јаболче варено или на пареа зготвено и блендирано,исто круша или слива,банана миксирана...нема некои рецепти од 5 месеци си малку ограничен и со намирници ,првпат почнуваш па треба да е што поедноставно и без многу мешанје за да се спречи и забележи можна алергија.
Мајки а од бисквитите што се цици бебе по колку бисквити давате на ден зошто пишува 1 ама незнам една на ден или е1 во млеко
kakvi biskviti na dete od 5 meseci?! poveketo recepti od linkot ne se za bebe od 5 meseci tuku za postari.toa sega zapocnuva da uci vkusovi i treba da se sto poprirodni i pocisti,bez mnogu dodatoci.a biskvitite se hemija sto ke dobie od niv.ne si igraj so zdravjeto na deteto osobeno sega vo prvata godina.
Nie se vrativme od pedijatar super si napreduvame,se e vo red fala mu na Boga. Bratucedka mi na deteto eden mesec e,go doi i plus na ad e.samo sto vo ad mleko stava po malku cokolino.isto i za prvoto dete so cokolino sega i za vtoroto.isto i bratuced mi porasnal so cokolino.a sto mislite i ad mlekoto kolku moze da bide okk?? samiot zbor si kazuva vestacko..drugarka mi od petti sesti mesec na deteto pocna da mu dava da jade jogurt i smoki pa fala bogu zdravi pravi se site.
А шо сега не убедувате дека чоколино на едномесечно бебе и смоки и јогурт на петмесечно бебе е нормално? Епа давајте де. Само за инфо, се позачестена е појава на дијабет кај деца, епа затоа што сега даваат чоколино да ги видам како ќе му објаснат на 6 години дека чоколадо не СМЕЕ ни под разно.
Nikoj na nikoj ne ubeduva ednostavno tie se majki i smetaat deka toa e vo red za nivnite deca i sosema e vo red od strana na lekarot(zboruvam za hrvatska i ne nu stava kojznae kolku vo ad mleko..cokolino na vrvot od lazickata mu stava bidejki ne go saka ad).i nie sme porasnati so orizova voda i griz
Ако бе мајка, давајте што да ви речам. Само да ви кажам, на другарка синот глава не може да крене од вакви бабини деветини, дај му гризче да ти спие, дај му лимунче да не ика, дај му слива да кака, и сето ова на месец дена, заглавија добри 2 месеци во Систина затоа што детето имаше невидена дијареа, цревцата му биле изгорени, трошеа по едно пакетче од 30 парчиња памперс на ден, налет тоа, детето пропаѓаше, не пркна и ден денес е ситно. Не сакам да ве исплашам, таман работа, само од тоа ништо не му е ете нешто на крај биднува, па ќе си ја чукате главата од ѕид после. Сите си знаете сами, сте станале мајки фала богу, за мене од мајка нема похрабро суштество, ама зошто зорле да си стварате проблеми кога нема место за истите, чоколино на едномесечно бебе не е никако избор, ќе сменам 10 млека, се ќе пробам, ама нема да дадам чоколино, во него има еден куп додатоци кои на тоа бебе може да му наштетат на долги рокови, алергии, неолерантност, иритираност на цревцата...
Убаво си напиша Ангел, јас многу ретко коментирам на темава за да не дојдам во конфликт со мајките и да не биди крај на дискусијата: "таа си е мајка најдобро знае". Не, не знае најдобро. Читајќи низ темава се чудам од каде ги изнаоѓаат просто идеиве мајките. И не држи вода муабетот дека и други бебиња така пораснале или во минатото исто се правело. Некогаш и во пештери живееле луѓето па не гледам тоа никој да го потенцира.
