Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Mnogu prasuvam hahahha. A sega edno prasanje nadvor od temata i ne za bebinja. Ne e za tuka ama mislam deka tuka ima isti ili slicni kako mene.
    Kako se spravuvate so podocnjaci?
    Mnogu gi imam, do kolena... i potemneti. Igledam kako narkoman, ne se poznavam u ogledalo jas sum ili ne sum...:tmi:

На Emma2, Makedonka007 и Presrekna им се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Коректор и цц крема.

3. Малечкоxxx

Малечкоxxx Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    156
    Мамички тие што сте на ад млеко со сокчиња кога почнавте?

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Здраво
    @Leo-nora , @Yowannty @Septemvri Фала на советите за грчевите душички сте. Синоќа пред капење беше хорор, прв пат такво врескање од бебе. Ама и дадов бекутан чајче се смири.
    Денес бевме прв пат на здраво бебе. За 9 дена палчо мој 325 гр што е повеќе од Супер.
    За грчевите др ми рече да давам чајче 1-2 пати и провен пробиотик.
    Е сега прашањето ми е ми ги дадоа прашоци без упатство како се пијат.? ?
    Ми рекоа се раствораат во млеко или вода ама колку пати на ден, пред или после јадење не знам.
    Ако имате користено просветлете ме.
    А фармацевката ми рече да пијам чај од ким за млекото и против грчевите.
    А @Lianna Anna и на свеки моја " Имаш млеко? " Е најкористена фраза од како сум породена.

А за лежење на бебе педијатрите во плодност поради широкиот повој ми рекоа на закосена површина под агол да лежи. До 3 месец.

На Yowannty, Septemvri, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    @paleska3 Тука сме:hai:
    Слабо ве читкам Мкд сум, некако немам време нон стоп со луѓе ама убаво ми е, нека думкаат малку јас да одморам.
    Малиов се привикна одма ,кај сите оде и му се смее,како да ги знае од раѓање мислиш.Нон стоп сме во покрет ,крштенка му спремаме па ќе го носиме и на море здравје.
    Инаку запче немаме уште, ама се става во уста и многу се лигави.
    Се превртува на меше и така може цел саат да се заигра, прави напори да лази, се тушка со нозете а со главата се гњури и се поместува,но од меше на грб сеуште не.
    Околу цицањето сеуште во тишина цица друго се му одвлекува внимание.
    Сеуште не сум почнала со дохрана ,планирам од 6ти месец некаде,ама кај и да е се ближи(waiting)

На Happyinlove, paleska3, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Коректор само, и тоа кога ќе излегвам надвор. Дома си седам така природна.
    Еднаш внука ми ми вели нина уморена изгледаш и подочњаци имаш. Охх си велам мало дете кога забележва, шо остана за возрасните.

7. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Јас многу ретко ставам шминка на излегување, ако имам време ок, ако немам пак ок.
    Не е навикнат народот да ме гледа така не средена, ама на излегување имам само 5 минути да се средам и летам низ врата.
    Гледам само косата да не ми е не средена или мрсна, барем на човек да личам во косата.
    Сакав да прашам, по колку часа Ви спијат бебињата од 5-6 месеци?

8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Провен еднаш на ден, растворено во некаква течност.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    После вакцина за рота колку време треба да се внимава со пелените?

10. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    7 dena nas ni.rekoa.

11. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Убаво да си поминете на крштенка и на море. Уживај штом бебе сака кај другите, одмори се малку :).

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  12. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Преку ден три дремки од 40-50 минути, некој ден знае едната дремка да е и час и половина. Навечер заспива околу 21/22 часот и спие до 6 и 30/8 часот наутро зависи кој ден како, со најчесто две станувања за цицање. Од почеток не е многу спанка малата.

На Makedonka007, NNA, Nenna97 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    13.091
    Беба има заб :party:. На 5 дена пред полни 6 месеци. Цел месец мислам дека ја мачеше. Вчера немаше ништо, и денес ми тропка со лажичето. Е да ми кажеше некој дека ќе бидам вака горда на еден заб ќе го стрелав.
    Почнавме со дохрана, не е воопшто воодушевена, плука и се тегне.
    Забележувам дека како ми расте беба се помалку сум пишувала тука. Не дека сум премногу зафатена без здив, туку едноставно влегуваш во шема и буквално знаеш како дише бебето.
    Се селам во другана тема, таму ќе ги замарам најверојатно поискусните.
    Ајде да нарачувам колачиња. Мајкава е скроз недомаќинка и ич не сака прстите да и се лепат со тесто :$

На cinderella5, paleska3, slavica999 и 13 други им се допаѓа ова.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.490
    Допаѓања:
    183.876
    Добар ден мајки :hai:
    Како сме денеска? :)

Вчера поминавме со многу малку грчеви. Ама секако почнавме со пробиотик. Значи бебешки работи изгор скапи. Од алишта, играчки, вчера пробиотикот 20 еура. Чиниш солзи од еднорог купивме. (facepalm) Туку нека помага само па налет пари.

