа го прави тоа. А стомачето што го болеше,имаше грчеви до 5,6 мес од клинови му беше,сигурно.
    Не ја знам која е бајачката,не се заинтересирав,ама за се ја бива. И да какви влакна вадела и оваа нашата 8-| ама не ја посетивме.
    На глава ми се качи и свекрва ми и баба на мм,им кажав не верувам во тоа и пријатно. Среќа па и мм не е по тоа.
    Оваа нашава баба од Куманово е 8)
    Пред некој ден,колешка ми ми бешд на гости,ми кажува сестра и бебето ќе го носела да и бајат од влакна. Боже,Боже...

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Happyinlove

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Јас би одела лично за мене,да ми бајат од влакна на бикини зона. Раат да бидам:D

На Puffy2019, cinderella5, S.J.Parker и 7 други им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Хахаххахаххахах!

Идам и јас. И под мишка нека ми забае слободно.

На Puffy2019, S.J.Parker, BabyT* и 3 други им се допаѓа ова.
  8. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Јас за цело тело би одела,најкритични ми се брковите и брадата ама ќе треба на повеќекратно баење да одам,едно нз колку би имало ефект :D
    Го зафркавам мм,мајка му го водела кога бил бебе,нормално,и ми вика:
    - Кога го водев Ххх да му бајат знаеш ли кога ја отвори пелената,купишта црни влакна!!!!
    А мм е баш влакнест,и му викам бабата изгледа не ти пребајала добро,ти останале влакна,требала мајка ти пак да те води.
    Што знам свекрвиве за се се прават модерни,а сеуште имаат верувања како од 19 век.

Може да одиме на бајачка за влакнава за нас. Наместо ласерски третмани со стотици евра,кај бабите ќе поминеме со едно стотче.:rofl::rofl::rofl:

На BabyT*, Emma2, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Сака твоја близина, така се гали и се чувстувува сигурна затоа е подолго време на цицка .И мене едната ми е како издишан балон, додека другата (омилената) баш убаво изгледа,, а и од двете си цица исто долго. Најточно мерење ти е месечно , битно следи да полни пелени.

На NNA и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  10. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Абе деновиве 2 - 3 уназад некако како малку имаме каки убај, на секоја пелена е како потпрдната малку кака развлечена ко линија танка. Порано ако со грчеви ги полнеше и то од 8пати 7 сигурно, сега баш не сум задоволна. Ама нејќам негативно да мислам.. Ќе си биди ок се.

11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Напочеток се чистат затоа има толку многу каки :lol:
    Бебе доено може да не кака и до 10 дена, следи мочки :)

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Не сум знаела за до 10дена. Хаха.
    Фала. Допрва имам за учење ама не е тешко, учам брзо :D
    Легнувам оти после денешниов ден немам сила да се помрднам.
    Гуд најт :hug:

На BabyT* и Septemvri им се допаѓа ова.
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.936
    Допаѓања:
    14.644
    Мојава и 12 дена не какаше. Ништо страшно. Кога почна со цврста храна се изрегулира.

На Makedonka007 и BabyT* им се допаѓа ова.
  14. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Како научи малата да се превртува, еве две вечери спие на стомак. Детето ми се изнаспа, само еднаш станува од 21:30 до 7:00 часот. Но јас не спијам мирно, само ја гледам затоа што уште не знае да се врати сама на грб. Толку мирно не спиела никогаш. За колку време да очекувам да научи да се превртува и обратно?

На Happyinlove и FreeMind им се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Кај мене кога се преврти на стомак веќе знаеше и да се врати сама. Да не и се плашиш голема е нека спие на стомак. Рефлексите и се целосно развиени и нема потреба од страв. Во торба за спиење и друго крени се околу неа.

За 20 дена ќе ти покаже се што може. Уживај во овие недели кога тотално ново бебе ќе добиеш:*

На Мариаа., NNA, paleska3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Од силни грчеви е така пелената ко да е какната а уствари само линија е. Така ми рече педијатар. Ние уште имаме такви линии а бебе не покажува знаци дека има грчеви. За до душа никогаш не покажа нешто дека има грчеви, нормално некогаш си плаче ама се смкрувал брзо и ние не осетивме ништо посебно. За каките не се секирај уште ќе варираат.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Стварно сосема ново бебе, нели се жалев дека не сака да седи на меше, сега ја ставам на грб и во секунда е на меше со подигнато главче се смее. Сега неможам на грб да ја легнам :D. Секоја недела промени :inlove:.

На NNA и Happyinlove им се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.475
    Допаѓања:
    183.681
    Не знам кај да прашам.. не знам ни како да го формулирам прашањево..ни дали е за загрижување... (facepalm)

2-3 дена по ред, односно ноќи, многу се потам. Сега ќе си речете лето е, ама работата е што не чувствувам топло, дури се покривам со чаршав.
    Спиеме со ширум отворени балконски врати, маж ми умира од жешко, а јас не чувствувам топло. Дури кога станувам да надојам бебе, ми пријатно свежо. И оти мислев дека и на бебе е свежо, ноќеска и бапнав плус уште една тетра на неа и ја претоплив, денеска е исфрлана вруќици, а иначе ич не трпи топло. :( Значи нешто не е во ред само со мене... :(
    Немам температура, не сум настината... не знам зошто ова ми се случува...

Друго, градиве конечно неколку денови не ми се стврднуваа и тамам помислив толку беше, еве ноќеска пак. И иако помеки ми беа, и иако бебе цица нон стоп, пак ми капе млеко од нив цело време. А од течности само вода пијам по 5л на ден.

На NNA и Presrekna им се допаѓа ова.
  19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Иста бев на почеток со пот, ладна течеше како чешма. Јас го поврзувам со уште не средени хормони, по некое време се среди. Пии течности колку што ти бара душата не претерувај. Ако не цица навечер , нормално е да се полнат.

На Bupalu, S.J.Parker, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.475
    Допаѓања:
    183.681
    Оффф, значи да препишам на хормони.. :| Искрено највеќе се загрижив да не изгубам осет за детево, како ноќеска што ја прегреав :( Се надевам ќе се стабилизирам наскоро.

Иначе, до кога постои ризик за жолтица?