Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Исти смеи ние генерацијо, вчера се жалев во другата тема.

На NNA и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  2. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.940
    Мене ми дадоа провен пробиотик прашок и многу сум задоволна. Го давам во 30 мл чај бекутан навечер пола саат пред цицање. Еве неколку дена намалени ни се грчевите. Ми рекоа неколку дена да давам редовно, а после по потреба.
    И мене ми паѓа косата. До пораѓај влакно не гледав, сега сегде по дома. А примам постнатални витамини.
    Моево е многу зимурливо.навечер и наутро пуштам клима 2-3 дена веќе ама и поладни се утрата и вечерите кај нас околу 10-12 степени. Ја облекувам со води со краток или долг екватор и памучни шпихозни. Ама завиткана во тенка пелена обавезно.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  3. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Јас плачев на оваа тема пред некое време па се консултирав со д-р и тој ме утеши дека нормално било (иако знам) од 3-6 мес интензивно да паѓа косата поради ослободување на хормоните па и затоа се потиме многу и понекогаш смрди. После 6 мес као ќе дојде до стабилизација а меѓувреме повеќе да се активира цинк, магнезиум, ц...т.е сите витамини и по можност да се користи шампон против опаѓање на косата.

Јас пред недела дена видно ја скратив косата т.е до раменици (ми беше долга) бар да не се скубам кога ја расчешлувам а и бебчо направи 5+ мес, добив циклус и веројатно хормоните ми дојдоа колку толку во некој си ред и видно се намали паѓањето на косата.

На Emma2, NNA, Makedonka007 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Јас го пијам:D си правам мусли пошто обично млеко не конзумирам ради грчеви

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.196
    Допаѓања:
    12.940
    На slavica999 и srekice им се допаѓа ова.
  6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.540
    Допаѓања:
    20.181
    Кога се бања, температурата во собата треба да биде од 24 до 26 степени.

За облекување, води се по себе. Вообичаено е еден слој повеќе од она што носиш ти.

Иначе ние минавме еден екстремно бурен период, кој почна во понеделникот и заврши (демек) вчера.

Знам јас дека сакав да станувам ноќе, ама на 2 часа за нормално доење, а не на 10 до 15 минути, за да замислува бебе дека градиве ми се лажалка. Цица исклучиво кога е гладен, а останатиот дел од времето го користи закачен на гради. Демек не е за џабе, оти во спротивно ќе плаче.

Засега, функционираме со фен и Турскиот Марш на Моцарт-откритие на годината. :rofl:

Денес дури втор пат спие у креветче. Претходни денови да не го види. Мислев слободно да го вратиме од кај што го земавме, оти се помалку го користевме. На малото, мама му беше креветче. Јас не знам што така, многу убаво му е наместено, како гнездо му е. Да можам, јас ќе спијам у него жими се.

И јас мислам дека лажалка е најдоброто нешто некогаш измислено. :wasntme:

Да јадам додека не вреснал. :worried:

@koritsaki Сега видов дека си се олеснила. Жива и здрава да ти е бебушка. Само убавини и радости да ја следат.

На NNA, The Unicorn, Happyinlove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Koristev d3+k1 i posebno omega. Sega Waya d3 mi prepisaa. Gi koristel nekoj kako ste zadovolni?

8. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    е ама ако имаш некоја финта со која може дете да го натераш/научиш да цуцка лажливка јас се што сакаш ќе ти дадам.

На srekice и Leo-nora им се допаѓа ова.
  9. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Докај 3 месец поредовно давав, после тоа не. Сега само ако не ми се искака некој ден давам.

10. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Имам неколку прашања (малку бебезе ама тоа е) за бебиња од нас 1 месец.
    1. Дали спиете во затемнета просторија или користите некакво осветлување?
    2. Дали седиштето за во кола според вас е 100% неопходно? Мислам за во најраната возраст од 0 до кај 4-5 месеци.
    3. Дали се појавиле кај бебушките на главчет и на Челото корупчиња.. како ли ги викаа. И со што ги отстранувате?
    4. Како ги облакате бебушките за спиење? За преку ден ок топло е навечер и наутро заладено е. И дали во дводелна или едноделни комбинација и дали облекувате пижами или уште се мали.
    5. Прашање за мајките: дали додека дпоте пиете некои дополнителни витамини плус?

