Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Леле(facepalm) страшно.

На ocicka2014 и NNA им се допаѓа ова.
  2. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Досега за бебуш користам канбебе пелени. Вчера земав бекутан за проба и на газето се исфрла . Дали е можно од пелените да е исфрлан и на мешето и градите?

И ме интересира кога доите во јавност на кој начин се припокривате со тетра пеленките?

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Да ,педијатар ми кажа.Прашав дали и кога,рече секој ден.

4. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    Користам Еко пелени, но комбинирам по потреба со бекутан. Најзадоволна сум од нив, а имам пробано и памперс, виолета и кан бебе.
    Имам купено марама з доење од вај кики, ама се случува и да не ја носам и со покривам со тетра пелена или некоја пелена памучна било шо, нема правила.

На Emma2 и NNA им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.211
    Во ред.

6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Не треба? Кажуј да знам:^) не слушам ја слепо доктори. Она си кива,па знам со чепкалка за уво да соберам.

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.211
    Па не е препорачливо, нема потреба. Се оштетуваат капилари и може да има крварење, се оштетува слузницата која треба да штити од надворешни влијанија. Нос се аспирира само кога тече секрет, баш да тече видливо. Јас сум аспирирала, и тоа со аспиратор што се става на правосмукалка, а тоа кога биле болни децава. А онака секој ден од раѓање не. Само ставам солен раствор, од тоа нема штета, ќе се прочисти секако од него.

На ocicka2014, duffi, Lianna Anna и 3 други им се допаѓа ова.
  8. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Синомарин така? Ке ставам тогаш и јас,не мачам дете без потреба.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.211
    Какви било. Битно солен раствор без додатоци како ефедрин и слични.

10. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Фала мајка:*

А и кога ке размислам ни јас без потреба не дувам нос:tmi:

Последна измена од модератор: 29 септември 2019
    На Lianna Anna, NNA и Annath им се допаѓа ова.
  11. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    Majki od vcera vecer eve i denes cel den bebka posle cicanje kenka nervozno i povraka.. nekogas samo tecno kako voda a nekogas i kako ligavo so parcinja. Nez od so taka. Dali od sro brzo cica, lakomo.. ili se prejaduva. Koga cica od mene kratko cica. A koga i davam dohrana pola kilo da ima pola ke ispie. Sakam da kazam i so malku jadenje i so mnogu pak vrakq nazad mleko

@Makedonka007 @Emma2
    Srcki neznam kolku ke vi pomognam. Se zalev na temata sekoj den. Eve sega masala da ne ja podrecam super e. Isto i kaj mene bebka sakase se u race da ja ostavam za minuta pr. Pelena da zeam i odma.placese a ne nes drugo ili.podaleku.od soba da odam. Preku nok mislam se upravi. A redot ni e vaka... stam6uva sabajle 6 6ipol saat cica za pola saar pak se uspiva sledno stanuvanje e 8h saat plus minus zavisi i yogas pak cicanje ke ja krenam i kenka place i mize ke ja ostavam na krevet ona kutra mize preta kenka place se naednas da ja krenam.. i ke ja zadenam ke i zboram, imamr plisama igracka sp.tropka ke i tropnam ke otvori oci se smiruva i pocnuvam muabet gluposti nesvrzan muabet se.. oti neam veke so da kazam po cel den hahaha i ona saka da i zboris i ke pocne da se smee da guga... ke se zagleda u ramkite od mene i mm so se ili nes so ke o vleze u oci... taka saat vreme sedi ili ke ja ostaam u relaksator vibracii ke pustam i nakaj tv ke a svrtam i slikite od tv so mrdaar interesno i e..za toa vreme masina ke pustam kafe da si napraam da izbrisam prasina i sl. Znam deka ne e dozvoleno tv mi kaza i pedijatar ama moram zas ne sekogas imam nekoj za da mi ja zanimava a rabotata ne ceka. I pos ke i se prespie ke kenka..i sama nema sansj da se uspie ke ja staam u transporterot na kolicka ke ponisam i gotovo uspana e. I saat vreme spie saat vreme budna se taka.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Бебето сакало неќело ке заспие кога ке му дојде.. неќам да судам но мислам дека нема потреба од такви работи... ако треба нема до 3 да спијам...

Ако најдеш чаре те молам пиши ми во инбокс :D:D
    Како јас да се читам.. само што уште не сум пробала со релаксатор...

На Makedonka007 и NNA им се допаѓа ова.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.797
    Допаѓања:
    145.360
    Води се по тебе. И ти не го дуваш носот кога немаш секрет.
    Нема потреба од тоа. И тоа што е полезно на тој начин се уништува од слузницата на носето.

На srekice, NNA и NewMama им се допаѓа ова.
  14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    имам забележано,и со првото така само ете не знаев од што е тоа,одскокнувале како уплашени од нешто. Баш ќе пробам да го оставам на меше.
    мене ми е Шубе да шприцам така под притисок,користам спреј и пумпица за извлекување.
    јас за спиење веќе почнав капче да му ставам, стварно ладно е. А бидејќи ќебето му е поголемо и малку дебелко не го облекувам многу.
    и кај нас е така од лакомштина,се чудев,баш пишав малку поназад, ама моево честопати враќа и бљуцка по малку ама почесто. Да не е за подрек грчеви нема а се надевам дека уопште ќе нема.
    абе ајде жити се ( не тебе,на жената) дај ако не нека му здроби и 1/4 диазепам ако не (facepalm) зошто да се испие побрзо? Ќе се успие ко ќе му се соспие.

На Мариаа., NNA и koritsaki им се допаѓа ова.
  15. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    1.271
    U relaksatorot ja ostavam dodeka zavrsam nekoa rab. Zas mn e ziva, preta i ako ja ostaam na krevet moze da padne, relaksatorot i ransporterot ni se u igra zas tamu e svitkana i i odgovara.. se so e ramno nikako

16. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Боже Господе! А шо се мачи да дроби, кажи и пивце нека му даде ако не па..(facepalm) :^) :headbang:

Супер е сево ова, фала миличка!!!!! :hug: :l:

На srekice и Makedonka007 им се допаѓа ова.
  17. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.469
    @NewMama
    Ќе си ги викниш бабите. И како шо си ја научија така и ќе си ја држат сега хахха:lol:
    Се шалам, уствари ако сакаш и то примени го:D... Чарето ми е мене - час в раце, час в релаксатор, па кога ќе спие она, спијам или лежам и јас.. Друго чаре срце немам најдено. Ако успеам, ќе пишам тука обавезно.

@Emma2 нема проблем мила

А мојата баш денес ми е посебно мила. Ја отепав од гушкање и бакнување. Па и помирна е. Можеби то е лекот. Гушкајте и бакнувајте бебушите повеќе :hug: :l:

На Emma2, Happyinlove, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. eci85

eci85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    431
    Здраво мамички:inlove: може ли некоја од вас да сподели искуство со запек кај новороденче, два дена мака мачиме, што да направам ве молам за помош :sweat:

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Само на доење е?

20. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Денеска патронажната сестра ми рече штом е бебе само на доење нормално е и 5 дена да нема столица а и 5 пати во денот да отиде понадвор. Океј било. Ние сме 3 недели скоро... па нз сега колку е тоа точно..