Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. eleonoramardzieva

eleonoramardzieva Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    Потполно ги разбирам мајките и јас сум против тоа да се дава млеко од крава или тетрапак на бебе од 5 месеци , а за бискавитите колку што прашав мајки комшивки и роднини ми рекоа дека давале до сега на своите деца па ниедно нема проблем . Се посоветував и со Билјана Спиркоска од рингераја и Ирена москова и ми рекоа дека ако детето може да поднесе нема проблем да се дава , ние даваме 1 недела бисквита и досега немаме никаков проблем.

2. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Znaci ne se raboti za toa dali si citan ne citan obrazovan ili neznam ti so..nejziniot pedijatar go odobril ova i zatoa go dava.ne e ni pomalku majka radi ovaa stvar...go napisav ova za da znaete deka pedijatri nadvor od makedonskite granici(da potenciram hrvatska) odobruvaat i cokolino i tetrapak mleko... NE SE VO RED TAKVITE STAVOVI OSUDUVACKI....

3. eleonoramardzieva

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    Затоа и го споделив ова со мајките и прашав дали некоја мајка има искуство со цици бебе бисквитите бидејки исто така ова ми го кажаа повеке педиатри и искусни мајки кој фала богу немат проблем со децата . Само ние „мајките„во мак поинаку размислуваме .

4. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    Девојче тоа е разликата. Јас не осудив никоја, ниту пак некогаш тоа ќе го направам зошто немам такво право, какво и да е детето секоја мајка си го чува. Не судам, само советувам да се земе како опција да се избегне и малку повеќе да се прочита дали е во ред или не.

Искрено не верувам дека постои педијатар кој се рачуна за нормален дека треба бебе од месец да пие чоколино па макар и пола лажичка. Кога ќе слушнам со свои уши, тогаш ќе поверувам.

5. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.489
    Бисквитите имаат глутен , а овие џиџи бебе се полни со шеќер (ги имам пробано а и си пишува) , е зашто бе мора децата да се гојат со шеќери, давајте им овоше и зеленчук,не ви требаат гојасти , дебели бебиња туку здрави :!: и што се брзате толку нем и е јасно давајте им креми и млеко додека можете после ќе се мислите секој ден што дам у давате да јаде. Глутен се воведува од 8 ми месец па нагоре , и од тогаш можете да давате и бисквити и леб а 4-5 месец не , никако! А за млекото најубаво е мајчино цел свет зборува како е добро доењето или ад млеко ако веќе не доите а вас ве залажуваат овде `доктори` со кравјо млеко толку рано... :x немам зборови

6. eleonoramardzieva

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    внучето ми е слабо може и затоа ми рекоа да давам бисквити има 5 месеци а тежи 6 430 , се роди 3кг незнам како да ги сватам поинаку овие совети од педиатрите :o

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    KAko i da e,sekoja majka go posakuva najdobroto za svoeto dete.ako pedijatrite im recat i supa da davaat da im napreduva deteto ke davaat i nema da diskutiraat dali e vo red da se dava na edno mesecno ili dvo mesecno bebe.i ako edno dete ima dijarea i alergiii ne znaci deka site ke imaat radi cokolinoto biskviyite ili tetrapak mlekoto..znam mnogu drugi primeri na bliski i prijateli sto davale tetrapak mleko smoki buskviti no ako se spodeli ovde odma se osuduva taka da nemozeda se diskutira tuku odma se osuduva.ama so da pravime makedonski narod..

На marchi-cool и eleonoramardzieva им се допаѓа ова.
  8. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    Не вреди знам ама ај пак да се обидам.

Мојата ќерка на почетокот не само што не напредуваше туку и паѓаше во килажа. Дали девојче ќе беше во ред јас да и опнев бисквити на нејзе за да напредува? Дали наместо млазовите повраќање од Нан требаше да и дадам кравјо млеко за да се решам од маките? Дали тоа што морав да престанам да ја дојам зошто примам силна терапија пак значеше дека треба да и дадам чокололино да пие? Зошто мислите дека сите бебиња по книга ги имаме чувано или дека не сме имале мака? Или дека од прва ни се погодило доењето, адаптираното или дека сме напредувале супер? Така си ги родивме и како во филмовите ни е.

Те молам, баш од што секоја мајка го посакува најдоброто за своето дете, прави се за да е тоа така. Најлесно е смоките ( патем лично јас никогаш не би и дала смоки да јаде, а не пак на 5 месеци ) и кравјото млеко за да се реши проблемот, другото е тешко.

И веќе ми е навреда да дискутирам кога некој ме сфаќа дека го осудувам, терајте си како мислите дека треба и на секое бебе му посакувам да е најздраво на свет, со што и како и да е чувано.

На SV1911, joy1, MacenceEna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.181
    чекај сега,на предходната страна напиша дека внучето било напредно,па затоа беше изговорот за ваквата исхрана,а сега пишуваш обратно...ај одлучи се која би била причината за ваква екстремна храна на три месечно бебе(поправи ме ако грешам за месеците)
    чисто сумљам за педијатар да советува на ваков вид на исхрана во првите месеци...али ајде..некогаш мора на туѓо име да се вади,само воденицата да се истера на своја страна :?: .