E stvarno nemozam da se iznacudam kako nekoi majki mozat da razmisluvaat na toj nacin odnosno da ne razmisluvaat,ti se molam cokolino na bebe eden mesec??? dali dobro razbra,kako mozete da sporeduvate kako nie i nasite predci porasnale pa od kade poteknuvaat bolestite na 21 vek rakovi,visok krven pritisok ,dijabetis samo od neispravnata ishrana ,a toa e najvazno vo najranata vozrast!!! informirajte se malku imate literatura,internet,pedijatri sto se dava a sto ne i od kolku meseci,megunarodnata zdrastvena organizacija preporacuva isklucitelno doenje ili zamena so ad mleko do 6 meseci pa potoa ovosje,zelencuk i taka natamu..se izvinuvam za latinica imam problemi so mk fond
Ми се повраќа од некои мислења искрено , како да живееме во праисториски време .. Ај прво оправаваме дека кравјото млеко не е за доенче, членката погоре се искажа дека на бебето нејзино му прија и ке продолжи понатака со Битолско тетрапак 7 витамини Сега ова . Чоколино во Ад млеко за подобро напредување на едно месечно бебе Јас незнам дали интернтот го користите за некои попаметни работи или само глупости . Не се спроредува времето сега и пред 30 год. Божемесачувај
Вака излегува дека јас сум глупа шо сменив милион млека и што ја јадев маката два месеци додека да го погодиме адаптираното. Не ми текнало на време да и пукнам шеќери за да го пие. Мајки, збирајте памет во главата, да не биде после од главата си патиме.
http://www.roditelj.org/download/Kada__ ... ditelj.pdf еве за тие сто не се доволно информирани,јас незнам зосто толку брзанје ми се Чини повеке мајките брзаат оти им е интересно детето да јаде
cici baby biskvitite se za deca nad 4 mesecna vozrast , za vnuceto koga go nosev na kontrola koe sega ima 5 polni meseci maticniot ni rece sam da kupime cici baby biskviti zosto se bebeski i plus mi rece da mu davame bitolsko ili kravjo mleko 3 : 2 a ima samo 5 meseci . go nosev so deverot deteto i na drug lekar i mu kazav za toa sto mi rece maticniot i toj isto mi kaza deka toa e sosem vo red , plus na ortoped go nosev vo rojal medika i ortopedot go mu zakazav sto mi rece mi kaza deka e sosem normalno i deka na bebe od 5 meseci slobodno moze da se dava taa hrana ( go nosam jas bidejki jatrva mi e na drzavna rabota vo gradinka pa mora da odi na rabotaza zal go ostai deteto od 3 ipol meseci jas da go cuvam ) izvinete sto nepisuvam na mak bukvi neka da mi se smenat formatot na bukvite.
Tака му оди тоа,кога деца раѓаат деца Hедоволно спремни нит психички,нит физички за улога на родител,само ги совладала желбата за брак и дете,а за понатаму ќе му ја измислат филозофијата за растење на дете,тешејќи се како демек порано се чувало деца( не размислувајќи дека и тогаш постоеле родители кои си воделе евиденција за своите деца,не секој на заебанција изгледал дете,како и во сегашно време некој што си прави експерименти од сопствените деца)не зимајќи ги во предвид последиците. Cамо ќе кажам..жалосно за децата ,што здравјето може да им е знак прашалник поради сопствените родители.
Eleonora, сменете го матичниот. Доктор што препишува и советува кравјо млеко на дете од 5 месеци, треба лиценцата да му се земе. Каде живеам јас, како не налетувам јас на вакви доктори ...
draga feminke nie veke na 4 lekari bevme i prasavme mnogu drugi megu koj i svetski poznatiot pediatar KITEV , i Nikola Dzorlev i ne sovetuvase so isto so objasnuvanje deka deteto e mnogu ponapredno i deka toa moze slobodno da se dava. E sega moze i ne e vo red nie sepak sme na humana 2 cisto informativno rekov sto ne sovetuvaa pediatrite. Inaku za biskvitite ne mi bese jasno dali edna na den ili edna vo eden obrok
Јас нема да ти се извинам за мојот арогантен став зошто благодарение на таквите доктори имам 7 годишен внук со имунитет на 7 дневно бебе. Не можат глава да кренат. Не сакам да се расправам зошто одлучувам само за моето дете, ниту сакам да навредам некоја мајка зошто знам како боли некој од страна кога ти се меша ама во ниеден момент немам лоша намера, само алудирам на тоа дека со храната нема играње, како и со антибиотикот кај бебиња. Се тоа остава последици кои цел живот ги влече. Благодарение на тоа што и јас сум била напредна и моите се радувале колку многу и се си јадам, на свои 30 години сум повеќе по болници одошто дома. Не се лутете, ниедна од нас нема корист ако ви посочи дека некои работи не се во ред да се даваат на толку мали бебиња.