Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    За детето води се по градињата ако е ладно таму покрии го, следи и собна температура. Како и да е не е за две тетри :) За жолтица не би знаела ,немавме или па беше слаба и не ја приметивме.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    За потењето иста сум. Не ми е топло, а 3-4 пати се преслекување жива вода, посебно над градите до вратот. Јас си прашав др, ми рече нормално е од хормоните. 5 л вода мислам е премногу. Може затоа имаш премногу млеко и се потиш. Измолзувај се кога ти се стврднати градите.
    Јас мислам имам таман млеко. Понекогаш кога не сум јадена или уморна имам помалку, но за брзо се враќа.
    Моево бебе пак премрзнто е. Со термофорче нон стоп и дебели пелени. Кога ја бањам се тресе, и ако не е облечена или затоплена Ика и носето рачињата и се ладни.
    Секое своја приказна.
    @Ygritte фала на совет, ама овие мои гости не прашуваат туку идат. Ќе ги истрпам.. .Хахах

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.476
    Допаѓања:
    183.702
    Исто, меѓу гради и над, вратот и главата утоп ладна пот... плус млеко што ми цури.. (facepalm) Ич не помислив на хормоните. Ми олесна искрено.. мислев нешто друго сериозно не е во ред со мене.
    Иначе вода секогаш пијам многу, откако знам за себе, не е дека сега форсирам нешто посебно. Затоа сега и друго ништо не форсирам од течности.

На Presrekna и NNA им се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    леле и кај нас е така,ќе се стегне ќе сака да прдне а по слух се ми се чини дека пролив искакал и тоа многу течен за уствари да видам дека пелената или е таква како што опишувте или па е чиста. Плаче кемка некогаш се стега ама или ждригнува или ќе прдне а симптоми за грчеви (фала му на Бога) досега сме немале.
    и јас сакав да прашам за ова. Преку ден меки скоро па празни ама навечер ко ќе легнам утрото ми се топки,а вечерта сум станала еднаш или два пати за доење.

5. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Мајки што давате на бебе за затнато носе ? Прво користевме капки, а сега спреј синомарин ни дадоа капките воопшто не помагаа ама и ова не помага носете така и е затнато малку пушта и пак исто и го чистам инсо аспиратори пак како да грчи уште од кога имаше 4 недели сега сме веќе 11 недели .

6. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Дојдов да си прашам нешто. Денес малку тежок ден (ќе) имаме. Во два наврати поврати обилно бебчо, и тоа додека цицаше лежејќи. Така одеднаш ја отпушти градата и низ уста и низ нос истече млеко. Душата впетици ми слезе. После 2 - 2ипол сати пак. Да е до мене досега и на матичен и во детско одд ќе го однесев ама ајде си викам види смирена. Да е вишок млеко малку ќе поврати. 23 дена сме. Денес само прди и ждрига цело време до сега. Кемка и плаче за да го кренам и одма или ќе ждригне или се стега да се покака и да прдне. Инаку да напоменам имаме и малку затнато носе,може од тоа да дојде до повраќањето ( ме верувам) ама се надевам дека не е нешто сериозно да не трчам по болници.

7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Ако е стално на цице, веројатно се прејадува. Два пати обилно повраќање не значи ништо.
    Затнато е затоа што се чисти, ставај физиолошки по потреба.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  8. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    нас ни дадоа марисимо спреј. Далеку подобри се спрејчињата. Само не почнав веднаш со тргање со пумпица,чекам малку да пушти да се пододзатни носето па да има што да влечам

9. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    @marchi-cool Мене педијатрот ми кажа дека од затнато носе ќе повраќа и вистина така е до сега не повраќала, ама веќе почна понекогаш да повраќа кога и поќе затнато носето.

10. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    па е на сат - сатипол - два на града а цица по околу 20тина мин. Редовно го кревам да ждригне веднаш после подој ама не секогаш ждрига, некогаш малку покасно некогаш ќе се стега па ќе прдне... Или ќе плаче одпосле да се крене во раце па тогаш да ждригне.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Може и од лакомо цицање да повраќа млазови, или наеднаш му доаѓа млекце. Прати го денес, ама мислам не е ништо страшно.
    И моето повраќаше млазови некогаш.

12. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    и јас на тоа се потпорам, инаку да е од нешто друго ќе повратеше ама структурата ќе беше поинаква,ова поврати чисто млеко првиот пат а после се забележа дека има и нешто лигаво и водесто. Помислив сигурно се мрсулчиња и таков секрет што го исфрла. А и го забележувам го плати јазичето и прави "кисела фаца" како да има нешто во уста што му пречи.
    Додуша многу голем паничар сум кога и најмала промена и реакција забелам кај децава па ако не споделам тука верувате дека ќе отидам на лекар.

На Turna му/ѝ се допаѓа ова.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Шлајмови се, така ги вади и се чисти. Не е страшно, подобро да ги исфрла отколку да го мачат.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  14. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    лакомо е, од едната града кога ќе почне да влече да цица после неколку минутки како да прска млеко и тоа може да прави проблем зашто наеднаш му доаѓа. Засега е добар. Други симптоми нема на што и можела да помислам дека му е нарушено здравјето.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    @Spidy @cinderella5
    Фала девојки, ќе знам сега за шо станва збор. Барем нема да паничам.

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Мајки,осанит за заби што се зрнцата како ги давате?
    Ми е страв ова моево дека ке се засркне од нив а многу е нервозен,се само со рацете во уста од некоја глодалка плаче изгледа го болат. А и во орална фаза како што е вејќе два месеци се само во уста шмука раце,прст плус цуцла....

17. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Едно прашање ќе ве молам
    Како сте облечени по дома? И што носите наместо градник?

Јас сум по пижами долги долу, горе со куси ракави, но без прслук или сл. само влошките за гради се залепени на горна пижама. Колку и да е тесна, па ќе ми протечи млеко.

Баш ме интересира кај вас како е?

18. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Jas sum so bebi dol.. ima u sara fashion edni mnogu prijatni mislam 160 den bea. Imaat potpolnki no tie se vadat. Stavam vloski pa bebi dol oblekuvak i mi e mn prijatno.
    Gradnik nemozev da nosam me bolea uste poveke od nego. Pred nekoj den probav i super.. samo za izleguvanje od doma oblekuvam gradnik inaku sum so bebi dol

На Bupalu, paleska3 и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  19. Turna

Turna Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2018
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    2.199
    Ај уште нешто да прашам. Денес и предходниве дена незнам точно колку но почесто и ги слушам во текот на денот како и кркорат цревцињата зошто е тоа така ?

20. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Bogami kako mi se nasobra cela godina eve ke napraam od maka.. i pos zas sum bila so rodeno dete 45kg. E kako da ne bidam arno neam videno haha.
    So povrakanje bev 4ipol 5 meseci nekaden. Mozda i bebka ke e vaka luda do togas haha.
    Aj zdravje samo so da prajme.. moe e da se pozalam tuka cat pat haha

На Emma2, Makedonka007 и NNA им се допаѓа ова.