На NNA и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  11. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    1. Затемната просторија најчесто
    5. Да. Пре мама исто како во бременоста

12. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Мајки бебе почнува на секој подој преку ден да се засркнува и да повраќа после тоа. До сега не правел вака, убаво напредува ама ова ме мачи. Исто не држи фокус со очињата, знам е малечок но ме интересира искуства. Поблиску кога сме не гледа и се смее но подачеку не уште. Ми увртеја во глава дека нешто не е во ред и сега го мислам. Почнува да зафркава со спиење, влсгаме у 4ти скок (facepalm) а што убаво ми спиеше, цели ноќи.

На Makedonka007 и NNA им се допаѓа ова.
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    14.713
    Скроз темно за спиење, скроз светло преку ден со природна светлина колку може повеќе. Така од најрана возраст учат разлика меѓу ден и ноќ.
    Седиштето е законски потребно уште од вадење од болница. Јас лично го сметам и за многу корисно. Речиси секогаш сум сама, а со бебето секаде одам. Научена си е во седиштето, и без проблем ја носам секаде со мене.
    За корупките мачкав кокосово масло, да отстои некој саат, и се трие со фротирно крпче или тетра пелена и мие со шампон. Не искача се наеднаш, ама веднаш има значително подобрување. Се исчисти за неколку дена, ама моево бебе немаше многу.
    За спиење едноделно, памучни шпикозни. Од раѓање до сега (8 месеца) такви носи, и имам и спремни шпикозни за 9-12 месеца. И обавезно со стапалчиња.
    После пораѓајот, си ги допив пренаталните витамини што ми останаа, после тоа други не пиев. Со оглед колку косата ми паѓаше од 3от до 6от месец, можеби и требаше да пијам, ама не го сметам за неопходно.

На NNA, Makedonka007 и marchi-cool им се допаѓа ова.
  14. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Кокосово масло???? :?: А не е полесно со ножичиња да им ги сецнеш?? знам како звучи и мене ми е шубе ама ми успева, а страшно ме нервираат да им ги гледам :)
    Значи да си продолжам со Фемибионот, а и јас мислев да дотрошам и да фрлам ...ама косава ;(

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    14.713
    Ако мислиме на истото, тоа со ножички не се вади. Нормално е бебешката кожа да се излупи, само кај што е косата потешко паѓа. И да не се третира, може да се исчисти само од себе, ама ако е многу дебело, почнува и да мириса и да му е непријатно и на бебето. Се вади и со бебешка четка или чешел, ама мене со крпчето ми беше полесно. Маслото е само за да се омекне тоа, зошто кога е суво и насила се извади може и ранички да направи, исто како и било која друга кожа што се лупи.

На NNA и marchi-cool им се допаѓа ова.
  16. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    ааааа незнам тоа што е..јас мислев на тие топчињата од шо лежат на пелени или др. матерјал па им се замотуваат на главче од трлање дека, како клопчиња..

17. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    знаеш знаеш само не ти текнува во моментот. :lol: на бебенцата на главата им се прават како лушпи, корупчиња, ира го викале тоа. Ама нема кај секое дете и кај тие кај што има не се појавува секаде исто односно во ист период.

18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.504
    Допаѓања:
    184.013
    1. Затемнета, ама имам мало сино светло што стои во штекер, тоа е повеќе за мене, кога скокам од кревет бебе кога плаче да знам кај се наоѓам.
    2. Неопходно е највеќе поради безбедност во сообраќајот.
    3. Се појавија пред ден- два, уште не сум презела ништо.
    4. Таму се различни температурите од овде, па знам што да ти кажам. Овде уште спие само со боди на кратки и лесна тетра преку неа која многу брзо е исклоцана долу.
    5. Продолжив со железо и фолна по препорака на гинекологот додека дојам.

На marchi-cool и NNA им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.504
    Допаѓања:
    184.013
    И претходно имам прочитано девојки што користеле кокосово, дали можеби знаеш дали место кокосово можам од календула да користам или мора да е кокосово?

20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    1.спиеме со столна ламба запалена, за мене да гледам кај одам кога станувам
    2.седиштето за мене е неопходно, си седи врзано и да заплаче не е страшно, важно неможе да падне или не дај Боже пострашно
    3.ира моето нема, првото синче импе, ги чистев со масло Бекутан да одстои некое време на главчето и со ситно чешелче лесно се вадеа
    4.пижами немаме, спие по долги ракави боди со панталончиња или шпикозни
    5.пијам провен прегненси, исто како и во бременоста мултивитамин и пробиотик е тоа.

На marchi-cool и NNA им се допаѓа ова.