10. eleonoramardzieva

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    се согласувам со феминката погоре дека тоа што едно дете имало алергија и дека едно или 2 деца имале х проблеми од храна не значи дека секое ке е такво. и јтрва ми го доеше и го дохрануваше со ад млеко и пак грчеви имаше , и на првото до 9 месеци ниШто не му дала друго освен млеко и еве го 4 години 12 кг е е убавина од храна

11. eleonoramardzieva

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    glasna rekov napredno vo smisla na napredno ne vo kilaza tuku napredno vo toa sto si dava cekori , lazi, i raboti nekoj raboti sto treba da se pravat na 7 mesecna vozrast. Izvinete sto ne sum se doiskazala vo koja smisla velev napredno . Da s razbereme ne e npredno vo kilaza za 1 mesec 500 grama samo kaceno. Taka mi rece i ovoj kako se vikase sto raboti vo rojal mesika kelaviot uf ne mi teknuva .... bidejki koga go fati za race na 3 meseci vnuceto samo si se napna i se podigna so pomos a isto i davase cekori , na 4 ipol meseci koa go nosev pak na ortoped istiot se pogodi i mi rece deka edno vo 100 bilo vakvo napredno . Vo taa smisla napredno a ne vo kilaza napredno

12. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.181
    A каде тоа пишува ,дека млекото има својство за намалување (губење)на грчевите на едно новороденче,кога грчевите се нормална појава кај бебе???

13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    ako tebe pedijatarot ti rece pocni da davas tetrapak mleko da napreduva deteto nema li da davas??? Ili ke ostavis deteto taka da ti bide???
    drugo... kasickite.koga ke pocnes da gi davas na.deteto kupeni od prodavnica.bogati so vitamini i minerali li ke bidat??? nemat li tie nesto vestacko vo niv za da imaat rok na traenje??? neli imaat nekoj koncentrati i konzervansi,neli imat sekeri?? Ne e rabota samo da velis.jas.nema da davam.smoki koga togas pak ke mu dades ama sepak ti si znaes...
    I sigurno feminkata pogore so dava tetrapak bitolsko videla deka deteto i napreduva zatoa i mu dava,i taa go posakuva najdobtoro..ako.recat peeijatrite pocni so tetrapak od ad ne napreduva ke davas i ke kupuvas kartoni mleka da imas.na zaliha..se izv za lat od mob sum

На eleonoramardzieva му/ѝ се допаѓа ова.
  14. eleonoramardzieva

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    glasna moze daa komentirame vo posta ova veke e nadbor od temava ima stvarno potreba nekoj majki da se sovetuvat a ne da gi osuduvat.
    Sekoja majka e prinudena za svoeto dete da napreduva da mu dava se sto ke recat pediatrite a ne dali mozelo ili nemozelo epa sigurno pediatrite znaat poveke od nas zenite i majkite.

15. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    Не вреди дефинитивно.

На Beautiful-Princess и Glasna им се допаѓа ова.
  16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    ne da ne.vredi,bas zatoa sto si imala.maka te prasuvam ke davas li tetrapak po preporaka na pedijatar??

17. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.181
    па мислам дека до сега све што напишав е во склоп на темата,правам муабет за млека,исхрана и грчеви,а не за точаци :$

18. eleonoramardzieva

Се зачлени на:
    28 септември 2013
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    46
    Абе мајки зошто се буквално свакате како на интернет пишува? Па добро бре ако вашето дете како што рече феминката погоре наместо да напредува пропага вие ке слушате што ви препорачуват педиатрите или ке оставите пред ваши очи детето да ненапредува и коски да му се бројат само зошто така пишува по интернет. Па има мајки што од 40 дена дават кравјо млеко 1 фиџан млеко 2 вода па децава им се здрави и живи.

19. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    Не девојче нема. Првин, ниеден педијатар не ми кажа да и дадам тетрапак иако паѓаше во килажа. Туку ја форисирав со доење додека имав и почнав со адаптирано по нивна препорака. Маки видовме со адаптираното, од повеќе грчеви, до некакање, повраќање во млазови, непиење на млеко ... ех додека стигнавме до ова што сме сега.
    Нормален педијатар нема да препорача тетрапак млеко зошто има многу опции и многу формули. Дури и да ми речеше немаше да и дадам, зошто ако го јас му направам штета на моето бебе, педијатарот нема да ми го чува туку јас маките ќе ги влечам цел живот.

Се намачивме и ние, како верувам и многу други мајки ама ете сега пие млеко доволно, не повраќа и напредува.

20. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.583
    Допаѓања:
    152.046
    а бе доста те ви се молам .кој педијатарв препорачува тетрапак млеко на бебе?!
    елеонора прогуглај малку,затоа е компјутерот,побарај таблици на дохрана.разгледај 2-3 -5,прочитај ,види што е заедничко во сите нив,врати се и после влегувај во дијалог.
    првата година се поставува основата во исхраната и здравјето за цел живот.па сега кој како милува.