Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Се молзам ама мислев се воспоставила лактација,ама изгледа расте дете и повеќе му треба:D
    @FreeMind кажувај тоа финтата со ланче:D

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.796
    Допаѓања:
    145.359
    Затоа што не можам да го наранам без него. А не би да го оставам гладно.;)
    Впрочем еден час во денот е дозволено ако другите активности се прилагодени за нивна возраст.

Цел ден сме активни надвор и внатре. Од копање низ двор, до цртање дома. Па тие 40мин вкупно во ден додека јаде,се занемарливи. Плус што зборам и анимирам и низ тоа време.

На Coco31, mal.ecka, NNA и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.963
    Допаѓања:
    14.716
    Се согласувам со тебе дека гледање во сите екрани треба да се сведува на минимум, ама како и се друго во животот на детето колку повеќе забрануваш толку повеќе ќе го сака. Мене телевизорот ми е изгасен само ако не сме дома. Пуштени серии или музика на youtube, ама бучи цел ден. Малава не го ни регистрира освен ако не и пуштам цртани. Тие дефинитивно хипнотизираат. Ама вака секојдневно, по цел ден е на земја со играчките и воопшто не погледнува во телевизорот иако и е над глава.
    Јас сум била дете што многу (ама многу!) гледало телевизија, не сум дишела кога сум гледала и ништо друго не ме интересирало. Затоа на ќерката сакам да и го направам телевизорот небитен, еднакво на тепихот и масата, постојано присутен и затоа е неинтересен. Со телефон гледам дека би било потешко, сака да го стиска и гледа дека се менува екранот и и е многу интересно. Сеуште е мала, ама сигурна сум дека тоа ќе биде попроблематично. Особено затоа што и го земам телефонот од раце за да не ми го искрши од земја, и со тоа станува многу интересен, зошто не може да го има.

На marchi-cool, paleska3, Coco31 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    И ова е препорачано некаде. Баш сум читала.
    Да направиш да и стане небитен. И кај нас цел ден е пуштен и не го приметува. Или има спорт, маж ми гледа, или е некоја серија, или музика. На музика знае и да игра, посебно ако пеам јас.
    Никогаш не сме седеле дома со изгасен телевизор.
    Знаеме да и пуштиме и цртани, не сака да гледа... ќе погледа додуше ама тоа ни 5 минути не трае. А некогаш си треба да се загледа, бар што се вика кафе на раат да си сварам, или за ручек да исецкам нешто. Но нема тоа кај нас.
    И пуштам песнички и на телефон за да седи мирна пелена кога мењаме, ама тоа "предолг" процес нели, го фрла телефонот и станува. Цела борба.

На Coco31 и NNA им се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Со килибарно ланче и темјан прво ја исчадуваш собата да не летаат уроци. Потоа на позиција за цицање на градата ќе ставиш играчка или ланче или било што директно пред очи. На тој начин се фокусира на цицањето и ја гледа/фаќа играчката. Ти и ја мафташ пред очи. Ова успева во 3ти и 4 ти скок. Испробано.

На Puffy2019, Emma2, Happyinlove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Ке си ставам пирс на брадавица:rofl: или још боље,оние садо мазо кожни висулци и ке и вртам со цицка

На UnordinaryOne, Puffy2019, ocicka2014 и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Стегачиња на главче им ставате?? За ушињата да им се како што треба? Има тоа некаква врска или не???

8. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Како ви спијат бебињава? На лева и десна страна само нели?
    Мајка ми денес ми се напна главата ќе сум му ја искривела,зашо без перница спие ,и он сам си се врти лево,десно никогаш право не ја држи главата нели..
    Плус дали ги потпирате на нешто кога спијат на страна,или само ја трипам за тоа дека ќе поврати и ќе се угуши(facepalm)

9. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    Znaci isti majki imame mojava i pedijatar i ortoped e, pa uste vcera mi vika nosigo deteto na kontrola na ortoped ako veke si zakazala ama dobro e go proveriv jas (facepalm) a plis i toa deka taa znae podobro od mene sto koga i kako mu treba na sin mi ne mi go dava covece koga e so nas :!: ama ne ja reckam mnogu toa e si vikam barem ako imam nesto rabota tuka e vo sekoe vreme da go pricuva

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.796
    Допаѓања:
    145.359
    Ако генетски има преодредено да има клемпави уши што и да ставаш ништо нема да помогне.
    За мода ставај, ама за ушите не.