Бебе вчера на контрола повторно се пофали со врескачките способности, пеачка на мајка. :inlove:
    Бебе ми стаило едно килце и 3 цм плус за еден месец. :inlove: Така е кога си кркаме млекце ко смок. :D

Последен пат пудра на мене стаив ептен на почеток на бременост. Маскара ми беше мерак па кога ми престанаа мачнините негде 6 месец дали 2 пати стаив и тоа е се. Е сега имам отворени пори, ама тоа си бара посебни третмани за кои немам време сега. Една од подобрите работи од бременоста ми е што ми се исчисти лицево.
    За излагање не се шминкам и сум многу среќна поради тоа. :)

Последна измена: 13 септември 2019
    На cinderella5, koritsaki, ocicka2014 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Ние сме многу гласни, кај да одиме привлекваме внимание. Како famous star се осеќам
    Бебка плачи многу, остај мајтап настрана. Вчера на преглед за колкчиња само мојата бебка плачи. Денес исто, прво во кола, потоа и во чекална, и не стигнавме до прегледот. Си заминавме...:D

Не знам која мама ме сфаќа:hug: Со мм некогаш и знаеме да се скараме. Бебе плачи, тој е понервозен. И нормално не сум должна да го трпам цело време:@
    Па со бебка по цел ден сум и ја слушам 100х повеќе од него, па еднаш не сум се пожалила. После се кае ама битна е реакција во моментот, зошто така да вика нервозно. Супер човек, но брак и плус бебе станува нервозен (facepalm) :lol:

Последна измена: 13 септември 2019
    На Bupalu, NNA и Yowannty им се допаѓа ова.
  16. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2019
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    2.145
    Добар ден и од мене :)
    И беба моја е многу плачлива, само ние се слушаме во маала, посебно сега со грчевите, ништо не ни помага, единствено малку термофорчето, срце ми се кине.
    Кажете, давајте ум, без лутачки, јас сум за вакцинација, е сега на два месеци со задолжителните ни ја даваат орално и рота вакцината, ама докторката вика сами одлучете дали ќе ја прими. Искуства? Нова била кај нас...
    Плашлива сум по природа, и да прдни оти прднала, па реков со време да си се консултирам тука:worried::inlove::inlove:

На Bupalu, NNA и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.490
    Допаѓања:
    183.876
    Ако ти е за утеха и ја вчера со маж од педијатар до дома се расправавме. Мојов па обратно. Требало да ја остаам да плаче и педијатар ми рекол така, ја сум била многу заштитнички настроена. (facepalm) А не дека не ја оставам, ја оставам малку да поплаче, кога си кенка па ја издолжува ааааа аааа... ама гледам дека не се смирува туку веќе тера на напињање и врескање и веднаш ја подигам. Е не требало одма да трчам да земам во раце. Епа не можам, срце не ми дава да ја слушам како плаче. Крај краева мене ме болат раце и кичма. И нека болат, дете нејкам да ми зајдува за да се смири само.

Или докторката ми рекла да пробам со цуцла, а јас сум и рекла дека нејкам да форсирам цуцла. Па нејќам бре. Кога е многу вознемирена пробувам, ја плука. Сигурно нема да и седам пола саат над глава и да и пикам цуцла во уста кога таа знае што сака, а тоа е цицка. Тие пола саат подобро ќе ја дојам, макар само седела со цицката во уста.

На Bupalu, koritsaki, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  18. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Дали вашите бебуши пискаат? Гука од два месеца, сега е четири ама најново и е ова. Интересно и е и кога ќе почне може и по пола саат да си писка :D

На Bupalu, NNA и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  19. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Писка и мојата некогаш од радост некогаш од нервоза, болка од стомаче така мислам.

Ама многу ја разгалив, не сака да седи сама. Мора чоек до неа да и збора, да ја занимава иначе неколку минути и плачење почнува. А и само в раце ми сака и тоа станата да сум, седната никако или ретко ептен.
    Прво ми е и си реков ќе си ја разгалам сега дури ми е мала, кога ќе ја галам после, брзо си растат.:inlove: :inlove: Ама да не ја претерав си велам :wasntme:
    Забегав од тема али ај... :hug:

На lady.N и NNA им се допаѓа ова.
  20. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Цуцлата ми ја сакаше до пред пола месец, сега нејќи да ја смисли, одма ја плука. Речињата и се в уста сега.
    Јас па пробвам да го опуштам ама мојот тежок е некако. Ако е мирна ќе седи со неа нема гајле, малку да заплачи и паника го фаќа. (facepalm)

На Bupalu и NNA им се допаѓа ова.