На NNA, ocicka2014, Makedonka007 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    @Emma2 имам глодалки,мозичко-кинеска играчка као свириме и доста долго едно 4 мин со неа си играме. Он легнат на меше и таа пред него дрда нешто светка.
    Се останато ни е за во уста од мече до мека сликоцница. Такви гумени што свиркаат... баш му купив диносаурус мече он се прерадува на картонот од мечето...:D

@srekice мајка издржи во 4ти гига скок.... олабави кај нас,но 4 недели немаше денско спиење,само во рака,ни да лежи ни да игра,ни тв,ни youtube,ни цицање само посматрање...:sweat:па комбинирано лигавење,кемкање пикање во уста се и плачење набабрени непца горе и доле....:sweat: мутирање на плач...и уште голем број на изненадувања:)

На NNA, FreeMind, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    и тртење :D :D газлести се на мама :rofl: тверкаџици ќе ги праам :o :D(mooning)
    Фала, ќе барам, нешо да се праи по цел ден, времево ќе залади, ќе намалат прошеткиве, морам нешо да најдам за праење...тенкс беееејбббб ...о , и фала што уште си на темава, не се може со тебе....се може, ама тешко :*

Фала, и моиве се во уста да се бутна заради чешање...секое бебенце иста мака... и да, пожелно да има звук, и моиве исти се ^_^

Последна измена од модератор: 22 септември 2019
    На babydust, NNA, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Happyinlove ние тек влеговме.Апликацијата вика уште 32 дена:D уште не фатила залет.

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.540
    Допаѓања:
    20.181
    Не му ставај перница. И моето исто, лево и десно. А право лежи поретко. И ме интересира и мене ова за другите бебиња.

Дај не бидете скржави на зборови, споделете со другарките, како лежат со главчето. Јас за ќерки не паметам, сум заборавила.

Не знам што мисли мајка ти под крива глава, ама веројатно на обликот. На тоа е пожелно да се внимава. Ама ова нема врска со перницата.

Да речеме, половина час спиење лево, па наредно спиење десно, па право. Тоа така, за да не спласне еден дел од главчето, повеќе од другиот.

Јас го потпирам со перниче за доење лево и десно. И на стомак го легнувам, ама само под надзор. Иначе исклучиво на грб.

Моето поврати така у сон, на два пати. Еднашка се засркна, од памет се извадив. Го кренав одма, а за среќа бев тука во моментот. И јас паничам за вакви ствари.

На NNA, marchi-cool, Mia Fuentes и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    @FreeMind сум пишала не се може со тебе, се може ама тешко :doh: :headbang: ....мислев БЕЗ,... :sweat::?::!:

На babydust, TeddyGrey, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Мариаа. Јас бев та со уплав да не се угуши.И бебето си го вртев лево десно на страна во спиење со пелена сролана позади грб,на рамно без глупости и перници.Мафни ги тамо,перница на бебе што не држи врат.Ко свекрвиштено да го слушам моено.

Сега спие на грб 4 месеци сме,и сама се врти со главче лево десно,и главата е топ.Не слушај да ти попуваат само ке те изнервираат.

На Мариаа. му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.534
    Допаѓања:
    9.859
    Моето е месец ипол, само си го врти лево и десно кога спие, право мноогу ретко, скоро ич. На синот јас му ја месец главата лево и десно за да му се оформи, не се вртеше сам толку.

18. katerina.femina

katerina.femina Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    18
    Бебенце наполни 4 месеци пред една недела. На истиот ден се размрсолави,киваше и кашлаше. Беше млитавка ама не плачеше. Ја однесовме на педијатар и рече дека е настинка,грло добро,на плуќа нема ништо и крвна слика добра. Пие Novalac IT. До 3 месеци ја доев а потоа прекинав и сега е само на АД. Пиеше по 90мл а некогаш 120мл. Од кога настина до денес пие помалку,некогаш 60мл некогаш 70мл и навечер 90мл ептен со сила. Прашањето ми е,колку е нормално да нема апетит? Знам дека на оваа возраст им даваат и по 150мл. Инаку е весела и не плаче. Некогаш поминуваат и 3 ипол саати а таа мирна и расположена.... Настинката и помина.

19. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Во скок сте среќо.И ние мачиме иста мака :D ке јаде кога е гладно.

На katerina.femina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Инаку дојдов да прашам како ги облекувате за спиење сега кога во соба е 21 степен:^)
    Вреќица за спиење? Капче,хулахопки? Ќебе и јамболија:D:D

Јас и облакам боди по прерамки,хулахопки,шпикозни.Ја покривам со ќебе а од сабајле и вреќица убацувам.Си ја гушнувам и топлам:?:

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.